28 / 03 / 2024

AVM yasası onaylandı mı?

AVM yasası onaylandı mı?

Yeni AVM yasası olarak nitelendirilen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı 2014 yılının sonunda TBMM'ye sunulmuştu. Peki, AVM yasası onaylandı mı? AVM yasası son durum nedir?



AVM yasası onaylandı mı?

Bir yapı veya alan bütünlüğü olan, içinde büyük mağaza ya da beslenme, giyinme, eğlenme, dinlenme, kültürel ve benzeri ihtiyaçların bir kısmının veya tamamının karşılandığı diğer iş yerleri bulunan, merkezi bir yönetime ve ortak kullanım alanları ile yönetmelikle belirlenen diğer niteliklere sahip işletme olarak tanımlanan AVM'ler ile ilgili yasa tasarısı hazırlanmıştı.


Yeni AVM yasası olarak nitelendirilen Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, Ocak 2015'te TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 


Yasa ile; "Alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza ve diğer ticari işletmeler İmar Kanunu ve ilgili mevzuatına göre müşterileri için otopark alanı oluşturmakla yükümlü olacak.


Alışveriş merkezlerinde, satış alanının en az binde beşine tekabül eden alanın sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla ayrılması zorunlu olacak. Bakanlık, bu oranı bir katına kadar arttırmaya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.


Alışveriş merkezlerinde, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak.


Ortak kullanım alanları, engelliler ile yaşlı ve çocukların ihtiyaçtan dikkate alınarak oluşturulacak.


Mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının ya da tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınarak vali tarafından belirlenebilecek.


Esnaf ve sanatkar işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkar odasının görüşü alınacak.


Üst meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine, faaliyet kollarına göre perakende işletmelerin çalışma saatlerinin bölge ya da ülke düzeyinde belirlenmesine Bakanlık yetkili olacak."



Yeni AVM yasası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön