27 / 04 / 2024

AVM'lerde ziyaretçi sayısı düştü, ciro arttı!

AVM'lerde ziyaretçi sayısı düştü, ciro arttı!

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, AVM'lerde 2009 yılının ilk 6 ayında 450 milyon adet ziyaret ve 9,5 milyar lira ciro gerçekleştiğini belirtti



Kanyon Alışveriş Merkezindeki AYD merkez ofisinde, sektörün 2009 yılının ilk yarı değerlendirilmesi ve ikinci yarı hedeflerinin ele alındığı basın toplantısında Kodal, 2009 yılının en yüksek ciro endeksi verilerine haziran ayında ulaşıldığını bildirdi.

Kodal, AYD ve Akademetre Research işbirliğiyle oluşturulan AVM endeksine göre haziran ayında ciro endeksinin geçen yılın haziran ayına göre yüzde 4, bu yılın mayıs ayına göre de yüzde 2 arttığını dile getirerek, bu yılın en yüksek ciro endeksi verilerine haziran ayında ulaşıldığını belirtti. Kapı girişi endeksinde ise geçen yıla oranla yüzde 4 daralma gözlendiğini ifade eden Kodal, şunları söyledi: "AVM'lerde, 2009 yılının ilk 6 ayında 450 milyon ziyaret ve 9,5 milyar lira ciro gerçekleşti. Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı.

Ziyaretçi sayısında azalma olurken ciroların artmış olmasının, gelen ziyaretçilerin AVM'lerde daha çok harcama yapmış olduğunun bir göstergesi sayılabilir. 2009 yılı sonu itibariyle ise cironun 20 milyar lira ziyaretçi rakamlarının ise 1 milyar kişi olacağı öngörülüyor. 2009 ilk yarı yılda açılmışolan AVM'ler ile birlikte Türkiye'deki AVM sayısı toplam 35 ilde 217'ye ulaşırken toplam kiralanabilir alan 5 milyon metre kareye ulaştı. 2009'un ikinci yarısında açılması planlanan AVM'lerle birlikte sektöre 1 milyon metre kare kiralanabilir alan daha eklenmiş olacak. Böylece 2009 yılının sonunda toplam kiralanabilir alan 6 milyon metre kareye ulaşacak."

Hakan Kodal, krizden çıkışın sinyallerinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını, insanların kriz psikolojisinden kurtularak alış veriş yapmaya başladığını vurgulayarak, İstanbul'un krize girişte de çıkışta da ilk tepkiyi veren şehir olduğunu kaydetti. İstanbul'daki AVM'lerde toparlanmanın daha hızlı olacağını ifade eden Kodal, Anadolu'daki AVM'lerde ise eylül ayından itibaren ise toparlanmanın görüleceğini bildirdi.

SİGARA YASAĞI
Kodal, kapalı yerlerde uygulanan sigara yasağına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "19 Temmuz'dan itibaren kapsamı genişletilerek uygulanan sigara yasağının cirolara etkisi yeme içme tarafında kısa vadede olmuştur. Ama uzun vadede sigara yasağının cirolar ve ziyaretçe sayısı üzerinde çok etkili olacağını düşünmüyorum.

Burada asıl önemli konu haksız rekabetin oluşmaması. Sigara yasağı gelişmiş olan ülkelerde de uygulanan bir yasak. Bu yüzden kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağını destekliyoruz. Burada ayrımcılık yapılmamalı. Denetim konusunda eşitlik bekliyoruz. Biz mevzuata uyma konusunda her şeyi yapacağız, yeter ki bu konuda haksız uygulama yapılmaması ve haksız rekabete yol açılmaması."

Perakende sektöründe düzenlenen kampanyaların cirolar üzerinde olumlu etkisinin olduğunu dile getiren Kodal, ciroların artmasında, düzenlenen kampanyalardan çok tüketici psikolojisinin önemli etkisi olduğunu vetüketicilerin güven endeksinde yukarı yönde bir seyir olduğunu söyledi.

Hakan Kodal, mevcut AVM yatırımlarının haricinde yeni AVM yatırımlarının yapılamayacağını belirterek, yaşanan global ekonomik kriz nedeniyle AVM yatırımları için finansman bulmanın zorlaştığını ifade etti. Kodal, organize perakendenin, toplam perakende içinde payının da sürekli arttığını sözlerine ekledi.

AYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Metro Group Genel Müdürü Gündüz Bayer ise, 19 temmuzda kapsamı genişletilerek uygulanan sigara yasağına ilişkin, sigara yasağının kapsamının genişletilmesiyle önceden yaşanan haksızlığın ortadan kalktığını söyledi. Bayer, ekonomik krizin en büyük etkisinin tüketici psikolojisinden kaynaklandığı, yapılan kampanyalarla bu psikolojinin kırıldığını dile getirerek, ciroların artmasına bire bir markaların yaptığı kampanyaların daha etkili olduğu kaydetti.

