19 / 04 / 2024

Avcılar kentsel dönüşüm 2013!

Avcılar kentsel dönüşüm 2013!

1999 depreminde en çok hasar alan Avcılar’da dönüşüm emsale takıldı. Yerleşimin yataydan dikeye dönüşmesini öngören 4,5 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projesi, emsale uymadığı gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayından geçemiyor...



1999 Marmara depreminde İstanbul’un en çok etkilenen ilçeleri arasında yer alan Avcılar’da kentsel dönüşüm emsale takıldı desek yeridir. Belediye, bölgedeki 5 katlı binaları yıkıp yerine daha güvenli 15-18 katlı siteler yapmayı planlıyor. Fakat emsale uymadığı gerekçesiyle proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylanmıyor. 


Dönüşüm Denizköşkler Mahallesi’nden başlayacak

Merkez, Ambarlı, Cihangir, Gümüşpala, Denizköşler, Üniversite, Mustafa Kemal Paşa, Firuzköy, Tahtakale ve Yeşilkent olmak üzere toplam 10 mahalleden oluşan Avcılar’da kentsel dönüşüm depremde en çok zarar gören Denizköşler Mahallesi’nde başlayacak.  Süreç Denizköşkler Mahallesi’nin ardından Avcılar’ın yapı bakımından diğer sorunlu mahalleleri olan Merkez, Ambarlı, Cihangir ve Gümüşpala mahalleri ile devam edecek. 


 Avcılar kentsel dönüşüm 2013!

 

4,5 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projesi


Avcılar kentsel dönüş kapmasında yapılması planlanan projenin toplam yatırım bedeli 4,5 milyar dolar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay bekleyen proje hayata geçirilirse Avcılar’da 5 katlı apartmanlar yıkılacak ve yerine küçük küçük siteler yapılacak. 


Avcılar kentsel dönüşüm 2013!


Avcılar da rezidans modasına uyacak

3,5-4 emsalin olduğu Avcılar da dönüşüm dikey olacak. Böylelikle 5 katlı binaların yerinde 15-18 katlı binalar yükselecek. Açılacak alanlarda ise 80 metrelik caddeler, alışveriş yerleri ve yeşil alanlar bulunacak. 



Dairelerin içi de dönüşecek


Avcılar kentsel dönüşüm kapsamında sadece binaların dışı değil içi de dönüşecek. Vatandaşlara 5 ayrı iç dekorasyon alternatifi sunulacak. Dekorasyonda fabrikasyon ürünlerin tercih edileceği projede dekorasyon maliyeti de 100 bin TL’den 25-30 bin TL’ye kadar düşecek. Avcılar kentsel dönüşüm projesinde sitelerin 2 tane girişi olacak ve site içlerine araçla girilmeyecek. 


Avcılar kentsel dönüşüm 2013!


5 yılda yıkılıp sil baştan yapılacak

Avcılar’da kentsel dönüşümün 2014 seçimlerinden sonra başlaması planlanıyor. Tüm binaların yıkılarak yerine daha modern ve güvenlikli yapıların inşa edileceği bölgede dönüşümün 5 yılda tamamlanması planlanıyor. 



Dönüşümle birlikte nüfus 750 bine ulaşacak

Avcılar’ın nüfusu bugün itibariyle resmi kayıtlara göre 383 bin. 1999 depreminde nüfusun 90 binlere kadar düştüğü bölgede kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasının ardından nüfusun 750 bine kadar çıkması beklemiyor.


Avcılar kentsel dönüşüm 2013!


550 hektar alan dönüşmeyi bekliyor

Avcılar’da 2 etapta yaklaşık 550 hektar alan “Kentsel Yenileme Alanı” kapsamında dönüşmeyi bekliyor. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön