19 / 04 / 2024

Av turizmi 2,5 milyon gelir sağladı!

Av turizmi 2,5 milyon gelir sağladı!

Yabancı avcılardan 2012 - 2013 av döneminde yaklaşık 2,5 milyon lira gelir elde edilirken, bunun 825 bin lirası belde belediyesi ve köy tüzel kişiliklerine aktarıldı...



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen av turizmi kapsamında düzenlenen av organizasyonlarında her yıl Türkiye'yi 40 farklı ülkeden bin civarında yabancı avcı ziyaret ediyor. Yabancı avcılardan 2012-2013 av döneminde yaklaşık 2,5 milyon lira gelir elde edilirken, bunun 825 bin lirası belde belediyesi ve köy tüzel kişiliklerine aktarıldı.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye’ye gelen yabancı avcılar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından işletilen avlaklar ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletilen örnek ve özel avlaklarda avlanabiliyor.


Bu kişilerin ülkemizde av yapabilmesi için seyahat acenteleri aracılığıyla ya da bu acentelere bağlı kalmaksızın özel izin belgesi almaları gerekiyor. Belgelerini alan avcılar, av turizmi kapsamında avına izin verilen hayvanları Av Yılı Av Turizmi Esas ve Usulleri çerçevesinde avlayabiliyor. İzin belgeleri için 21 ilde 91 av turizmi izin belgeli seyahat acentası yerli ve yabancı avcılar için hizmet veriyor.


Türkiye'yi her yıl Almanya, Amerika, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Norveç, Rusya, İspanya ve İsveç'in de arasında bulunduğu 40 farklı ülkeden yaklaşık bin yabancı avcı ziyaret ediyor. 


Büyük çoğunlukla yaban domuzu av organizasyonları için başvuruda bulunlurken, bunun yanı sıra Anadolu yaban keçisi, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağ keçisi, Anadolu yaban koyunu, karaca ve ceylan da tercih edilen diğer av türleri arasında yer alıyor.


Söz konusu avcılar için yapılan organizasyonlarında en çok tercih edilen zaman ise türler bazında değişmekle beraber yoğun olarak Eylül-Aralık dönemini kapsıyor. Yabancıların av için en çok tercih ettiği iller arasında da Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Çanakkale, Mersin, Konya, Muğla, Sinop, Kastamonu, Tokat ve Zonguldak bulunuyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı özel avlaklar dışındaki avlakların işletilmesi amacıyla bu avlaklarda sahası bulunan belde belediyesi ve köy tüzel kişiliklerine de katkıda bulunuyor. Koruma, üretim, bakım ve avcılığın düzenlenmesi karşılığı yapılacak işbirliği protokolü çerçevesinde bu avlaklarda yapılacak av organizasyonları sonucunda elde edilen avlama gelirlerinin yüzde 20 ile 82'si katılım payı olarak veriliyor. Örnek avlaklarda ise ihale bedelinin KDV hariç yüzde 50'si işbirliği protokolü çerçevesinde belde belediyesi veya köy tüzel kişiliklerine katılım payı olarak aktarılıyor. Bu kapsamda 2012-2013 av döneminde elde edilen 2,5 milyon liranın yaklaşık 825 bin lirası belde belediyesi veya köy tüzel kişiliklerine aktarıldı.


AA


Geri Dön