18 / 04 / 2024

AVM yatırımcı ve kiracılarına öneriler!

 AVM yatırımcı ve kiracılarına öneriler!

Türkiye’de sayısı her geçen gün artan AVM projelerinin beklenen başarıyı yakalayamaması, yatırımcıları kapatmaya ya da iş yerine dönüştürmeye zorluyor




Türkiye’de sayısı her geçen gün artan AVM projelerinin beklenen başarıyı yakalayamaması, yatırımcıları kapatmaya ya da iş yerine dönüştürmeye zorluyor. Önümüzdeki dönemde fonksiyon değiştiren AVM'lerin sayısının daha da artması beklenen sektörde; yönetim ve işletim hizmeti konusunda yapılan hataların yanı sıra bölgenin ihtiyacına yönelik analizlerin iyi yapılması gerekiyor. Ofis, rezidans, AVM ve endüstriyel tesis projeleri için yüzde 100 Türk sermayesiyle 23 yıldır “Yönetim ve İşletim” hizmeti sunan, Yapı Kredi Koray GYO ve Koray İnşaat iştirakı olan YKS Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Bahadır Adıyaman’dan yatırımcılara ve kiracılara öneriler…

Tasarruf Sağlayıcı Önlemler Yatırımla Beraber Planlanmalı

Yatırımcılar, yatırıma başlamadan önce hatta araziyi satın alırken tasarladıkları proje için en iyi ve en verimli kullanım analizini mutlaka yapmalıdır.

Lokasyonun yanı sıra hedef müşteri kitlesinin tüketim alışkanlıklarının da detaylı şekilde araştırılması gerekmektedir.

Yönetim ve işletim sistemi proje aşamasında tasarlanmalı, tasarruf sağlayıcı önlemler yatırımla beraber planlanmalıdır. Böylece işletme projesi, doğru planlama ile optimum düzeye çekilebilir.

İşletme projesi içinde enerji tüketimi ve maliyetleri önemli yer tutmakta olup, bu konuya özel olarak yapılacak planlama ve çalışmalar ile enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik uygulamalar yapılabilir.

Projelendirme aşamasından, açılış süreci ve sonrası dönem de dahil olmak üzere vizyoner ve gelişmelere ayak uyduracak inovatif stratejilere önem verilmelidir.


Mağaza Seçimi ve Kira Sözleşmelerine Dikkat Edilmeli!

YKS Genel Müdürü Bahadır Adıyaman AVM’de kiralama yapacak şirketlere ise şu önerilerde bulundu:

Öncelikle AVM lerde mağaza açmayı planlayan kiracılar, hayal kırıklığına uğramamak adına tıpkı AVM yatırımcıları gibi alışveriş merkezleri ile ilgili kendileri veya profesyonel bir firmadan destek alarak geniş çaplı bir fizibilite çalışması yapmalıdır. 

Mağaza seçimi, satış tahmini, yatırımın geri dönüşü ve kira sözleşmesi gibi konular bu çalışmada yer alması gereken önemli unsurlardır.

AVM’lerde kira sözleşmelerinin genel olarak 5 yıllık yapılmasından dolayı kiracılar, üstlendikleri riskin büyüklüğünün farkında olmalı, konuyla ilgili hukuki destek de almalıdırlar.

Kiracı, AVM de bir mağaza açtıktan sonra “tüm borçlarımı, çeklerimi hemen ödemeye başlarım” diye düşünmemeli çünkü bazı projelerde işlerin düzene girmesi 24 ayı bulmaktadır.



YKS Hakkında:

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Koray İnşaat iştirakı olan YKS, ofis, rezidans, AVM, konut ve endüstriyel tesis projeleri için 23 yıldır “Yönetim” hizmeti sunuyor. Türkiye’de Gayrimenkul Yönetiminin öncü firması olarak, uyguladığı ortak gider maliyetlerini düşürücü farklı çözümler ve yüzde 100 şeffaf yönetim prensibiyle hizmet kalitesini her zaman en iyiye taşıyor. YKS’nin yönetim ve işletim hizmeti verdiği şirketler arasında; Yapı Kredi Plaza, 1. Levent Plaza, Gayrettepe İş Merkezi, Johnson&Johnson, Groupama Plaza, Axa Sigorta A.Ş, Beyaz Ofis, Buga Otis A.Ş, Doğuş Power Center, Bandırma Liman Alışveriş Merkezi Projesi, Multi Development Forum, Demirören İstiklal Alışveriş Merkezi, İstanbul Bis Konutları, Fiba Life Konutları, Selenium Residence, Aytek Evleri, Arkeon Evleri, Evidea Sitesi, Metrocity Millenium B Blok, Pekdemir Villam Sitesi, Pekdemir Villam 3 Sitesi, L’ist İstinye Suties, Sur Yapı Mahalle İstanbul Evleri, Extensa Bomonti Apartman, Şişli Plaza Residence, BJK Fulya Süleyman Seba Kompleksi bulunuyor. Danışmanlık hizmeti verdiği şirketler arasında ise; Pekdemir İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş, Sur Yapı Endüstri Sanayi ve Ticaret  A.Ş, Dumankaya İnşaat, Ege Yapı, Arena Proje Yönetimi, Zorlu Gayrimenkul, Folkart Yapı Sanayi Ticaret A.Ş, Extensa İstanbul Emlak Yatırım İnşaat ve Ticaret A.Ş, Extensa İstanbul Emlak Yatırım İnşaat ve Ticaret A.Ş, afrika Han İşletmeciliği Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş, Helis Yapı İnşaat ve Yatırım Geliştirme, Sur Yapı Endüstri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Soyak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş bulunuyor.



Geri Dön