Yabancı yatırımcıların ekonomik kriz nedeniyle yatırım konusunda bir takım kararlar aldığını vurgulayarak, "Yabancı yatırımcılar belirli ülkelere yatırım yapıyorlar. Bu kriz ortamında bazı ülkeler çok kan kaybettiler. Biz Türkiye olarak çabuk toparlanıp. Bu yatırımı ülkemize çekebiliriz ve krizi fırsata çevirebiliriz" diye konuştu.

AIRPORT
Airport Outlet Center Genel Müdürü Burçin Bendegül de, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin Türkiye'deki AVM yatırımcılarını hazırlıksız yakaladığını belirtti. Bendegül, "Türkiye'deki AVM'lerin gelişimine bakıldığı zaman ülkemizdeki birçok AVM yatırımcısı ve yabancı sermaye bu dönemde krizle yeni tanıştı, ve açık pozisyona düşerek bocalama yaşadı. Geçmiş dönemde krizlerle tanışan az sayıda yatırımcı bu olumsuz havayı geçmiş tecrübelerine dayanarak daha hızlı bir şekilde atlatmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'deki yabancı AVM yatırımcılarının düştüğü en büyük hatanın, yatırımın geri dönüş hızını 3-5 yıl gibi kısa bir süreye endekslemeleri olduğunu ifade eden Bendegül, Kriz ortamında yatırım geri dönüş hızının yavaşlayabileceğini ve bunu büyük sorun olarak görmemek gerektiğini söyledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

‘Hava değişikliği' psikolojisi bitti alışveriş merkezleri ciroları arttı     

Alışveriş merkezlerinde ziyaretçi sayısındaki düşüşe karşın, ciro artışı yaşanıyor. İlk 6 ayda ciro, 9.5 milyar TL'yi buldu. AYD Başkanı Hakan Kodal, “Ziyaretçilerimiz artık yalnızca ‘hava değişikliği' olsun diye alışveriş merkezlerine gelmiyor. Tüketici kriz psikolojisinden çıktı” dedi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin (AYD) hazırladığı AVM Endeksi, alışveriş merkezlerinde mevsimsel etkenlerden dolayı ziyaretçi sayılarında düşüş yaşanırken, ciroların arttığını gösterdi. 2009 yılının en yüksek rakamlarına ulaşıldığı haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düşerken, ciroda ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış yaşandı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, “Bu, alışveriş merkezlerine gelen tüketicilerin para harcama eğiliminde olduğunu gösteriyor. Artık yalnızca hava değişikliği olsun diye alışveriş merkezlerine gelmiyorlar. Kriz psikolojiden çıktılar” dedi. Hakan Kodal, endeksin ortaya koyduğu sonuçların ışığında, sektörün ilk 6 ayına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

En yüksek ciro haziranda

İstanbul'dan 13, Anadolu'dan da 25 alışveriş merkezinin verilerine göre 2008 ve 2009'un ilk yarıyılı ciroları, ortalamaları açısından aynı kaldı. 2009'un ilk çeyreğinde cirolar 2008'in aynı dönemine göre azalırken, ikinci çeyreğinde artışa geçti. Ziyaretçi sayısı düştü. Ancak ziyaret başına ciro artışı yüzde 10'a ulaştı.
Bu yılın en yüksek cirosu haziran ayında elde edildi. Nisandan itibaren ciro endeksleri verileri sürekli bir artış gösterdi. Alışveriş merkezlerinde cirolar kriz öncesine döndü. Endeksin ortaya koyduğu rakamlara göre, ciro geçen yılın haziran ayına göre yüzde 4, bir ay öncesine göre de yüzde 2 artış gösterdi.

9.5 milyar TL ciro

Alışveriş merkezlerinde bu yılın ilk 6 ayında 450 milyon ziyaretçiye ulaşıldı. Yıl sonu için hedefimiz 1 milyar. Buna da ulaşılması mümkün görünüyor. Yılın ilk çeyreğinde elde edilen ciro ise 9.5 milyar TL'ye ulaştı. Yıl sonu itibariyle cironun 20 milyar TL'ye ulaşması hatta aşılması öngörülüyor.
Türkiye'de alışveriş merkezi sayısı 35 ilde toplam 217'ye ulaşırken, toplam kiralanabilir alan 5 milyon metrekareyi buldu. Önümüzdeki aylarda açılacak 29 merkezle sektöre 1 milyon metrekare daha kiralanabilir alan eklenecek. Bu rakam biraz daha düşük kalabilir.

