16 / 04 / 2024

Avcı Architects, Gensler ile stratejik ortaklık yapıyor!

Avcı Architects, Gensler ile stratejik ortaklık yapıyor!

Mimari ve iç mimari projelerle birlikte sergileme ve sahne tasarımını da içeren geniş bir skalada projeler üreten Avcı Architects, dünyaca ünlü mimari tasarım ve proje geliştirme şirketi Gensler ile stratejik ortaklık yapıyor.



Dünyanın farklı ülkelerinde pek çok ödüllü projeye imza atan Avcı Architects, ticari binalarda dünyanın öncü mimarlık ofislerinden biri olan Gensler ile uluslararası ölçekte projelere imza atıyor. Gensler’in uluslararası fikir öncülüğünü yerel uzmanlık ve üretim kapasitesiyle buluşturan Avcı Architects, bütüncül tasarım, yeni teknolojilerin kullanımı, doğal özelliklerin maksimize edilmesi ve iklim koşullarıyla entegre olma gibi ilkelere dayanan yaklaşımıyla, daha düşük enerji ve işletme maliyetlerine, daha uzun kullanım ömrüne, daha iyi yaşam standartlarına ve daha yüksek çalışma performansına sahip olan projeler tasarlıyor.


Ljubljana ve İstanbul’un yanısıra Londra’da da ofisi bulunan Avcı Architects’in, Gensler için İstanbul-Londra arasında iyi bir köprü kuracak olması ve Türkiye açısından önemli bir temsiliyet sunması fikrinden yola çıkılarak oluşan birliktelikte, Avcı Architects’in mimarlık üretimindeki İngiliz (Anglosakson) yaklaşımı, yorumu ve üretim metodları Gensler için en dikkat çekici özelliklerden biri olmuş. Bu işbirliğinin ışığında üretilen projeler, temelde uluslararası şirketlerin ofislerine odaklanıyor ve yeni çalışma mekanlarının tasarlanması, yerel malzeme kullanımının entegrasyonu ve çalışma mekanlarının verimliliği üzerine üretimleri kapsıyor. Avcı Architects’in Gensler ile şimdiye kadar hayata geçirdiği projeler arasında AIG İstanbul Yönetim Ofisi, İstanbul HP Türkiye Genel Merkez Ofisi gibi projelerin yanısıra, konsept tasarım çalışmaları devam eden birçok ofis projeleri bulunmaktadır.


İş gücünü arttıran verimliliğin daha etkileşimli konularla ele alınmasının, enerji kaynakları ve geri dönüşüm konusunda da daha etkin çalışılmasının, iş ve yaşam kalitesini arttırarak, çalışanların refahını yükseltmede ve kurumsal kimliği iletmede etkin olduğu sonucuyla projeler tasarlayan Avcı Architects’in kurucusu Selçuk Avcı, Gensler ile olan işbirliğiyle ilgili şunları vurguluyor:


"Avcı Architects-Gensler iş birliğini ‘Uluslararası dil, dönüşüm ve temsiliyet’ üst başlıkları ışığında değerlendiriyorum. Global bir temsiliyet olan Gensler ile çalışmanın Avcı Architects olarak bize yansıması her projede farklı oluyor. Farklı düşünmemizi tetikleyen süreçlerin yanı sıra, çalışma ortamımızı, metodlarımızı, prensiplerimizi yeniden sorgulamamızı ve bazı süreçleri dönüştürmemizi sağlıyor. Dolayısıyla, bizi bir ölçüde daha da yukarı çekiyor ve tüm projelerimizi aynı mantıkla çalıştırmaya çabalıyoruz. Bu da sonuç olarak hayal edilen bir süreç olmuyor, zaten tasarımın bir parçası haline geliyor.’’


SELÇUK AVCI KİMDİR?

1961 yılında doğan Selçuk Avcı, Avcı Architects kurucusu, Londra ve İstanbul’da yerleşik olan Urbanista Gayrimenkul Danışmanlık Şirketi’nin kurucu ortağı ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Eski Başkan Yardımcısı’dır. 1989 yılında kendisine ait ilk özel şirketi Londra’da Avcı Jurca Architects adı altında kurdu ve sonrasında Londra, İstanbul, Budapeşte ve Belgrad’da yerleşik olan multidisipliner bir tasarım öncüsü stüdyoya dönüştürdü. Konut sektörü, ticari sektör, ofisler, perakende, sanat, spor, havaalanı tasarımı, sağlık hizmetleri ve yüksek eğitim kurumları alanlarına yönelik çok çeşitli programların tasarım ve idaresinde birçok kişisel deneyime sahiptir.


Yürüttüğü uygulamalar uluslararası ve ulusal sayısız ödül kazanmış ve çalışmaları birçok dergide yayınlanmıştır. Bunlardan en dikkate değer olanı, şirketi Avcı Architects’in “İngiltere’nin 50 En İyi Genç Şirketi Rehberi”nde yer almasıdır. Avcı, 1989 yılında Avrupa Birliği Enerji Tasarruflu Mimari Yarışması’nda ilk birincilik ödülünü kazanmış ve Londra’da Energy Conscious Design Architects tasarım direktörü iken yaptığı projelerle 1998 yılında RIBA Bölgesel Ödülü’nü almıştır. Avcı Architects tarafından projelendirilen Ankara’daki Türkiye Müteahhitler Birliği Binası Londra’da Building Magazine tarafından “En İyi Uluslararası Proje”, 2014 Sign of the City Ödülleri’nde ise “En İyi Mimari Proje” seçilmiştir. Türkiye Müteahhitler Birliği Binası aynı zamanda 11.Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Mimarlık Ödülleri’nde "Yapı Ödülü" ve sürdürülebilirlik nitelikleriyle de “LEED Platinum Sertifikası” almaya hak kazanmıştır.


Geri Dön