25 / 04 / 2024

AVM'lerde ücretsiz otopark hizmeti iptal edildi!

AVM'lerde ücretsiz otopark hizmeti iptal edildi!

İstanbul 2. İdare Mahkemesi alışveriş merkezlerindeki 0-3 saat arası ücretsiz otopark hizmetini iptal etti



İstanbul 2. İdare Mahkemesi, hem AVM müşterilerini hem de trafikten muzdarip İstanbulluları üzecek bir karara imza attı. Tartışmalı karar yüzünden otoparka para ödemek istemeyen müşteriler, araçlarını cadde ve sokaklara park edecek. Bu durum şehrin trafiğini kilitleyecek.
 
Büyük şehirlerde oturanlar için vazgeçilmez eğlence yerlerinden olan alışveriş merkezlerinin (AVM) müşterileri için üzücü bir karar çıktı. İstanbul'daki AVM'lerde geçerli olan 0-3 saat arası ücretsiz otopark hizmeti mahkemece iptal edildi. Alışveriş merkezlerinin itirazı üzerine idare mahkemesinin aldığı iptal kararından sonra müşteriler ya araçlarını otoparka bırakıp ücret ödeyecek ya da yol kenarlarına park edip trafikte aksamalara yol açacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), alışveriş merkezlerine gelen arabalı müşterilerin, park ücreti ödememek için yollara park ederek trafik yoğunluğu yapmasını önlemek amacıyla alışveriş merkezlerinde 0-3 saat arası ücret alınmamasını kararlaştırmıştı. Bu karar, '3194 sayılı İmar Kanunu'na göre alışveriş merkezlerinin toplam alan büyüklüğüne göre hizmet amaçlı olmak şartı ile belirli sayılarda tespit edilen araçlara otopark yeri ayırması gerekmektedir' açıklamasına dayandırılmıştı. UKOME'nin aldığı bu karara uymadıkları belirlenen alışveriş merkezlerine binlerce TL'lik cezalar kesilmişti. Cezalardan bunalan ve otopark ücretini vatandaştan almak isteyen AVM sahipleri, ücretsiz otopark hizmetinin iptali için idare mahkemesine başvurdu. AVM'leri haklı bulan İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 2009/566 sayılı kararıyla UKOME kararını iptal etti. Ücretsiz otopark kararı ile alışveriş merkezlerine yakın cadde ve sokaklardaki park yoğunluğu azalırken, iptal kararı ile vatandaşların tekrar trafik sıkıntısına sebep olmasının önü açılmış oldu.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, belediyenin hukuk müşavirliğinin kararı temyiz ettiğini belirtirken bu aşamadan sonra mahkemelerin vereceği karar doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağını kaydetti. Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı'ndan bir yetkili, encümen kararına rağmen alışveriş merkezlerinin ücret aldığını söylerken, idare mahkemesinin kararıyla AVM'lerle yeniden mahkemelik olduklarını ifade etti.
Hüseyin KELEŞ/Zaman


Geri Dön