Krizden çıkışın sinyali İstanbul'dan geldi

Hakan Kodal, verilerin uzun süre bekleyen tüketicinin artık alıma geçtiği işaretini vermesi üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı: “Krizden çıkışın sinyallerini görüyoruz. Panik hali bitmiş gözüküyor. Krizden çıkışın ilk sinyalleri İstanbul'da görülmeye başlandı. Özellikle İstanbul daha hızlı hareket ediyor. Krize giriş ve krizden çıkış eylemlerinde ilk kent İstanbul oluyor. Anadolu'da ise bu gelişmeler daha yavaş ilerliyor. Anadolu'da da eylülden itibaren bir toparlanma olmasını bekliyoruz.”

AVM'lerde Haziran sevinci 
  
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği(AYD) Başkanı Hakan Kodal, Haziran ayında 2009 yılının en yüksek ciro rakamına ulaşıldığını açıkladı

Kodal, Haziran ayında ciro endeksinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 arttığını, ilk altı ayda ise AVM'leri ziyaret eden kişi sayısının 450 milyonu aştığını ve toplam yaratılan cironun da 9.5 milyar TL olduğunu söyledi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği(AYD) Başkanı Hakan Kodal, AVM'lerin yol haritasını belirleyen ve sektörün nabzını ölçen AVM Endeksi sonuçlarına göre Haziran ayında 2009 yılının en yüksek ciro rakamına ulaşıldığını açıkladı. Hakan Kodal, Haziran ayında ciro endeksinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 arttığını, ilk altı ayda ise AVM'leri ziyaret eden kişi sayısının 450 milyonu aştığını ve toplam yaratılan cironun da 9.5 milyar TL olduğunu söyledi.

AVM sektörünün ilk altı ayını ve 2009 sonu hedeflerini değerlendirmek üzere Başkan Yardımcısı Gündüz Bayer ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen AYD Başkanı Hakan Kodal “ Tüketicinin yavaş yavaş krizin psikolojik etkilerinden çıktığını ve harcamaya başladığını belirtti. Gündüz Bayer de “ Kriz nedeniyle herkes biraz frene basmıştı. Şimdi frenden ayağı çekip biraz hız vermek gerekiyor” dedi.

Hakan Kodal, AYD'nin toplam 27 AVM yatırımcısını temsil ettiğini belirterek, Türkiye'de 2009'un ilk yarısında açılanlarla birlikte AVM sayısının 35 ilde toplam 217'e ulaştığını, toplam kiralanabilir alanın da 5 milyon metrekareye yaklaştığını kaydetti. Kodal, “ Biz normalde 2009 sonunda 6milyon metrekarelik bir kiralanabilir alana ulaşmayı hedefliyorduk.Ancak gelişmeler yol sonunda 5.5 milyon metrekarelik bir hedefin yakalanabileceğini gösteriyor” dedi.

“2009 SONUNDA 1 MİLYAR ZİYARETÇİYİ AŞARIZ”

AYD Başkanı Kodal, 2009'un ikinci yarısında özellikle Eylül ayı ile birlikte AVM'lerde canlılığın artacağını, ilk yarıya kıyasla yüzde 20'lik daha fazla bir artış beklediklerini vurgulayarak “ Temmuz ve Ağustos aylarında belirli bir durgunluk olabilir yaz dönemi dolayısıyla.Ancak Ramazan'ın başlaması ve ardından Eylül ayında Bayram ile birlikte AVM'lerde alışverişin canlanacağını düşünüyoruz. İkinci yarıda 11.5 milyar TL'lik bir ciro ve 550-600 milyon civarında da ziyaretçi bekliyoruz. Bu rakamlarla 2009 sonunda 20 milyar TL'lik ciroyu ve 1 milyar ziyaretçiyi de yakalarız, hatta belki de aşabiliriz” diye konuştu.

Haziran ayında ziyaretçi sayısında yüzde 4'lük bir düşüş olmakla birlikte cirolarda artış yaşanmasının nedenlerini açıklayan Kodal şöyle devam etti: “ Ziyaretçi sayısında küçük bir azalma olmasına rağmen ciroların artması önemli. Çünkü bizim için önemli oran ziyaretçi başına ciro rakamının yükselmesi. Haziran ayında AVM'leri ziyaret edenlerin daha fazla alışveriş yaptığını bu rakamlardan görüyoruz. Bu da tüketicinin alıma geçtiğini ve panik havasından uzaklaştığını gösteriyor” .

