25 / 04 / 2024

AVM'lere yabancı ilgisi yeniden arttı

AVM'lere yabancı ilgisi yeniden arttı

avm mfi partners Başkanı Aydın Yurdum, 'Krizde kaçan yabancı yatırımcı küçük avm'leri almak için yeniden geldi' dedi



Ekonomik krizden etkilenen alışveriş merkezlerine (AVM) yabancı ilgisi yeniden arttı. 2008 yılı sonlarında kiracı ve avm yatırımcıları arasında yaşanan kavgalardan sonra bir güven bunalımı yaşayan yabancı yatırımcı, şimdilerde özellikle küçük metrekareli alışveriş merkezleri ile ilgilenmeye başladı. Kriz döneminde sadece yerli yatırımcının değil yabancı yatırımcının da durduğunu belirten avm mfi partners Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yurdum, “Yabancı yatırımcılar kriz döneminde perakendecilerle alışveriş merkezi yatırımcıları arasında yaşanan itiş-kakış'tan ürktü. Daha önce Trabzon'daki kapanan kepenkler yabancı yatırımcıyı kaçırdı. Güvenleri sarsıldı. Bu nedenle bazıları yatırımlarını durdururken, yatırım yapma konusunda istekli olanlarda vazgeçmişti. Fakat son dönemde yabancı yatırımcılar yeniden yönlerini Türkiye'ye döndürdü. Bugün hâlâ yabancı yatırımcılar yeni bir araziyi alıp geliştirme konusunda çekingin davransalar da mevcut süren bir AVM projesini satın alma konusunda iştahlılar. Şu anda özellikle İstanbul'da metrekaresi 20 bin gibi küçük olan ve iyi işleyen AVM'leri satın almak isteyen birçok yabancı yatırımcı var. Yakın zamanda AVM'lerde bazı el değiştirmeleri görebilirsiniz” dedi.
Türkiye'de alışveriş merkezlerine yönelik kiralama ve danışmanlık hizmeti veren avm mfi partners firmasının ortakları perakende sektörü ve alışveriş merkezlerinin son günlerdeki durumunu değerlendirmek için bir toplantı düzenledi. Toplantıda avm mfi partners olarak en az üç yabancı yatırımcı ile görüştüklerini belirten Aydın Yurdum, “İleriki dönemlerde yurtdışından birkaç alım söz konusu olabilir. Şu anda, yabancı yatırımcılardan küçük yatırımlara daha çok ilgi var. Biz de en az üç yatırımcı ile görüşüyoruz. Bunlar, cazip olan alışveriş merkezlerinden bir grup oluşturmamızı istiyorlar. Biz de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'de satışa açık alışveriş merkezleri 10'un üzerinde. Anadolu'daki bazı önemli büyük projeler yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı. Ancak yeni projelerdeki merak İstanbul'a yönelik” diye konuştu.

H&M'le görüşüyor
“Perakende sektörü indirimlere bu şekilde devam ederse geleceği bugünden satmaya başlayacağız” diyen Yurdum, bu konuda sektörün önlem  almasını istedi. Alışveriş merkezleri danışmanlığı ve yönetilmesi konusunda Balkan ülkelerine de hizmet vermeye başlayacaklarının altını çizen Aydın Yurdum, Irak ve İran'da alışveriş merkezi yatırımlarının konuşulduğunu belirtti. Aydın Yurdum, yurtdışından yeni markaların Türkiye'ye gelmeye başladığına dikkati çekerek şunları söyledi:
“Elektronik mağazası Best Buy'ın Avrupa'da ilk mağazasını Türkiye'de açması çok önemli. Bunun yanında H&M ile de bazı projelerinde yer alması için son aylarda sıkça görüşmeye başladık.”
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yabancı Türkiye'ye döndü el değiştirecek çok AVM var
  
