24 / 04 / 2024

AVM'ler pazar günleri 12:00'de açıp 22:00'de kapanacak

AVM'ler pazar günleri 12:00'de açıp 22:00'de kapanacak

Başbakanlığa gönderilen yasa tasarısında orta yol bulundu AVM'ler pazar günü 12.00'de açılacak



Pazar günü tatil yapmak isteyen alışveriş merkezi çalışanları ile pazar tatili korkusu yaşayan perakendeciler arasında orta yol bulundu. Alışveriş merkezlerinin (AVM) hafta sonu birer gün kapatılması tartışmalarına son noktayı koyan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre AVM'ler, pazar günleri kepenklerini saat 12:00'de açıp 22:00'de kapatacak. Haftasonu tatili yapmak isteyen AVM çalışanlarına da müjde geliyor: Ayda bir kez; izinlerini hafta sonu kullanabilecekler.

TALEPLER DİKKATE ALINDI
Taslakta özellikle AVM çalışanlarının talepleri dikkate alındı. Bakanlık yetkilileri, çalışanlarla görüşerek sorunlarını dinlediler. Çalışanlar, zor şartlar altında çalıştıklarını, en azından belli aralıklarla haftalık izinlerinin ya cumartesi ya da pazar gününe çekilmesini istediler. Bakanlık bu isteği makul karşılayarak AVM çalışanlarının ayda bir izinlerini cumartesi veya pazar günü yapmalarını kararlaştırdı. AVM'lerin açılış ve kapanış saatleriyle ilgili düzenleme yapma yetkisinin, illerde valilerin başkanlığında oluşturulacak özel bir komisyona bırakılması tasarlanıyordu. Ancak, bunun iller bazında farklı açılış saatlerine yol açacağı, bunun da çeşitli sıkıntılara neden olabileceği belirtilerek, bu plandan vazgeçildi.

BAŞBAKANLIK'TA RÖTUŞ YAPILMASI BEKLENİYOR
Küçük esnafın AVM'lerin pazar günü kapalı olması yönündeki isteği, hükümet tarafından sıcak karşılanmamıştı. AVM'lerin hafta sonu vatandaşlar için dinlenme ve eğlenme yeri olarak görüldüğü dikkate alınarak bu talep reddedilmişti. Pazar günleri saat 18.00'den sonra AVM'lerin kapatılması önerisine de aynı gerekçe ile sıcak bakılmamıştı. Bakanlık pazar günleri AVM'lerin öğlen 12.00'de açılması ve akşam saat 22.00'de kapanmasını kararlaştırdı. Bu düzenlemenin Başbakanlık'taki rötuşta yer alması bekleniyor.

Nezihi Kayıboğlu - Optimum AVM Genel Müdürü
Öğlene kadar iş yok bizi çok etkilemez
AVM'ler için 10.00- 12.00 arası işlerin çok yoğun olduğu saatler değil. O yüzden geç açılıp normal saatinde kapanması saat 18.00'de kapanmasından tabii ki çok daha iyi ancak bu konu çalışanlar için gündeme getirildi. Bu yüzden çalışanlar tarafında bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum.

Özcan Ekşib - Capacity AVM Genel Müdürü
Pazar en işlek gün bu öneri çözüm değil
Bizim AVM yönetimi olarak talebimiz hiçbir şekilde kapanmamak tabii ki. Pazar bizim için önemli bir işgünü. Öğlene kadar kapalı olmasına karşı çıkacak o saatlerde iş yapan noktalar olacaktır. Ayda bir gün ki bizce o pazar olacaktır kapalı olması ise daha büyük bir zarar oluşturur. Sözleşmeler 365 gün için yapılıyor ve bayramlarda dahi açık olan alanlardan bahsediyoruz. Hiçbiri çözüm değil.
Sabah/Ergun Aksoy

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

AVM'lere pazar ayarı

Alışveriş merkezlerine (AVM) pazar günü ayarlaması yapılacak

İstekler dikkate alınacak

Alışveriş Merkezleri'ne (AVM) pazar günü ayarlaması yapılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırlayıp Başbakanlık'a sevk ettiği Alışveriş Merkezleri Kanun Taslağı'nda rötuşlar yapılacak.

Başbakanlık'ın son şeklini verdikten sonra meclise sevk edeceği taslakta, AVM'lerde çalışanların istekleri doğrultusunda düzenlemelerin yer alacağı belirtildi.

Taslakta AVM'lerin açılış ve kapanış saatleri, illerde AVM'ler konusunda valilerin başkanlığında oluşturulacak özel bir komisyona bırakılıyordu.

Uygulama birliği sağlanacak

Küçük esnafın pazar günleri AVM'lerin kapalı olması önerisi, hafta sonu bu merkezlerin dinlenme yeri olarak da değerlendirildiği gerekçesiyle kabul edilmedi.

AVM'erin pazarları 18.00'den sonra kapatılması önerisine de aynı gerekçeyle sıcak bakılmadı. Bunun yerine saat 12.00'de açılması ve şimdi olduğu gibi akşam 22.00'de kapanması hükmünün taslağa eklenmesi görüşü benimsendi.

Böylece illerde oluşacak komisyonların farklı karar alması önlenerek tüm ülkede uygulama birliği sağlanacak.

Ayda bir hafta sonu izni

Taslağa çalışanlara ilişkin bir düzenleme de eklenecek. Mevcut uygulamada mağazalarda çalışanlar hafta sonu yoğunluğu dikkate alınarak haftada bir gün hafta içi izin yapıyordu.

Hafta sonu izin talepleri dikkate alınarak, taslağa AVM'lerde çalışanların ayda bir gün izinlerini cumartesi ya da pazar günü kullanmalarına ilişkin bir hüküm de eklenecek. Böylece, çalışanlar ayda bir gün hafta sonu izin yapacak.
Posta


Geri Dön