20 / 04 / 2024

Autoshow, CNR'dan Beylikdüzü Tüyap'a taşınıyor!

Autoshow, CNR'dan Beylikdüzü Tüyap'a taşınıyor!

Otomotiv Distribütörleri Derneği, 2012de düzenlenecek İstanbul Autoshow için Yeşilköy CNR Expoyu değil, Beylikdüzü Tüyapı tercih etti. Akan dam ve kırılan kol Ceyda Ereme en büyük fuar Autoshowu kaybettirdi



1993ten bu yana fuarı düzenleyen Ceyda Eremin yerine Tüyapın seçilmesinde, akan çatı nedeniyle milyon dolarlık standların zarar görmesi, kayıp düşerek kolunu kıranlar etkili oldu.

Türkiyenin en büyük fuarlarından biri olan ve 800 bin ziyaretçiyi ağırlayan Autoshowun adresi değişti. Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) katkılarıyla, her 2 yılda bir düzenlenen İstanbul Autoshow, önümüzdeki yıl Yeşilköydeki CNR Expo Fuar Merkezi yerine Beylikdüzü Tüyapta gerçekleştirilecek. 1993 yılından bu yana Autshowa evsahipliği yapan Ceyda Eremin şirketi İstanbul Fuarcılık, uluslararası dev organizasyonu Tüyapa kaptırmış oldu. ODD Yönetim Kurulunun aldığı bu kararda, her fuar döneminde akan çatı nedeniyle zarar gören milyonlarca dolarlık standlar, altyapı eksikliği ve organizasyon bozukluğu etkili oldu.

ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, 14üncüsü düzenlenecek İstanbul Autoshow Fuarının 1-11 Kasım 2012 tarihleri arasında Tüyap Tüm Fuarcılık işbirbirliği ile Beylikdüzündeki Tüyap ve Kongre Merkezinde düzenleneceğini açıkladı. Geçen yıl düzenlenen fuar sonrasında 14. İstanbul Autoshow için çalışmaya başladıklarını belirten Erce, Bir Fuar Komitesi kurduk. Tüyap ve İstanbul Fuarcılıkın teklif, altyapı, üstyapı ve ulaşım gibi 100 kriteri değerlendirdik. Değerlendirmeler sonucunda ODD Yönetimi Kurulu, Autoshow için Tüyapı tercih etti dedi.

Daha önce Tüyapın Beylikdüzündeki fuar alanının kendileri için yeterli olmadığını ancak şimdi 2 yeni salonun eklendiğini belirten Hayri Erce, şöyle devam etti: Eskiden CNR Expo tek adaydı. Şimdi ise Tüyap çok ciddi bir alt ve üst yapı sağladı, 12 salona ulaştılar. Autoshowda markaların standları için 40 bin metrekare yeterli oluyor. Tüyap buna ulaştı. Bunun yanı sıra fiyat avantajı da olacak. 2010da CNR Expoda stand kirası metrekare başına 66 dolardı, biz 2012 için Tüyapla daha az bir fiyata anlaştık. Büyüyen otomotiv sektörüne ve İstanbula yakışır, şık bir fuar yapmak istiyoruz. Daha öncekiler gibi organizasyon bozukluğu, akan çatı görmek istemiyoruz. Tüm bu olumsuzluklar fuarın Tüyapa verilmesinde etkili oldu. Tabii ziyaretçilerin Yeşilköy alışkanlığı vardı. Ancak Metrobüs sayesinde Beylikdüzüne çok kolay ulaşılabiliyor. Otopark sıkıntısı da yaşanmayacak. Basın ve medyanın rahatlıkla kullanabileceği odalarımız olacak. Dört dörtlük bir fuar planlıyoruz.

Erem de ayağını kırdı

CNR Exponun çatısı geçen yıl düzenlenen 13. İstanbul Autoshowun VİP ve basın gününde 2008deki gibi yine akmıştı. Akan çatı yüzünden 90ı Türkiye prömiyeri olmak üzere 500 modeli sergilemek için kira dahil 50 milyon dolara mal olan standları su basmıştı. Hatta yağmur suyu nedeniyle Ceyda Erem ayağını, Opelin Dış İlişkiler Direktörü Sinan Ulusoy düşüp kolunu kırmıştı. Bunun yanı sıra basın gününde markaların toplantı ve lansman saatlerinin çakışması, otomotiv sektörünü zor durumda bıraktı.

Mahkeme yüzünden 2 yıldır çivi çakamadı

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, fuar alanının ev sahibi olan İDTF şirketi ile mahkemelik oldukları için 3 yıldır CNR Expoya çivi çakamadıklarını söylemişti. Fuardaki çatı akması sorununun 2 yıl önceki fuarda da yaşandığını ve bu yüzden bazı firmalarla hukuki sorun yaşandığını hatırlattığımız Erem, Bundan sonraya bakmak gerekiyor. Bize çivi bile çaktırmadılar. Para meselesi değildi aramızdaki sorun. Şimdi üzümyemek gerekiyor artık açıklaması yapmıştı.

Islanan markalar dava açtı

Geçen yıl 27 Ekim-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenen fuarda yeni modeller, mankenler, su dolu kovalar ve paspas yapan görevliler ilginç bir fotoğraf oluşturmuştu. Akan çatının en büyük mağdurlarından biri Opel oldu. Opelin yanı sıra Toyotanın standının birçok yerine kovalar konuldu.

2008de düzenlenen 12. Uluslararası Autoshow Fuarında da akan çatı skandalı yaşanmıştı. Peugeot ve Honda standındaki otomobillerin üzerine yağmur suyu akmıştı. Akan çatı nedeniyle Honda Türkiye dava açmıştı.

Vatan/Mete TANSU


Geri Dön