25 / 04 / 2024

AVM’de dükkanı olan perakendeci doların artışından şikayetçi!

AVM’de dükkanı olan perakendeci doların artışından şikayetçi!

2.17 TL ’ye kadar yükselen dolar perakende sektörünü de karıştırdı. Büyük çoğunluğu döviz üzerinden kira alan AVM’lerde dükkanları olan perakende sektörü doların artışından şikayetçi.





Önceki gün 2.17 TL’ye kadar yükselen dolar perakende sektörünü de karıştırdı. Büyük çoğunluğu döviz üzerinden kira alan AVM’lerde dükkanları olan perakende sektörü doların artışından şikayetçi. Dolar 17 Aralık’tan sonra yüzde 6.3, euro yüzde 6.2 artarken, perakendeciler, kiralardaki artışın zaten satışlardaki durgunluk nedeniyle sıkıntı yaşayan sektörde işleri daha da zorlaştıracağını belirtiyor.



KİRA İNDİRİMİ BEKLİYORUZ


Konuyla ilgili konuşan İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, son operasyonların ardından ciroların düşmeye başladığını ve insanların alışveriş yapmaktan çekinmeye başladıklarını söyledi. Ayaydın, dövizdeki yükselişin daha da süreceğini öngördüklerini belirterek “Bunun kira ödemesinde maliyeti olacaktır. Ancak biz mülk sahiplerinin bir indirime gideceğini ve konuşarak anlaşıp bir yol bulacağımızı düşünüyoruz. AVM yatırımcılarının yardımcı olacağını, kuru bir rakamda sabitleyeceklerini düşünüyorum.” dedi.


AYNI GEMİDEYİZ ANLAYIŞ BEKLİYORUZ


Damat, Tween markalarının sahibi Orka Group Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, AVM içerisindeki mağazaların daha çok dolar ve euro üzerinden olduğunu, kurdaki bu artıştan kimsenin mağdur edilmemesi gerektiğini ve kiracı ile kiraya veren arasında bir uzlaşı olması gerektiğini bildirdi. Kur artışının yüzde 20 gibi bir maliyete sebep olduğunu belirten Orakçıoğlu, mağazaların ve AVM yatırımcılarının aynı gemi yolcusu olduğunu ve performansa göre bir değerlendirme yapılarak bir çözümün ortaya çıkabileceğini söyledi.


ORTAK YOL BULMAMIZ GEREKLİ


Birleşik Markalar Derneği Başkanı ve Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, geçmişten beri bir kültür oturtmaya çalıştıklarını, AVM yatırımcıları ve perakendecilerin paydaş olduğunu söyledi. Yaşanan kur artışı ile mağaza sahiplerinin giderlerinin arttığını ifade eden Doğan, “AVM yatırımcıları durumun farkında ve ona göre değerlendiriyorlar. Sıkıntının konjonktürel olduğunu biliyorlar. Lokasyonel olarak değerlendirmeler yapılacaktır. Geçmişte yaşananlardan yola çıkarak, paylaşarak ve anlayışla atlatacağız.” şeklinde konuştu.


LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük henüz bir karar alınmadığını ama bazı AVM’lerde kurun sabitlendiğini ve AVM’ler ile görüşüldüğünü bir anlaşmaya varılacağını ifade etti.


Taraf


Geri Dön