28 / 03 / 2024

Autoshow'un TÜYAP'a taşınmasına Ceyda Erem'den tepki!

Autoshow'un TÜYAP'a taşınmasına Ceyda Erem'den tepki!

Türkiye'nin en büyük uluslararası fuarı olan 'İstanbul Autoshow'un adresinin, 18 yıldır düzenlendiği Yeşilköy CNR yerine 2012'de Beylikdüzü TÜYAP olarak değişmesi kriz yarattı. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erem, "Bizim için büyük süpriz oldu" dedi



Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından alınan bu kararda, geçtiğimiz yıl CNR'in akan çatısı nedeniyle milyon dolarlık standların zarar görmesi ve kayıp düşerek kolunu kıranlar etkili olduğu yorumları yapılırken, ODD'den yapılan resmi açıklamada ise, Bir Fuar Komitesi kurduk. TÜYAP ve İstanbul Fuarcılıkın teklif, altyapı, üstyapı ve ulaşım gibi 100 kriteri değerlendirdik. Değerlendirmeler sonucunda ODD Yönetimi Kurulu, Autoshow için Tüyapı tercih etti denildi.

5 milyon dolara yeniliyoruz

Konuyla ilgili görüştüğümüz CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem,  "Bende bu haberi gazeteden öğrendim ve bizim için büyük süpriz oldu" dedi. Geçtiğimiz yılki Autoshow fuarında bazı problemlerin olduğunu kabul eden Eren şu açıklamayı yaptı: "ODD'ye bu durumdan bizimde rahatsız olduğumuzu söylemiştik. Arkadaşlarımız bir daha böyle bir şey yaşanmayacağına dair garanti verdiler. Bütün binaları sıfırladık, ilave tuvaletler yaptık. Şu ana kadar 3 milyon dolar harcadık. Bu 5 milyon doları bulacak. Tabi ki bunu sadece Autoshow için yapmadık, biz bir çok fuar düzenliyoruz. Ama Autoshow bizim için prestijdi. Alınan bu gizli kararı gazetelerden öğrenmek benim içinde süpriz oldu."

Bir kere konuşmadılar

Erem, durumu gizli boşanmaya benzeterek, "Bir çift düşünün, adam karısına söylemeden gizlice boşanıp başka bir kadınla evleniyor. Kadın bunu gazeteden öğrenip, şok oluyor. Bizim durumumuzda bu. Bizimle geçen yılki fuardan bu yana tüm toplantı taleplerimize rağmen bir kere bile konuşulmadı. Herşeyi gizlice yürütüp, bize haber vermeden TÜYAP'ı seçtiler. Nedenini bilmiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

İşin peşini bırakmam

'Ben nelerle mücadele ettim, bu işin peşini de bırakmayacağım" diye konuşan Ceydar Erem, ODD Başkanı Mustafa Bayraktar'ın telefonlarına çıkmadığını da hatırlattı. Eren konuşmasına şöyle devam etti: "ODD yetkilileri fuar çalışmalarını gizli yürütmüşler. Bizim arkadaşlara da böyle söylemişler. Bizde oturup sonrakı fuarı görüşmeyi bekliyorduk. Profesyonel bir iş yapıyoruz. Oturup konuşuruz, anlaşamazsak tabi ki başka bir alternatifi seçebilirsiniz. Sonuçta ticari bir iş. Ama hiç konuşmadan direkt karar vermek etik değil. Benim bu işi gazetelerden öğrenmem doğru mu"

ODD: Artık akan çatı görmek istemiyoruz

ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, daha önce Tüyapın Beylikdüzündeki fuar alanının kendileri için yeterli olmadığını ancak şimdi 2 yeni salonun eklendiğini belirterek şu açıklamayı yapmıştı: Eskiden CNR Expo tek adaydı. Şimdi ise Tüyap çok ciddi bir alt ve üst yapı sağladı, 12 salona ulaştılar. Autoshowda markaların standları için 40 bin metrekare yeterli oluyor. Tüyap buna ulaştı. Bunun yanı sıra fiyat avantajı da olacak. 2010da CNR Expoda stand kirası metrekare başına 66 dolardı, biz 2012 için Tüyapla daha az bir fiyata anlaştık. Büyüyen otomotiv sektörüne ve İstanbula yakışır, şık bir fuar yapmak istiyoruz. Daha öncekiler gibi organizasyon bozukluğu, akan çatı görmek istemiyoruz. Tüm bu olumsuzluklar fuarın Tüyapa verilmesinde etkili oldu. Tabii ziyaretçilerin Yeşilköy alışkanlığı vardı. Ancak Metrobüs sayesinde Beylikdüzüne çok kolay ulaşılabiliyor. Otopark sıkıntısı da yaşanmayacak. Basın ve medyanın rahatlıkla kullanabileceği odalarımız olacak. Dört dörtlük bir fuar planlıyoruz.

50 milyon dolarlık fuarda Erem'de ayağını kırmıştı

CNR Exponun çatısı geçen yıl düzenlenen 13. İstanbul Autoshowun VİP ve basın gününde 2008deki gibi yine akmıştı. Akan çatı yüzünden 90ı Türkiye prömiyeri olmak üzere 500 modeli sergilemek için kira dahil 50 milyon dolara mal olan standları su basmıştı. Hatta yağmur suyu nedeniyle Ceyda Erem ayağını, Opelin Dış İlişkiler Direktörü Sinan Ulusoy düşüp kolunu kırmıştı.

Emre Özpeynirci / HÜRRİYET


Geri Dön