AVM Mfi Partners Yönetim Kurulu Başkanı Yurdum, kepenk kapatma olaylarından sonra Türkiye pazarından ürken yabancı yatırımcıarın, tekrar AVM yatırımlarına ilgi duymaya başladığını söyledi

AVM Mfi Partners Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yurdum, kriz döneminde perakendecilerle alışveriş merkezi (AVM) yatırımcıları arasındaki 'itiş-kakış'tan ürküp, Türkiye'de yatırım yapmaktan vazgeçen yabancı yatırımcıların yeniden pazara ilgi duymaya başladığını belirtti. Bu yatırımcıların arsa alarak sıfırdan başlamak istemediklerini ancak, yürüyen projeleri satın alma konusunda iştahlı olduklarını anlatan Yurdum, 'Özellikle küçük projelere çok ilgi var. Biz de AVM Mfi Partners olarak en az 3 yatırımcı ile görüşüyoruz. Bizden cazip olan alışveriş merkezlerinden bir grup oluşturmamızı istiyorlar. Biz de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz' dedi.

AVM'LER YABANCIYA GİDİYOR
Türkiye'nin birkaç yıl sonra nüfus olarak Avrupa'nın en kalabalık ve en genç ülkesi olacağını belirten Yurdum, 'Eğer Avrupa'ya yatırım yapacaksanız Türkiye cazip duruyor. Şu anda satışa açık AVM sayısı 10'un üzerinde. Önümüzdeki günlerde özellikle İstanbul'da bazı AVM'lerin el değiştirdiğine şahit olacaksınız. Çünkü Türkiye'de müthiş bir büyüme kapasitesi olduğunu düşünüyorlar' diye konuştu.

Kiralamalar hızlandı
AVM Mfi Partners Yönetim Kurulu Üyesi Dora Şahintürk ise, yatırımcıların kriz sonrasında sürdürülebilirlik ve doğru yatırımın önemini anladıklarını belirterek, kiralamaların son zamanlarda yeniden hızlanmaya başladığını belirtti. Şahintürk, ''Sektör kendi kendini optimize etmeye başladı. Anadolu'daki perakendeci de ciro kabiliyetini öğrendi' dedi.

Timsah gözyaşı dökmüyoruz
AYDIN Yurdum, özellikle kriz döneminde perakendecilerle alışveriş merkezlerinin çok fazla karşı karşıya geldiğini, arada alışveriş merkezi işletmeci ve yöneticilerinin çok ''dayak'' yediğini belirtti. Son dönemlerde piyasalarda pozitif bir ivmenin görülmeye başladığını anlatan Yurdum, şöyle devam etti: Cirolar artmaya başladı. Ancak, karlılıklar bu oranda yükselmedi. Sektörde finansman konusunda çok ciddi zorluklar yaşanıyor. Perakendeciler ihtiyacı olan paraları tüketicilerden tahsil etmek isteyip, indirime girdiler. Bu perakendecilerin sıkıntılarını bir süreliğine çözdü. Ancak karlılıkları çok düşürdü. Perakendeciler hep ağlıyor gibi görünür. Fakat bunlar perakendecinin timsah gözyaşları değil.

GELECEĞİ SATMAYA BAŞLARIZ
Perakende sektörü indirimlere bu şekilde devam ederse geleceği bugünden satmaya başlayacağız. Perakendecinin yüksek indirimleri çaresizlikten oldu. İndirimlerin aynı şekilde devam ediyor olması tüketicinin sezonda alışveriş yapmasını engelliyor.

Projeler için H&M'le görüşüyoruz
AYDIN Yurdum, yurtdışından yeni markaların Türkiye'ye gelmeye başladığına dikkati çekerek, Elektronik mağazası Best Buy'ın Avrupa'da ilk mağazasını Türkiye'de açmasının çok önemli olduğunu bildirdi. Yurdum, yurtdışında faaliyet gösteren H&M ile de projelerinde yer alması için görüştüklerini dile getirdi.
Akşam


Geri Dön