“KAMPANYALARIN DA ETKİSİ OLDU”

Kodal, 2008 ile 2009'un ilk yarı ciro değerlerinin hemen hemen aynı kaldığını,ilk çeyrekte gözlenen olumsuzluğun ise 2009'un ikinci çeyreğinde olumlu bir tabloya döndüğünü hatırlatarak “ İkinci çeyrekte özellikle Mayıs ve Haziran aylarında trend tamamen yukarı döndü. Genelde Haziran aylarında bu kadar yüksek rakamlara ulaşılmazdı. Ancak bu yıl tüketici davranışındaki olumlu değişimin yanı sıra biraz kampanyaların erkene alınmasının da katkısıyla Haziran ayı çok iyi sonuçlar ortayla çıkardı” dedi.

SİGARA YASAĞI ORTA VADEDE OLUMLU ETKİLER”

Toplantıda soruları yanıtlayan Hakan Kodal, sigara yasağının kısa vadede ziyaretçi sayısı ve cirolar yönünden azaltıcı bir etkisi olabileceğini ve bu etkinin özellikle yiyecek-içecek bölümlerinde gözleneceğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: “ Ancak orta ve uzun vadede sigara yasağının ziyaretçi sayıları ve cirolar üzerinde olumlu bir etki yapacağını düşünüyoruz. Burada önemli olan AVM'ler ile cadde mağazaları arasında sigara yasağı denetiminde haksız rekabet doğurucu bir durum ortayla çıkmaması.Denetim konusunda eşitlik bekliyoruz”. Gündüz Bayer de bu konuda “ Tüketiciler daha sağlıklı yaşayacakları için alışveriş için daha fazla enerji ve zaman bulacaklar. Bu sayede alışveriş merkezlerine daha sık ziyaret yapacaklar” yorumunda bulundu. (Hürriyet)

Türk dizileri Ortadoğulu turisti AVM'lere çekiyor

AYD Başkanı, dizilerin Ortadoğulu turist üzerinde kendi yapacakları reklamdan daha etkili olduğunu söyledi

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, Arap ülkelerinde gösterilen Türk dizilerin alışveriş merkezlerini (AVM) olumlu etkilediğini söyledi. Ortadoğu'dan gelen turistlerin AVM'deki alışveriş trafiğini artırdığını ifade eden Kodal, Türk dizilerinin, kendilerinin yapacağı reklamdan çok daha etkili olduğunu kaydetti. Kodal, "Ortadoğulu turistler, ABD ve Avrupa modeli olarak gördükleri Türkiye'yi kendilerine daha yakın hissediyor" dedi. İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Alışveriş Festivali kapsamında çalışmaları olduğunu belirten Kodal, "AVM'ler açısından turizm ayağı çok önemli bir etken. Turizm yatırımcıları ile önümüzdeki dönemde görüşmelerimiz olacak" dedi.

ZİYARETÇİ AZALDI, CİRO ARTTI
AVM sektörünün 2009 yılını değerlendiren Kodal, bu yılın ilk 6 ayında AVM'leri 450 milyon kişinin ziyaret ettiğini ve 9.5 milyar lira ciro gerçekleştiğini belirtti. Kodal, "Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. Bu da gelen ziyaretçilerin AVM'lerde daha çok harcama yaptığının bir göstergesi" dedi. İnsanların kriz döneminde hava değişimi için ziyaret ettikleri AVM'lere artık harcama yapmak için geldiklerini belirten Kodal, tüketicilerin kriz psikolojisinden kurtularak alışveriş yapmaya başladığını söyledi.

Ayrımcılık yapılmaması gerekiyor
Sigara yasağının uzun vadede sorun olmayacağını belirten Kodal, "Sigara yasağını sonuna kadar destekliyoruz ama ticari açıdan ayrımcılık yapılmamalı. AVM'lerde ve caddelerdeki mağazalarda aynı uygulamanın yapılması ve mevzuatların işlemesi çok önemli" dedi. Kodal, "Yeni AVM'lerde proje değişikliklerine gidilerek teraslar ve açık alanlar ekleniyor. 'Açık alışveriş merkezi' konsepti daha popüler olmaya başladı" dedi.
Sabah

Kuru kalabalık gitti AVM'lerin satışı arttı

İnsanların artık AVM'lere para harcamak için geldiğini söyleyen AYD Başkanı Kodal, 'AVM'lerde ziyaretçi sayısı düştü ama cirolar arttı' dedi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinde (AVM) 2009 yılının ilk 6 ayında 450 milyon adet ziyaret ve 9.5 milyar lira ciro gerçekleştiğini belirterek, “Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı” dedi.

