19 / 04 / 2024

Avaza Milli Turizm Bölgesi için Türk firmalardan proje bekleniyor!

Avaza Milli Turizm Bölgesi için Türk firmalardan proje bekleniyor!

Türkiye, en yakın stratejik ortağımız ve ticari ilişkilerimiz çok hızlı ilerliyor. Türkmenistan üe Türkiye arasındaki ticaret hacmi her geçen yıl artıyor...



Türkiye, en yakın stratejik ortağımız ve ticari ilişkilerimiz çok hızlı ilerliyor. Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi her geçen yıl artıyor. 2013 yılında ticaret hacmi 4 milyar 750 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılının ilk 9 ayında ise 5 milyar dolara yaklaştı. Bu veriler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttığım gösteriyor. Ticaret hacminin 2020 yılında 10 milyar doların Türk şirketlerden 'Avaza Milli Turizm Bölgesi' için projelerini bekliyoruz üzerinde olması bekleniyor. Özel sergiler, işadamları buluşmalarının artması ve iktisadi devletlerarası şuranın verimli çalışmasıyla ilişkilerimiz daha da artacak. İktisadi ve ticari ilişkileri daha da artırmak için ulaştırma araçları ve yük taşıma hizmetlerini de geliştirmeyi düşünüyoruz. 


Türkmenistan, Azerbaycan gemi seferleri başladı. 54 TIR taşıyabilen bir gemi aldık. Kısa süre içinde ikinci gemimiz de gelecek. Böylece TIR sayısı 110'a çıkacak. Gemilerimiz günde bir sefer yapacaklar. Türkiye'den gelen TIR'lar Gürcistan'dan Azerbaycan'a, oradan da Türkmenistan'a ulaşacak. Daha önce TIR'lar İran üzerinden geliyordu. Gemi seferleriyle yol kısalacak. Aynı zamanda otoyollarımız yenileniyor. Bu sayede rahat ve hızlı ulaşım sağlanacak ve Türkmenistan üzerinden Çin ve Kazakistan'a geçişler de kolaylaşacak. 


Türkmenistan'da 600'den fazla Türk şirketi var. Bu şirketlerin birçoğu uzun yıllardır Türkmenistan'da faaliyet gösteriyor. Bu çalışmalarda inşaat, ticaret ve enerji sektörlerinde işbirliği ön plana çıkıyor. Sektör; ulaştırma, iletişim, denizcilik, turizm, hizmet sektörü, endüstri, kimya sanayi ve tarım alanlarında genişletilebilir. Türkmenistan'da turizmi geliştirmek için çeşitli imkanlar bulunuyor. 

Türk şirketlerden Avaza' Milli Turizm Bölgesi' için proj elerini bekliyoruz. 

Tarım alanında da hatırı sayılır olanaklara sahibiz. Öncelikle, tarım malzemeleri üretimi ve geri dönüşüm alanında Türk şirketler ile işbirliği yapılabilir. 


Geçen yıl 1 milyon ton pamuk ve 1 milyon ton buğday ürettik. Türk şirketleri, Türkmenistan'da pamuk üretimi yapılan her ilçede tekstil fabrikaları kurdu. 

Bu fabrikalarda iplik, kumaş ve hazır giyim ürünleri üretiliyor. Tekstil fabrikaları sayesinde işsizlik oranı azaldı. Birçok tekstil fabrikası kurulmasına rağmen, pamuğun hepsini işleyemiyoruz. Pamuğu ihraç ediyoruz. Pamuk satmaktansa, işleyip satmak daha çok gelir getiriyor. 


Domates, soğan, limon, üzüm, salatalık gibi tarım ürünlerini de ihraç ediyoruz. 

Geçmişte Türkmenistan ekonomisi, tarımsal ekonomi olarak tanımlanırken, şu anda endüstriyel olarak tanımlanıyor. Türkmen gazını Türkiye'ye getirmek için ilk adım atıldı Türkmenistan, Orta Asya'nın zengin elektrik, gaz, petrol rezervlerine sahip. 


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın ziyareti sırasında yedi anlaşma imzalandı. Bunlardan biri, Türkmenistan şirketlerinden Türkmengaz ile Türk gaz şirketi Ata Gaz arasında imzalanan anlaşmaydı. Bu anlaşma bir başlangıç oldu. Boru hattıyla gaz Türkiye'ye getirilecek. Bu iyi bir gelişme. Doğalgazı ülke farkı gözetmeksizin sınırda satıyoruz. Örneğin; Çin 7 bin 500 kilometrelik boru hattını kendisi getirdi. Bu hat ile gaz, Türkmenistan'dan Özbekistan ve Kazakistan'a oradan da Çin'e ulaşıyor. 


Dünya Ek


Geri Dön