25 / 04 / 2024

AVM'lerde çalışan sayısı arttı ciro küçüldü

AVM'lerde çalışan sayısı arttı ciro küçüldü

Perakendede şubatta çalışan sayısı ve toplam metrekare yüzde 1 büyürken, ciro yüzde 5 geriledi



AMPD, daha sık ama daha az alışveriş yapıldığını açıkladı

Küresel krizin etkisi perakendeye yansıdı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin (AMPD)Perakende Endeksi'ne göre, şubat ayında sektörde çalışan sayısı, satış alanı arttı. Buna karşın ciro yüzde 5, kesilen fiş sayısı yüzde 4 düştü.
Yıllık bazda ise kesilen fiş sayısının yüzde 11 artmasına karşın cironun yüzde 1 gerilemesi, tüketicinin daha sık ama daha az alışveriş yaptığını ortaya koydu.

Hazır giyim büyüdü
Nielsen'in hazırladığı endekse göre, organize perakende sektöründe Şubat 2009'da sektör metrekare bazında ortalama yüzde 1, çalışan sayısında yüzde 1 büyüdü, buna karşılık cirosu yüzde 5, kesilen fiş sayısı yüzde 4 düşüş gösterdi. Her ay açıklanan Perakende Endeksi'ne göre, satışlar ocak ayında da yüzde 15 oranında azalmıştı.
AMPD'den yapılan açıklamada, şubat ayının mevsimsellik nedeniyle sektör cirolarının görece daha yavaş büyüdüğü bir dönem olduğu, 2009 yılında ise bu yavaşlamanın düşüş halini aldığı belirtildi.
Alt sektörler bazında incelendiğinde, gıda perakendesinde önceki aya göre yüzde 1 düşüş yaşandı. Aylık düşüş gıda dışı perakendede yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. Hazır giyim sektörü cirosu önceki aya göre yüzde 18 büyüdü.
Yıllık olarak bakıldığında ise hem gıda hem de gıda dışı perakende ciroları yüzde 2 geriledi, buna karşılık hazır giyim sektöründe yıllık büyüme yüzde 24'ü buldu. Hazır giyim alt sektörler içinde en büyük büyüme hızını yakalayan sektör oldu.
Sektör istihdamında geçen aya göre yüzde 1, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4 artış yaşandı. Toplam çalışan sayısında Aralık 2008'den bu yana yüzde 3 düşüş oldu. Öte yandan geçen yıl yıllık bazda istihdam yüzde 26 oranında arttı.
AMPD raporunda, "Bu yavaşlamayı istihdam artışının sindirimi olarak görmek gerekmektedir. 2009'da beşeri sermayeyi geliştirecek yatırımlar bu süreci destekleyecektir" denildi.
Şubat ayında en yüksek istihdam artışı da yine yüzde 10 ile hazır giyim sektöründe yaşandı. Gıdada yüzde 2, gıda dışında yüzde 5 artış oldu.

`Tüketici hâlâ ihtiyatlı'
Fiş sayılarında bir önceki aya göre yüzde 4 düşüş yaşanırken, geçen yıla göre yüzde 11 artış yaşandı.
Raporda tüketicinin ihtiyatlı davranmaya devam ettiği, fiş sayılarındaki artış cirodaki düşüşle kıyaslandığında, tüketicinin sık sık ve az alışveriş yapma alışkanlığı taşıdığı belirtildi.

Perakendede Şubat 2009 fotoğrafı
Ciro: Ocak ayına göre yüzde 5 azaldı, 113 puan oldu. Ciroda yıllık düşüş yüzde 1 seviyesinde.
Metrekare: Ocak ayına göre yüzde 1 arttı, 170 puan oldu. Yıllık bazda ise 18 artış gösterdi.
İstihdam: Ocağa göre yüzde 1 arttı, 166 puan oldu. Yıllık artış yüzde 4.
Fiş sayısı: Ocak ayına göre fiş sayısı yüzde 4 düştü, 51.77 milyon adet oldu. Yıllık bazda ise kesilen fiş sayısı yüzde 11 arttı.
Alt sektörler: Aylık bazda gıda perakendesi yüzde 1 düşerken, hazır giyim yüzde 18 büyüdü.

Milliyet


Geri Dön