Kodal, 2009 yılının en yüksek ciro endeksi verilerine haziran ayında ulaşıldığını bildirdi. Kapı girişi endeksinde ise geçen yıla oranla yüzde 4 daralma gözlendiğini ifade eden Kodal, şunları söyledi: “AVM'lerde, 2009 yılının ilk altı ayında 450 milyon ziyaret ve 9.5 milyar lira ciro gerçekleşti. Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı. Ziyaretçi sayısında azalma olurken ciroların artmış olmasının, gelen ziyaretçilerin AVM'lerde daha çok harcama yapmış olduğunun bir göstergesi sayılabilir. 2009 yılı sonu itibarıyla ise cironun 20 milyar lira ziyaretçi rakamlarının ise 1 milyar kişi olacağı öngörülüyor. 2009 ilk yarı yılda açılmış olan AVM'ler ile birlikte Türkiye'deki AVM sayısı toplam 35 ilde 217'ye ulaşırken toplam kiralanabilir alan 5 milyon metrekareye ulaştı. 2009'un ikinci yarısında açılması planlanan AVM'lerle birlikte sektöre 1 milyon metrekare kiralanabilir alan daha eklenmiş olacak. Böylece 2009 yılının sonunda toplam kiralanabilir alan 6 milyon metrekareye ulaşacak.”

‘Krizden çıkışın sinyalini alıyoruz'

Hakan Kodal, krizden çıkışın sinyallerinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını, insanların kriz psikolojisinden kurtularak alışveriş yapmaya başladığını vurgulayarak, İstanbul'un krize girişte de çıkışta da ilk tepkiyi veren şehir olduğunu kaydetti. İstanbul'daki AVM'lerde toparlanmanın daha hızlı olacağını ifade eden Kodal, Anadolu'daki AVM'lerde ise eylül ayından itibaren ise toparlanmanın görüleceğini bildirdi.

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, kapalı yerlerde uygulanan sigara yasağına da değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

“19 Temmuz'dan itibaren kapsamı genişletilerek uygulanan sigara yasağının cirolara etkisi yeme içme tarafında kısa vadede olmuştur. Ama uzun vadede sigara yasağının cirolar ve ziyaretçe sayısı üzerinde çok etkili olacağını düşünmüyorum.”
Radikal

Alışveriş merkezlerinde ziyaretçi azaldı, ciro arttı

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinde (AVM) yılın ilk 6 ayında 450 milyon adet ziyaret ve 9.5 milyar lira ciro gerçekleştiğini belirterek, “Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı” dedi

Sektörün ilk yarı sonuçlarını açıklayan Kodal, AYD ve Akademetre Research işbirliğiyle oluşturulan AVM endeksine göre haziran ayında ciro endeksinin geçen yılın haziran ayına göre yüzde 4, bu yılın mayıs ayına göre de yüzde 2 arttığını, bu yılın en yüksek ciro endeksi verilerine haziranda ulaşıldığını anlattı. Kapı girişi endeksinde ise geçen yıla oranla yüzde 4 daralma gözlendiğini bildiren Kodal şunları söyledi:

Ciro hedefi 20 milyar lira
“Ziyaretçi sayısında azalma olurken ciroların artmış olması, gelen ziyaretçilerin AVM'lerde daha çok harcama yapmış olduğunun bir göstergesi. 2009 sonu itibariyle cironun 20 milyar lira, ziyaretçi rakamlarının ise 1 milyar kişi olacağı öngörülüyor. Türkiye'deki AVM sayısı toplam 35 ilde 217'ye, toplam kiralanabilir alan 5 milyon metrekareye ulaştı.”
Milliyet

Alışveriş merkezleri, satış rakamlarında kriz öncesine döndü  
 
Ekonomiyle ilgili umutları artıran haberler gelmeye devam ediyor. İç tüketimi canlandırmak amacıyla düzenlenen kampanyalar amacına ulaştı. Kış aylarında satışlarını artıramayan alışveriş merkezleri, haziran ayında adeta şaha kalktı ve kriz öncesindeki rakamları yakaladı.  

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research'ün birlikte hazırladığı 'AVM endeksine' göre haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 daha yüksek ciroya ulaşıldı. AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, "Aylık bazda ziyaretçi sayımız düştü ama ciroda artış var. İnsanlar alışveriş merkezlerine artık para harcamak için gelmeye başladı." dedi. İnsanların kriz korkusunu atlattığını belirten Kodal, bu ay AVM'lere 450 milyon ziyaretçi geldiğini ve 9,5 milyar dolar satış gerçekleştirildiğini kaydetti. Dernek, bu yıl için 1 milyar ziyaretçi, 20 milyar dolar da ciro öngörüyordu. Kodal, ikinci altı ayda 11 milyar dolar ciroya ulaşacaklarına inandığını bildirdi

