26 / 04 / 2024

AVM yönetimlerinden kirada kur sabitlemesi isteniyor!

AVM yönetimlerinden kirada kur sabitlemesi isteniyor!

Markalar, dolar ve euro’ daki hızlı artışın ardından AVM yönetimlerinden kirada ‘kur sabitlemesi’ istiyor. Bazı AVM’ ler bu talebe sıcak bakarken bazıları özel paket hazırladı...



Markalar, dolar ve euro’daki hızlı artışın ardından AVM yönetimlerinden kirada ‘kur sabitlemesi’ istiyor. Bazı AVM’ler bu talebe sıcak bakarken bazıları özel paket hazırladı.



Perakende markaları, doların 2.10 liraya, euro’nun 3 liraya çıkmasıyla birlikte iş yaptıkları alışveriş merkezi (AVM) yönetimlerinden kiralarda art arda ‘kur sabitlemesi’ talep etmeye başladı. Bazı AVM’ler buna sıcak bakarken bazıları da özel paket hazırladı.


Özel paket hazırlayan AVM’lerden birisi de Vialand. Vialand Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle kiracılarımız arasında kur sabitleme talebinde bulunan mağazalarımız elbette var. Biz kur sabitlemekten ziyade kiracılarımıza yönelik bir iyileştirme paketi hazırladık. Kurdaki artış, mağaza cirosu, sektörel ciro, mevsimsellik, turist akışı, mağaza etkisi, mağazaların alışveriş merkezimizdeki bireysel performanslarına bağlı parametrelerden oluşan bir sepet yaparak bu paketi oluşturduk. Kirada kur sabitleme yoluna gitmememizin sebebi Vialand’in konsepti gereği diğer perakende projelerinden farklı olması. Bu nedenle değerlemede de farklı parametreler söz konusu oluyor.”


Kira gideri yüzde 10 yükseldi

Her alışveriş merkezinin olaya kurumsal değil durumsal bakması gerektiğini söyleyen sektör yetkilileri de, “Markalar dolarda 1.7 ile 1.9, euro bazında da 2.3 ile 2.75 arasında sabitleme istiyor. Her alışveriş merkezi, markaların kira giderlerindeki artışı göz önünde tutmalı” diyor.

Yetkililer ayrıca, son dört aydır markaların kira giderinin yüzde 10 artış gösterdiğini belirtiyor.



 


‘Kiraya çalışıyoruz para kazanmıyoruz’

Bugün 28 AVM’de mağazası bulunan Sabri Özel, AVM kiralarında kurun sabitlemesini istediklerini söyleyerek, “Mağazalarımızın dörtte üçünde euro, dörtte birinde de dolar üzerinden kira ödüyoruz. Kurlarda sabitleme istiyoruz ama talebimize yanıt alamıyoruz. Biz kiraya çalışıyoruz, para kazanmıyoruz. Mağaza ciromuzun yüzde 8’ini kira vermeye razıyız” dedi.


 


Onlarca markadan ‘sabitleme’ talebi

Türkiye’nin en büyük markalarının da aralarında olduğu onlarca firma, alışveriş merkezlerine yazı yazarak kuru sabitlemelerini istedi. Kurdaki artışla birlikte markaların AVM yönetimlerinde gönderdiği yazılardan bazıları şöyle:

“Bildiğiniz üzere bugüne kadar ticari işbirliğimiz çerçevesinde kiracınız olarak gerek ödemeler konusunda gerekse diğer konularda üzerimize düşen sorumluluklarımızı tam ve eksiksiz olarak yerine getirdik. Ancak son günlerde yaşanan siyasi ve ekonomik sebeplerden dolayı döviz kurlarının aşırı yükselmesi nedeni ile kira ve diğer ödemelerimizde 2014 yılı için dolar kurunun 1.70 TL’ye sabitlenmesi hususunda yardımlarınızı rica ediyoruz. İçinde bulunduğumuz bu süreci karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde birlikte aşacağımıza inanmaktayız.”


Tedbir paketi...

Bazı markalar da AVM yönetimlerinden tedbir paketi istedi: “Son dönemde yaşanan döviz kuru artışı geçtiğimiz haftalarda tepe noktasına ulaşmış ve kira ciro oranlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu nedenle özellikle aralık ayı dahil olmak üzere önümüzdeki döneme yönelik bir önlem ve tedbir paketiniz varsa bizlerle paylaşmanızı rica ederiz. Eğer bu şekilde bir paketiniz yoksa sizlerden aralık ayını da içine alan kira indirimini kapsayan bir önleminizi veya farklı önerilerinizi paylaşmanızı rica ederiz.”


EYLEM TÜRK/ Milliyet Gazetesi 


Geri Dön