24 / 04 / 2024

AVM'ler şehir içinde kalıyor!

AVM'ler şehir içinde kalıyor!

Uzun süre tartışıldıktan sonra gündemden düşen perakende yasası üzerindeki çalışmalar yeniden hızlandı. Yeni çalışmaya göre, AVM'ler şehir içinde kalacak. Aynı sokakta iki bakkal veya iki manav açılamayacak...




Uzun süredir tartışılan perakende yasa taslağını yeniden gündeme alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı çalışmalarını büyük ölçüde tamamlanırken, detaylar da netleşti. 'Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun' olarak adlandırılan taslak ile alışveriş merkezlerinin (AVM) şehir dışına taşınması gündemden kalkıyor. Her şehir için perakende strateji planı hazırlanırken, mahallelerdeki berber, bakkal ve manav rekabeti de son bulacak. Oluşturulacak kurulun onayı olmadan aynı sokakta karşı karşıya bakkal, manav ve berber açılamayacak. Yeni alışveriş merkezi açılmasında da şehir kurullarının onayı aranacak.

Kurullar onay verecek

Kurullarda esnaf temsilcileri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri yer alacak. Konuyla ilgili bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, geçmişte perakende ticaretinin düzenlenmesine ilişkin üç defa tasan hazırlandığını hatırlattı. Yazıcı "Bakanlar Kurulu'na gitmiş, Meclis'e gelmemiş. Üzerinde çalışıyoruz. Son şeklini vermek üzereyiz" dedi. Yazıcı, çalışmanın sadece AVM'leri ilgilendirmediğini belirterek büyük mağazalar, zincir mağazalar ile esnaf ve sanatkar kesimini de ilgilendirdiğini söyledi. Bu konunun düzenleme gerektirdiğini söyleyen Yazıcı "En önemli unsurlardan biri şehirlerle ilgili bir perakende strateji plam olacak. Bir şehirde hangi hizmetlere ihtiyaç var, nerede yapılsın bunun planlanması lazım. Bunu planlamazsamz bir bakkal karşısına bir bakkal, bir berber yanma berber açılıyor" dedi.

ÖZEL MARKALI ÜRÜNLERE ÇEKİ DÜZEN

PERAKENDE ticaretini içeren düzenlemelerin markaların korunmasına yönelik çalışmaları da icereceğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, özel markalı ürünler konusunun düzenleneceğini bildirdi. AVM'lerin şehir dışına tasınması olayına da açıklık getiren Yazıcı, "AVM'lerin taşınması değil, düzenlenmesiyle ilgili. Nereye taşıyacaksınız. Geleneksel esnaf sanatkar faaliyetlerinin korunmasına ilişkin düzenleme. Bunların icrası ile ilgili büyük mağazalarla marketlerin belirli yerlerinde belli alanlarda imkan sağlanmasına ilişkin düzenleme. Diyelim ki geleneksel esnaf sanatkar faaliyetinin korunması için yüzde 1 kadar bir alanı tahsis edecek.Mesela ebru sanatını yapıp satacak. Hat sanatı, ağaç isçiliği, bakır isçiliği marketler buna hayır diyemeyecek" diye konuştu.


Star

Geri Dön