Ziyaretçi sayısında geçen yıla göre düşüş olmasına rağmen cirolarda elde edilen artış, tüketicinin yavaş yavaş kriz psikolojisinden çıkmaya başladığının sinyali olarak yorumlandı. Hakan Kodal, ziyaretçi sayısında azalma olurken ciroların artmış olmasının, gelen ziyaretçilerin AVM'lerde daha çok harcama yaptığının bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Ekonomik daralmaya ilk olumsuz tepki İstanbul'da yaşanmıştı. Çıkışta da ilk olumlu tepki bu şehirden geldi. İstanbul'da toparlanmanın daha hızlı yaşanacağını ifade eden dernek başkanı, Anadolu'daki AVM'lerde iyileşmenin ise sonbahardan itibaren görüleceğini bildirdi.

Yaz aylarında insanlar tatile çıktığından AVM'lerin ziyaretçi sayısı da azalıyor. Bu sebeple temmuz ve ağustosta hem ziyaretçi sayısında hem de cirolarda azalma olacağına dikkat çeken Kodal, satışların 3. çeyrekte yüzde 20 artacağını kaydetti. Son üç aylık rakamlara bakıldığında sürekli bir atış olduğunu hatırlatan Dernek Başkanı, bunun satışlardaki artıştan değil, kalıcı bir etki olduğunu belirtti. Krizin etkisini hafifletmek adına düzenlenen kampanyaların tüketiciyi cesaretlendirdiğini aktaran AYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gündüz Bayer ise en büyük etki olan korkuyu bu yolla dağıttıklarını ifade etti. Bayer, "Rakamlara bakıldığında insanların güveninin geri geldiği görülüyor. Ayrıca ciroların artmasında, bire bir markaların yaptığı kampanyaların da büyük etkisi var." dedi.

BANKALAR, YENİ PROJELERE KREDİ VERMİYOR

Türkiye'de AVM'ler açısından bin kişiye düşen kiralanabilir alan 64 metrekare iken Avrupa ortalaması 200 metrekarenin üzerinde. 2009'un ilk yarısında açılan AVM'lerle birlikte Türkiye'deki alışveriş merkezi sayısı 35 ilde 217'ye ulaştı. Bunların toplam büyüklüğü ise 5 milyon metrekare civarında. Buna yeni açılacak merkezlerle birlikte yıl sonuna kadar 1 milyon metrekarenin daha ekleneceğini vurgulayan Hakan Kodal, bankaların artık AVM projelerine kredi vermeye isteksiz olduğunu dile getirdi. Sektördeki sıkıntıları çok süratli büyümeye bağlayan Kodal, "Son üç yıllık büyümeyi beş yıla yaysaydık sıkıntı yaşanmazdı." açıklamasını yaptı. Önümüzdeki dönemde büyümenin yavaşlayacağına dikkat çeken Hakan Kodal, "1-2 sene yavaşlama yaşandıktan sonra, sektör tekrar büyüme trendine girecektir." değerlendirmesinde bulundu.

'Sigara yasağının olumsuz etkisi uzun vadeli olmaz'

Kapalı yerlerde sigara içme yasağının yürürlüğe girmesiyle birlikte özellikle AVM'lerdeki restoran ve kafelerin cirosu azalmaya başladı. Yasağın kısa vadede satışları düşürdüğü bilgisini veren Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, "Ama uzun vadede sigara yasağının cirolar ve ziyaretçi sayısı üzerinde çok etkili olacağını düşünmüyorum." diye konuştu. Mevzuata uymak konusunda ellerinden geleni yapacaklarını belirten Kodal, ancak denetim noktasında eşitlik beklediklerinin de altını çizdi.
Zaman/Serkan Şahin

Krize TOBB çare olmadı düğümü AVM'ler çözdü

AYD Başkanı Kodal, AVM'lerde ziyaretçi sayısının azalmasına rağmen ciroların artmaya devam ettiğini bildirdi. Kodal, bu artışı 'kriz varsa çare de var' kampanyasına değil, perakendecilerin tüketicilere sunduğu somut faydaya bağladı

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, AVM'lerde ziyaretçi sayısının azalmasına reğmen ciroların arttığını ve kriz öncesine dönüldüğünü söyledi.

AVM'lerde yılın ilk 6 ayında 450 milyon ziyaret ve 9,5 milyar TL ciro gerçekleştiğini bildiren Kodal, TOBB'un “kriz varsa çare de var” kampanyasının etkisinin çok az olduğunu, asıl etkinin perakendecilerin yaptığı indirimlerden geldiğini söyledi.

