18 / 04 / 2024

AVM sayısı son 12 yılda yüzde 400 arttı!

AVM sayısı son 12 yılda yüzde 400 arttı!

Şehirlerimizi yaşanabilir olmaktan çıkaran tek tip yapılaşma, ruhsuz caddeler ve kapitalizmin uç beyi Alışveriş Merkezleri... Son 12 yılda AVM sayısı yüzde 400 oranında artış gösterdi.



Şehirlerimizi yaşanabilir olmaktan çıkaran tek tip yapılaşma, ruhsuz caddeler ve kapitalizmin uç beyi AVM'ler... Son 12 yılda AVM sayısı yüzde 400 arttı, insanımız topraksızlaştı, Anadolu insansızlaştı... Tarlasını, dükkanını satmaya mecbur kalıp kente akın etti. 2000'de nüfusu 8 milyon olan istanbul, 2010'da 16 milyona ulaştırıldı. Türedi işadamlarının reel yatırım ve üretim yerine kolaydan para kazanma hırsıyla AVM'ler şehirlerimizi istila etti. 


1.6 MİLYAR KIŞI ZİYARET ETTİ! 


Türkiye genelindeki 310 devasa Alış Veriş Merkezini geçtiğimiz 2013 yılında tam 1.6 milyar insan ziyaret etti. Bir tarafta bir aylık asgari ücret karşılığı ayakkabı alışverişiyle prestijini güçlendirme çabasındaki postmodern gösteriş çağının shovvmenleri, öte yanda Hükümetin yeni zammıyla ayda 850 liraya günde 10-12 saat çalışan iki farklı dünya insanını buluşturan AVM'ler. 

AVM'lerin acımasız rekabetine dayanamayan küçük esnaf, AVM'lerde işçi oluyor. Kendi sattığı bir ayakkabı parasına bir ay çalışan "asgari köleler" strese girip, mutsuz oluyor. 


YERLİ MARKALARA KUMPAS! 


AVM yönetimlerinin pek çoğunun yabancı menşeli olduklarını ve tüm tanıtım reklamlarını buna göre yaptıklarına dikkat çeken TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Yabancı büyük markalara kira, genel giderler, reklam giderlerinde cazip indirimler yaptıklarını duyuyoruz. En iyi yerler yabancılara verilmektedir. Yabancıların masrafı bile yerli işletmelere yüklenmektedir. Yüksek kiralar, yüksek masraflar ve yüksek giderleri karşılayamadıklarından, dezavantajlı yer verildiğinden AVM'lerde yer almak istemiyorlar" diyerek AVM'lerdeki yerli esnafın durumunu dikkat çekti.


AVM'ler stres sebebi, aile bağlarını zayıflatıyor


Gazetimize açıklamalarda bulunan Psikokolog Esra Işıktekiner Özdemir, AVM'lerin daha fazla tüketen, tükettikçe saygınlığını arttırdığını düşünen insanlar türettiğine vurgu yaptı. Özdemir, "Aileler, çalıştıkları için çocuklarına yeterince zaman ayıramamanın verdiği vicdan azabını hafta sonu çocuğunu AVM'ye götürerek tüketim yaptırması, çocuğuna sınırsız harcama yapması bir bastırmadır. Bu durum ailelerin büyüklerini ziyaret etmeme, daha sakin ve kendi içlerinde paylaşımlarda bulunmamaya ve yeteri kadar zaman ayırmamaya sebep olur. Bu durum aile ve akraba bağlarını da zayıflatıp kopma noktasına getirir" dedi. 


TÜKETİM SARHOŞU AHALİ+HIRSLI İŞADAMI=AVM 


Ekonomimizin, şehirlerin, insanımızın ve kültürümüzün dokusunu bozan AVM'leri iki sebep çoğaltıyor. Kimilerinin "Kapitalizmin modern tapınakları" olarak gördüğü bu mekanların birinci kaynağını, ülkenin milli bir beka meselesi haline gelen tüketim çılgınlığına meftun edilmiş halk, yani müşteriler oluşturuyor. Öteki ayağını ise 7 milyarlık dünya nüfusunun emeğini, alın terini ve üretimini sömüren küresel ırkçı emperyalizmin ülke içindeki mümessili, milyonlarca işsiz için Anadolu'nun dört bir etrafına fabrikalar kurmak yerine tüketim hastası insanları istismar ederek daha çok kazanma hırsındaki işbirlikçi, taşeron sözde işadamları oluşturuyor. 


Geri Dön