26 / 04 / 2024

AVM'ler kapıdaki güvenliğin kaldırılmasını istiyor!

AVM'ler kapıdaki güvenliğin kaldırılmasını istiyor!

AVM'lerdeki güvenlik maliyetlerini 'ortak gider'lerden ödeyen markalar, harekete geçti. Mağazalar, AVM yatırımcılarına "Kapıdaki güvenlik kalksın" yazısı gönderdi. Hüseyin Doğan "X-Ray cihazlarını yöneten görevliler abartılı tepkiler veriyor" dedi.



Türkiye'de 150'nin üzerinde perakende markasını temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği'nin Başkanı Hüseyin Doğan, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'ne (AYD) 'güvenlik' yazısı gönderdi. Şu anda 63'ü asil toplam 112 markayı temsil eden derneğin başkanı Hulusi Belgü'ye gönderilen yazıda "AVM'lerin kapılarında bulunan X-Ray cihazları, kapı ve el dedektörüyle görev yapan güvenlik görevlilerinin kaldırılması" istendi. Bu uygulamaların AVM'lerdeki tüketicileri, markaları ve genel ambiansı olumsuz etkilediğini düşündüklerini dile getiren Hüseyin Doğan, "Mevcut uygulama nedeniyle ziyaretçiler, dedektörlerin önündeki yoğunluk yüzünden 'geç' sinyalini beklemiyor. El dedektörüyle yapılan güvenlik kontrolünde de görevliler aldıkları sinyale tepki göstermiyor. X-Ray cihazlarını yöneten görevliler abartılı tepkiler veriyor. Tüm bunlar uygulamanın çok da güncel olmadığına işaret ediyor" dedi. 


BİRÇOK ÜLKEDE GÜVENLİK YOK 

Batı ve Körfez ülkeleri ile Rusya'da AVM girişlerinde benzer uygulamaların ya olmadığını ya da asgari düzeyde tutulduğunu vurgulayan Doğan, Türkiye'deki AVM'lerde de kapı güvenlik sisteminin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Doğan, "Ülkemizde de AVM girişlerinde rahatsızlık yaratıcı bir özellik taşıyan kapı güvenliğine yönelik uygulamaların kaldırılması gerektiğine inanıyoruz" diye devam etti. 


SORUNSUZ YÜRÜYOR 

AVM'lerdeki güvenlik uygulamasının sivil görevliler, kamera sistemleri, güçlü iletişim ağı gibi modern yöntemlerle sağlanabileceğinin altını çizen Doğan, "Zaten ülkemizde de birkaç AVM'de başlayıp sorunsuz yürütülen bu uygulamanın gerçekleştirilmesi için her türlü desteği vereceğiz" dedi. 


ORTAK GİDERİN YÜKÜ AZALACAK

AVM'lerde kapı güvenlik noktaları, çalışan personel ve güvenlik cihazları ortak giderden karşılanıyor. Ancak AVM'lerde yatırımcıyla markalar arasında şu andaki en büyük sorunların başında da ortak giderler geliyor. Özellikle yoğun müşteri girişi olmayan AVM'ler, uzun süre kira almadan mağaza açmaya ikna ettikleri markalara ortak gider ödetme noktasında sıkıntı çekiyor. Eğer markaların talebi hayata geçerse kapı güvenlik noktalarının ortak giderlere yüklediği maliyet yükü de ortadan kalkmış olacak.


Sabah /Pınar Çelik


Geri Dön