Sektörün 2009 yılı ilk 6 aylık performansı hakkında bilgi veren Kodal, Akademetre Research ile birlikte ocak 2009 dönemi 100 puan baz alınarak oluşturulan endekse göre, ciroların geçen yılın haziran ayına kıyasla yüzde 4 arttığını bildirdi. Şubat ve Mart aylarında 91'e gerileyen ciro endeksinin nisandan itibaren sürekli arttığını kaydeden Kodal, hazirandaki cironun mayısa göre yüzde 2 artış gösterdiğini söyledi.

KRİZDEN ÇIKIŞIN İLK SİNYALLERİ

Ciro endeksinin 112 olan Aralık 2008'den sonraki en en yüksek seviyeye ulaştığını ifade eden Kodal, “Krizden çıkışın ilk sinyalleri görülmeye başladı. Cirolardaki artışta sivil toplum kuruluşlarının kampanyalarının elbette psiokoljit katkısı vardır ama tüketiciler somut faydaya bakıyor. Bir aldığın bir bedava verdiğinizde hemen satışa yansıyor. AVM cirolarındaki düzelmede genel piyasanın etkili olduğunu düşünüyorum” dedi.

CİRO 20 MİLYAR TL OLACAK

AYD Başkanı Kodal, 2009'un ilk yarısında açılanlarlabirlikte Türkiye'deki AVM sayısının 35 ilde toplam 217'ye, toplam kiralanabilir alanın ise 5 mil- yon metrekareye ulaştığını belirtti. Yılın ikinci yarısında bu rakamlara 29 AVM ve 1 milyon metrekare kiralanabilir alan daha eklenmesinin plandığını belirten Kodal, yıl sonunda cironun 20 milyar TL, ziyaretçinin 1 milyar olmasını beklediklerini söyledi.

Sigara yasağı 1 yıl haksız uygulandı

Sigara yasağının AVM'lere etkisine de değinen Kodal, yasağın AVM'lerde 1 yıldır sürdüğünü ancak caddelerdeki benzer yerlerin restoranlarında sigaranın bu süre boyunca içildiğini hatırlattı. Bu durumu 'haksız rekabet' olarak nitelendiren Kodal, AYD olarak bu yasağı kesinlikle desteklerini ifade ederek, resmi denetimin kesintisiz olarak sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Uzun vadede sigara yasağından daha fazla ziyaretçi beklediklerini dile getiren Kodal, denetimler konusunda da adalet istedi. KOdal, “AVM'ler her zaman vitrinde olduğu için biri kepenk kapatsa haber oluyor. Caddelerde binlerce mağaza var. Sigara konusunda da eşit davranılmalı” dedi. Sigara yasağının yaz aylarında ziyaretçi sayısını etkilemediğini öne süren Kodal, kış aylarında bunun daha net görüleceğini savundu. Kodal, ABD'deki gibi Puro Clup tarzı yerlerle lokal çözümler sağlanabileceğini belirtti.

Kira geliri artmadan yatırımlar başlamaz

Krizle birlikte birçok AVM'de kiraların düşürüldüğünü, birçoğunda perakendeciye yönelik destek verildiğini anlatan AYD Başkanı Hakan Kodal, AVM yatırımlarının arttığı dönem ile krizin başlangıcının çakışmasının sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Şu an sadece yapımına başlanmış projelerin devam ettiğini, yeni projelerin rafa kaltığını anlatan Kodal, “AVM'lerin geri dönüşüm süreleri uzadı. Cirolarla birlikte kira fiyatlarında da toparlanma sürecine ihtiyaç var” dedi.
Yeni Şafak/Yılmaz Yıldız

Eve kapanmadık, pazara çıktık

ÖTV ve KDV indirimlerine şirketlerin esaslı indirim kampanyaları ile ilave destek vermesi, işten çıkarmaların azalması tüketici güvenini artırınca alışveriş canlandı. Bu canlanmanın en önemli işareti Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin 38 alışveriş merkezinde yaptığı ölçümlerle hazırlanan endeks çalışmasında net olarak görülüyor. Endeks Haziran'da 106'ya çıktı ve bu yılın en yüksek seviyesini gördü. Ziyaretçi sayısı düşmesine rağmen cirolar arttı. Yani vatandaş artık AVM'ye gezmeye değil para harcamaya geliyor.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinde (AVM) 2009 yılının ilk 6 ayında 450 milyon adet ziyaret ve 9.5 milyar lira ciro gerçekleştiğini belirterek, “Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı” dedi.

Kanyon Alışveriş Merkezi'ndeki AYD merkez ofisinde, sektörün 2009 yılının ilk yarı değerlendirilmesi ve ikinci yarı hedeflerinin ele alındığı basın toplantısında konuşan Kodal, 2009 yılının en yüksek ciro endeksi verilerine haziran ayında ulaşıldığını bildirdi.

