23 / 04 / 2024

Avaza Turizm Bölgesi'nde 5 otel yapılıyor

Avaza Turizm Bölgesi'nde 5 otel yapılıyor

Türkmenistan, Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri içinde, yaklaşık 24.6 trilyon doğal gaz ve 20 milyar ton petrol rezerviyle en büyük potansiyele sahip ülke



Enerjide hiç gündemden düşmeyen Türkmenistan, turizmde de Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesini hızla geliştirmek istiyor. Geçtiğimiz aylarda peşpeşe yapılan 5 yıldızlı otel açılışlarıyla, "Avaza'yı Antalya yapmak istiyoruz" mesajı veren Türkmenler, Avaza Serbest Turizm Bölgesine yabancı yatırımcı çekmek için harekete geçti.

Türkmenistan hükümeti, bölgede yatırım yapacak yabancı şirketlere vergi ve gümrük kolaylığı sağlamayı vaat ediyor. Avaza projesini başlatan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, bu projeden sorumlu `özel koordinatör' atarken, en az ayda bir inşaat çalışmalarını yerinde inceliyor ve başkent Aşkabat'ta ağırladığı konuk devlet başkanları, başbakanları ve diğer üst düzey misafirleri Avaza'yı görmeye ve yatırım yapmaya davet ediyor.

Çağrı yaptılar

Türkmen lider Berdimuhamedov, önceki gün de Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı `Turizm Bilgilendirme Toplantısı'nda Türk iş çevreleri ile işbirliğini geliştirmeye daima hazır olduklarını dile getirdi. 3 ayrı aşamadan oluşan Avaza projesine göre, tesisler 750 hektarlık geniş bir alanda kurulacak. Proje kapsamında modern otellerin yanı sıra sağlık merkezleri, spor tesisleri, villalar, pansiyonlar, iş merkezleri, çocuk dinlenme kampları, dinlenme tesisleri ve kültürel merkezler kurulacak. Türkmenistan hükümeti şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan projenin ilk etabının 2011 yılında tamamlanacağı ve yatırımların 4 milyar doları aşacağını açıkladı. 2020 yılından tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyeti 7 milyar doları bulacak. Bölgede 60 modern otelin kurulması hedefleniyor. Ayrıca bölgenin ulaşım, iletişim ve altyapısı da yeniden kuruluyor.

5 otel yapılıyor

Avaza Turizm Bölgesinin inşaatında ağırlıklı olarak Türk inşaat şirketlerinin yatırımları devam ediyor. Türk şirketleri oteller ile birlikte, suni kanal, spor tesisleri ve sağlık merkezleri ve tenis kortları da inşa ediyor. Polimeks şirketi 180 milyon Euro'ya 7 km'lik suni kanal, 130 milyon Euro'ya Türkmenbaşı kentinin su kanalizasyon sistemi ve 66 milyon dolara deniz suyu arıtma tesisi inşa edecek. Şirket Türkmenbaşı havaalanını da inşa ediyor. Haziran ayında 308 yataklık modern oteli 33 milyon dolara tamamlayarak hizmete açan Sehil İnşaat ise 4 ayrı proje daha yürütüyor. Şirket, 62 milyon Euro'ya 900 yataklık otel ve çocuk dinlenme kampı, 21 milyon dolara 180 yataklık modern otel, 94 milyon dolara yol ve 25 milyon Euro'ya devre-mülkler inşa ediyor.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkmenistan'ın Avaza bölgesi turizm cenneti olacak

Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un Türk yatırımcıları davet ettiği Avaza turizm bölgesi, üç aşamalı yürütülecek proje sonunda 2020'ye kadar 7 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak
Enerji zengini Türkmenistan, Hazar denizi kıyısında kurulmakta olan Avaza Serbest Turizm Bölgesi'ne yabancı yatırımcıları bekliyor. Türkmenistan hükümeti, bölgede yatırım yapacak yabancı şirketlere vergi ve gümrük kolaylığı sağlamayı vaat ediyor. Yaklaşık 24,6 trilyon doğal gaz ve 20 milyar ton petrol rezerviyle enerji gündeminden düşmeyen Türkmenistan, enerji yatırımlarının yanı sıra turizm sektöründe de söz sahibi olmak istiyor. Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı turizm merkezi yapmak istiyor. Avaza projesini başlatan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov, bu projeden sorumlu özel bir koordinatör atarken, en az ayda bir bölgedeki inşaat çalışmalarını da yerinde inceliyor ve Aşkabat'ta ağırladığı konuk devlet başkanları, başbakanları Avaza'yı görmeye ve yatırım yapmaya davet ediyor.

