25 / 04 / 2024

Avcılar'da Japon modeliyle dönüşüm yapılacak!

Avcılar'da Japon modeliyle dönüşüm yapılacak!

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, "Sürekli depremlerin olduğu dünyanın gelişmiş ülkelerinden Japonya örneğinden yola çıkarak Avcılar'ın dezavantaj gibi görünen durumunu hazırlayacağımız plan ve destekle avantaja çevirmek istiyoruz" dedi.



Marmara Depremi'nden etkilenen Avcılarda depremden 16 yıla yakın süre geçerken, deprem tehlikesi gündemden düşmedi. İstanbul'un birçok ilçesinde kentsel dönüşüm projesi ile binalar yenilenirken, Avcılar'a çalışmalara başlanamadı. Avcılar Belediye Başkanı CHP'li Handan Toprak Benli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilçedeki önemli bölümü 5-6 katlı olan binaların yenilenmesi halinde 4 kat sınırlaması getirmesinin çalışmaların aksadığını dile getirdi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Avcılarda yeni binalar için en fazla 4 kat için izin vermesi nedeniyle kentsel dönüşüme başlanamadı. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, bu durumu avantaja dönüştürmek istediklerini, Japonya'nın güzel bir örnek oluşturduğunu ilçenin dikey değil, yatay gelişeceğini söyledi. 


"AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR" 


Deprem gerçeğinin avantaja dönüştürülebilecek bir olgu olduğunu ifade eden Başkan Benli, "Deprem ile felaket yaşanır. Sıkıntının dışında bereket de fışkırabilir. Biz Avcılarda deprem felaketini birlikte yaşadık. Bu aynı zamanda acıları avantaja çevirebilecek bir durumdur. Buradaki insanların yaşam alanı ve avantajlarını koruyarak planlı, yerinde bir dönüşüm mümkündür" dedi. 


"FAY HATTI SADECE FAKİRLERE Mİ?" Benli, 1750'li yıllarda Lizbon'da meydana gelen depremi değerlendiren din adamlarının ahlaki dejenerasyonlar nedeniyle cezalandırma olarak nitelendirerek insanların bu nedenle öldüğünü savunduğunu, bilim adamlarının tek neden olarak fay hattının kırılmasını gösterdiğini söyledi. Benli, Jean-Jacques Rousseau'nun farklı bakış açısıyla "Tanrı sadece fakirleri sevmiyor olabilir mi? Neden sosyo-ekonomik yapısı yüksek insanlar ölmüyor, orada dejenerasyon yok mu? Jeolojik denilen olay da hep fakir mahallelerinin altından mı geçiyor" dediğini anlattı. 


"MAHALLEDEN GÖNDERMEYECEĞİZ" 


Benli, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzin verilen kat sayısı dört. İnsanlar haklı olarak 'Diğer iki kat ne olacak diyor. Bu binaları yıktırıp yenisini yaptıramıyorlar. Halkın önüne büyük bir çözümle gitmek zorundayız. Eski mahallelerimizdcki evlerin yenilenmesi konusunda sıkıntı var. Yeşilkent ve Firuzköy Mahallesi'nin imar planı bile yok. Diğer yedi mahallemizde eski evler var yenilenemiyor. Mutlaka üst plan yapmalıyız. Avcılar halkını mahallesinden göndermeyeceğiz. Hümanist yaşam alanı olacak. Büyük, dikey binalar değil; yatay kentleşme." 


Bölgede Haber Yenigün


Geri Dön