En net İstanbul'da görüldü

Kodal, AYD ve Akademetre Research işbirliğiyle oluşturulan AVM endeksine göre Haziran ayında ciro endeksinin geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 4, bu yılın Mayıs ayına göre de yüzde 2 arttığını dile getirerek, bu yılın en yüksek ciro endeksi verilerine Haziran ayında ulaşıldığını belirtti. Kapı girişi endeksinde ise geçen yıla oranla yüzde 4 daralma gözlendiğini ifade eden Kodal, şunları söyledi: “AVM'lerde, 2009 yılının ilk 6 ayında 450 milyon ziyaret ve 9.5 milyar lira ciro gerçekleşti. Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı. Ziyaretçi sayısında azalma olurken ciroların artmış olmasının, gelen ziyaretçilerin AVM'lerde daha çok harcama yapmış olduğunun bir göstergesi sayılabilir.”

Kodal, alışverişteki canlanmanın öncelikle İstanbul'daki AVM'lerde daha net göründüğünü, toparlanmanın İstanbul'dan sonra Anadolu'daki AVM'lere de gelmesini beklediklerini söyledi.

Çıkışın sinyalleri bunlar

Hakan Kodal, krizden çıkışın sinyallerinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını, insanların kriz psikolojisinden kurtularak alışveriş yapmaya başladığını vurgulayarak, İstanbul'un krize girişte de çıkışta da ilk tepkiyi veren şehir olduğunu kaydetti. İstanbul'daki AVM'lerde toparlanmanın daha hızlı olacağını ifade eden Kodal, Anadolu'daki AVM'lerde ise Eylül ayından itibaren ise toparlanmanın görüleceğini bildirdi. Kodal, sigara yasağına da değinerek kapalı alanlardaki sigara yasağını desteklediklerini ancak önemli konunun haksız rekabet oluşmaması olduğunu söyledi. Kodal, yasağın cirolar ve ziyaretçi sayısında çok etkili olacağını düşünmediğini de sözlerine ekledi.

2009 yılını 20 milyar liralık ciro ile kapatırız Eylül daha iyi geçecek

Hakan Kodal, 2009 yılı sonu itibariyle cironun 20 milyar lira ziyaretçi rakamlarının ise 1 milyar kişi olacağının öngörüldüğünü söyledi. Haziran'da bu yılın en iyi ciro rakamlarının yakalanmasının ardından Temmuz ve Ağustos aylarının mevsimsel olarak daha düşük yoğunlukta geçebileceğini söyleyen Kodal, “Ancak Eylül ayında Ramazan ayının başlaması ardından bayram olması nedeniyle AVM'lerde alışverişin canlanacağını düşünüyoruz. İkinci yarıda 11.5 milyar TL'lik ciro ve 500-600 milyon civarı ziyaretçi bekliyoruz” diye konuştu.

Bayer: Olumsuz psikoloji kırıldı

AYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Metro Group Genel Müdürü Gündüz Bayer, ekonomik krizin en büyük etkisinin tüketici psikolojisinden kaynaklandığı, yapılan kampanyalarla bu psikolojinin kırıldığını dile getirdi. Bayer, ciroların artmasına bire bir markaların yaptığı kampanyaların daha etkili olduğu kaydetti. Bayer, yabancı yatırımcıların ekonomik kriz nedeniyle yatırım konusunda bir takım kararlar aldığını vurgulayarak, “Yabancı yatırımcılar belirli ülkelere yatırım yapıyorlar. Bu kriz ortamında bazı ülkeler çok kan kaybettiler. Biz Türkiye olarak çabuk toparlanıp, bu yatırımı ülkemize çekebiliriz ve krizi fırsata çevirebiliriz” diye konuştu.

Şubat ve Mart'taki şok geçti

AYD'nin hazırladığı ciro endeksi incelendiğinde (Tablo 2) özellikle yılın ikinci ve üçüncü ayında ciroların çok düştüğü görülüyor. Ancak Nisan'dan itibaren yukarı yönlü hareket başlıyor. Endeks Haziran ayı itibarıyla 106'ya çıkarak dibi gördüğü Mart'a göre cirolarda yüzde 16.48'i bulan bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Ancak ciro endeksi 112 ile en yüksek seviyesini gördüğü Aralık ayına göre hâlâ yüzde 5.5 aşağıda bulunuyor. 9.5 milyar TL'yi bulan ciroya rağmen hâlâ bir önceki yılın gerisinde kalınmasının temel nedeni de yine Şubat ve Mart aylarındaki keskin düşüşler (Tablo 3). Şubat'ta endeks 95'den 91'e Mart ayında ise bir önceki yıla göre 99'dan 91'e gerilemişti.
Vatan


Geri Dön