16 / 04 / 2024

Autopia'da ortaklar anlaşamadı mahkeme tasfiye kararı verdi!

Autopia'da ortaklar anlaşamadı mahkeme tasfiye kararı verdi!

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa’nın da ilk otomobil konseptli AVM’si olan Autopia’da ortaklar mal paylaşımında anlaşamadı. Mahkeme, 300 milyon dolar değerindeki otomobil AVM'sinin tasfiyesine karar verdi.



Türkiye'nin yanı sıra Avrupa’nın da ilk otomobil konseptli AVM’si olan Autopia’da ortaklar mal paylaşımında anlaşamadı. Mahkeme, 300 milyon dolar değerindeki otomobil alışveriş merkezi için önce kayyum ataması yaptı. Ancak sorun yine çözülemedi. Mahkeme son olarak şirketin tasfiyesine karar verdi. Atanan tasfiye memuru borçları ödeyecek kalan malları, Keleşoğlu- Gül İnşaat'ın sahipleri arasında bölüşecek. Ortaklar arasındaki anlaşmazlık, galericilerin yanı sıra yatırım amaçlı alan sanatçı Ferdi Tayfur da vurdu.


ORTAKLAR PAYLAŞIMDA ANLAŞAMADI


Sahipleri, aynı zamanda yakın akraba da olan Keleşoğlu İnşaat-Gül İnşaat Ortaklığı ile Esenyurt’ta inşa edilen üç stadyum büyüklüğündeki Autopia’da

toplam 542 mağaza bulunuyor. Autopia’nın yüzde 41 hissesi Gül kardeşlere, yüzde 52’si Keleşoğlu Ailesi’ne, yüzde 5 hisse ise Sayın Ailesi’nin şirketi Hasyap Gayrimenkul Yatırım Paz. A.Ş.’ye ait. Dev merkezdeki 542 mağazadan 270 kadarı otomobil galericilerine ve yatırım amaçlı alanlara satıldı. Ancak, nisan 2013'te proje tamamlandıktan sonra ortaklar arasında ‘paylaşım’ konusunda anlaşmazlık yaşandı. 


KAYYUM DA SORUNU ÇÖZEMEDİ


Taraflar başlangıçta varlıkların bölüşülmesi için kolları sıvadı. Bu konuda önemli bir aşama da kaydedilmesine karşın son anda bölüşüm işlemlerinde sorun çıktı. Taraflar davalık oldu; karşılıklı bir çok dava açıldı. Açılan dava dosyalarında yer alan belgelere göre, taraflar birbirlerine suçlamalarda bulundu. Bu süreçte projeden mağaza alanlar ise, iskân, tapu ve yönetim sorunlarının çözülmesi için Keleşoğlu ve Gül İnşaat’ın sahipleri arasında arabuluculuk yapmaya çalıştı. Ancak yine de olumlu sonuç alınamadı. Mahkeme, zarar görmeye başlayan Autopia (Otomobil Dünyası İnşaat ve Turizm A.Ş.) için kayyum ataması yaptı. Autopia’nın ortağı Yaşar ve Yalçın Gül kardeşler ise, mahkemeden, “Ya malları aramızda böl ya da şirketi feshet” talebinde bulundu.




MAHKEME:  ŞİRKET ZARARA UĞRUYOR


Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi, yaptığı yargılama sonrası gerekçeli kararını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Mahkeme, ortaklar arasında ciddi anlaşmazlık bulunduğunu, bu sorunun giderilemediğine hükmetti. Mahkeme, taraflar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle projenin her geçen gün zarar gördüğüne işaret etti. Yönetim boşluğu nedeni ile çalışanların ücretlerinin ödenmediğine işaret eden mahkeme, Keleşoğlu Grubu’nun, Autopia’da var olan satış ofisine alternatif bir satış ofisi kurduğuna işaret etti. Taraflar arasında, sorunun çözümü için yapılan görüşmelerde arbede yaşandığına işaret edilen mahkeme kararında “Tüm bu nedenlerle şirketin ortak amacının gerçekleşmesinin mümkün olmadığı…” yönünde hüküm kuruldu.


DEV ŞİRKETİ BİR MEMUR TASFİYE EDECEK


Mahkeme, 300 milyon dolar değer biçilen Autopia (Otomobil Dünyası A.Ş.) şirketinin feshine karar verdi. Tasfiye memuru olarak ise mali müşavir Yusuf Küskün görevlendirildi. Mahkemenin gerekçeli kararı geçtiğimiz hafta taraflara ulaştı. 



FERDİ TAYFUR DA MAĞDURLAR ARASINDA


Aynı zamanda Avrupa’nın en iyi mimarisi ödülünün de sahibi olan Autopia’da, ortaklar arasındaki anlaşmazlık, projeden mağaza satın alanları da olumsuz etkiledi. Autopia’da 542 mağaza olmasına karşın yalnızca 10 kadar otomobil galerisi bulunuyor. İskân ve tapu sorunları ise sürüyor. Yönetim belirsizliği olduğu için güvenlik, temizlik gibi alanlarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Zaman zaman, ödenmeyen borçlar nedeni ile elektriklerin dahi kesildiği Autopia’da, mağaza sahipleri sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor. 2011 yılında 430 bin dolara mağaza satın aldığını söyleyen Seyitali Gedik, dev projenin işlevsiz hale geldiğini söyledi. Edinilen bilgilere göre sanatçı Ferdi Tayfur ve sporcu Elvir Baliç de Autopi’dan mağaza satın alan isimler arasında yer alıyor.


RAKAMLARLA AUTOPİA


*Projenin hali hazırdaki değeri 300 milyon dolar

*Toplam 542 mağaza bulunuyor

*Yılda 6 milyon kişinin ziyaret etmesi planlanıyordu

*Proje 3 stadyum büyüklüğünde

*47 dönüm arazi üzerine kuruldu

*800 metrelik test-drive pistine sahip

*Mağazalar, 250 bin dolar ile 1,5 milyon dolar değerinde


Hürriyet




Geri Dön