İLK ETAP 2011'DE BİTECEK
750 hektarlık alanda gerçekleştirilen Avaza Projesi kapsamında modern otellerin yanı sıra sağlık merkezleri, spor tesisleri, villalar, pansiyonlar, iş merkezleri, çocuk dinlenme kampları ve kültürel merkezler kurulacak. Türkmenistan hükümeti şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan projenin ilk etabının 2011 yılında tamamlanacağını ve yatırımların 4 milyar doları aşacağını açıkladı. 2020'de tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyetinin 7 milyar doları bulması bekleniyor.

AVAZA'YA UÇMAK 20 DOLAR
Hazar denizinin en temiz sahili olarak bilinen Avaza'da 16 kilometre uzunluğunda kumsal bulunuyor. Avaza'da Haziran ayından başlayarak Eylül sonuna kadar denize girilebiliyor. Deniz suyunda oldukça düşük olan tuz oranı ise binde 0.8 olduğu belirtiliyor. Avaza'ya ulaşım kolaylıkla sağlanıyor. Dünyada en ucuz uçak yolculuğu yapılabilen ülke olarak bilinen Türkmenistan'da başkent Aşkabat'tan Avaza'ya 20 dolara uçak yolculuğu yapılıyor. Tren yolculuğu ise 4 dolar.

'TÜRKİYE'NİN TECRÜBESİNDEN YARARLANACAĞIZ'
Çeşitli vesilelerle bir araya geldiği Türk yetkililere de Türkiye'nin turizm tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyleyen Türkmen lider Gurbanguli Berdimuhammedov, önceki gün Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı ''Turizm Bilgilendirme Toplantısı'' nda da Türk iş çevreleri ile işbirliğini geliştirmeye daima hazır olduklarını dile getirdi. Türkmen turizmcilere Türk uzmanlar eğitim veriyor.
Sabah

Türkmenistan'dan 7 milyar dolarlık yatırıma davet 

Enerji zengini Türkmenistan, Hazar denizi kıyısında kurulmakta olan Avaza Serbest Turizm Bölgesi'ne yabancı yatırımcıları bekliyor.

Toplam maliyeti 7 milyar doları bulacak Avaza projesinde Türk yatırımcılarına da davet var. Türkmenistan hükümeti, bölgede yatırım yapacak yabancı şirketlere vergi ve gümrük kolaylığı sağlamayı vaat ediyor. Türkmenistan, enerji yatırımlarının yanı sıra turizm sektöründe de söz sahibi olmak istiyor. Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı Antalya benzeri turizm merkezi yapmak istiyor.

TÜRK İNŞAATÇILAR AĞIRLIKTA

Çeşitli vesilelerle bir araya geldiği Türk yetkililere de Türkiye'nin turizm tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyleyen Türkmen lider Berdimuhamedov, önceki gün Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı `Turizm Bilgilendirme Toplantısı'nda da Türk iş çevreleri ile işbirliğini geliştirmeye daima hazır olduklarını dile getirdi. Türkmenistan hükümeti şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan projenin ilk etabının 2011 yılında tamamlanacağı ve yatırımların 4 milyar doları aşacağını açıkladı. 2020 yılında tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyetinin 7 milyar doları bulması bekleniyor. Avaza Turizm Bölgesi'nin inşaatında ağırlıklı olarak Türk inşaat şirketlerinin yatırımları devam ediyor. Bölgede kurulan 5 otelin ve kurulmakta olan diğer otellerin ve dinlenme tesislerinin yapımı da Türk şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor
Star


Geri Dön