20 / 04 / 2024

AVM'ler kül mağduru turistlerin akınına uğradı!

AVM'ler kül mağduru turistlerin akınına uğradı!

Ülkesine dönemeyen turistler, alışveriş merkezlerinde vakit geçiriyor



İSTANBUL Ataköy'de bulunan Airport Outlet Center'ın Genel Müdürü Burçin Bendegül İzlanda'da meydana gelen yanardağ püskürmesi nedeniyle alışveriş merkezine giren turist sayısının son bir hafta da yüzde 30 artığını belirtti.

Airport Outlet Center olarak yabancı havayolu şirketleri ve tur operatörleri turist transferleri için sürekli çalıştıklarını belirten Bendegül, şunları söyledi: "İzlanda'da da meydana gelen volkan patlama nedeniyle uçak seferlerinin aksamasına bağlı olarak alışveriş merkezine gelen turist sayısında haftalık bazda yüzde 30 oranında bir artış meydana geldi. Son dört gün içinde 2 bin 300 yabancı turist alışveriş merkezine giriş yaptı. Son 4 günlük turist cirosu 173 bin 800 dolar oldu. Hafta sonu hava limanına AVM servisleri ile 60 sefer gerçekleştirdik."
Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

'Kül bastı'ya herkes üzüldü, AVM'ler güldü
İzlanda'nın güneyindeki  'Eyyafyallakökul' buzulu altındaki yanardağın önceki hafta patlaması ve 20'den fazla ülkenin hava trafiğini etkilemesi nedeniyle yaşanan uçuş iptalleri Türkiye'de de derinden hissedildi.

Bir taraftan Avrupa'nın dört bir yanında mahsur kalan ünlü, ünsüz binlerce insan, diğer yanda Türkiye'deki havaalanlarında uçaklarının kalkmasını bekleyen, bekleyemeyip otobüslerle ülkelerine transfer olan insanlar. Geçen hafta kül bulutlarını bekleyen Türkiye kamuoyu, daha çok bu görüntülerle haşır neşir oldu.

Binlerce insanın rötar şoku yaşadığı İstanbul'un iki havaalanında bu duruma deyim yerinde ise en çok sevinen! yöredeki alışveriş merkezleriydi. İstanbul Atatürk Havaalanı yolu üzerindeki alışveriş merkezi Airport AVM, en çok ziyaretçi akınına uğrayanlardan biriydi. Kül sorunu nedeniyle rötarların baş göstermesiyle birlikte havaalanı ile sürekli irtibat halinde olan AVM yönetimi, servis aracı göndererek uçak beklemekten sıkılan turistleri merkezlerine çekmeyi başardı. Sorunun başladığı günden beri alandan günde 60 - 70 civarında servis yaptıklarını belirten Airport AVM Genel Müdürü Burçin Bendegûl, havaalanına 8-10 dakika mesafede olmalarının avantajını kullandıklarını söylüyor. Son dört günde bin 200 civarında yabancı ziyaretçi ağırladıklarını belirten Bendegûl, şöyle devam ediyor:

"Dış hatlardan pek ayrılmak istemeseler de servis göndermemiz cazip geldi. Sabah saatlerinde sinema salonumuzun birini uyumaları için bile açtık. Ayrıca 70 kişi kadar bir turist grubuna 'Titanların Savaşı' filmine ücretsiz gösterim gerçekleştirdik. Ağırlıklı olarak İskandinav ülkelerinden gelenler oldu. Genelde kredi kartıyla alışveriş yaptılar. Özellikle yerli iç  çamaşırı firmalarından bolca alışveriş yaptılar. Daha çok bowling oynadılar, buz pistini kullandılar ve yemek yediler." Ataköy Plus Alışveriş Merkezi Yatırımcı Temsilcisi Muzaffer Gülöz de rötarlar nedeniyle son günlerde turist ziyaretçi sayısında artış gözlediklerini belirtiyor ve gelen turistlerin Avrupa ağırlıklı olduğunu söylüyor. Havaalanına en yakın olan alışveriş merkezlerinden Flyinn'de de böyle bir şey gözleniyor ancak AVM'nin basın halka ilişkiler müdürü Bahar Uzun, yabancı ziyaretçilerin her zaman geldiğini, bunu sadece rötarlara bağlamadıklarını söylüyor.

Aynı  lokasyonda yer alan Galeria, Carousel ve Capacity gibi AVM'lerin de bu gelişmeden olumlu etkilendikleri görülüyor.

İsveç merkezli araştırma şirketi Generation Rese-arch'ün yaptığı araştırmaya göre Avrupa'nın büyük bir bölümünde hava sahalarının kapalı olması, havaalanlarındaki gümrüksüz (duty-free) satış yapan mağazaların 25 milyon Euro'luk gelir kaybı yaşamasına neden oldu. Ancak İstanbul'da durum bunun dışında bir seyir izledi. Zira İstanbul'daki havalimanlarında gümrüksüz satış yapan mağazası olan birçok marka bu dönemde saüşlarım arttırdı. Özellikle iç çamaşırı, çorap, t-shirt, battaniye, şal gibi ürünler satan mağazalar rağbet gördü. Bu alanlarda bulunan ca-fe ve restoranlar da müşteri talebi artan yerlerdi.
Ekonomist


Geri Dön