29 / 03 / 2024

AVM'lerin açılışına kurullar karar verecek!

AVM'lerin açılışına kurullar karar verecek!

Yıllardır tartışılan AVM yasası yeni dönemi bekliyor, En önemli değişiklik ise hazırlıkları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda devam eden ve yeni yasama yılında Meclis’e getirilmesi düşünülen taslakla AVM'lerin açılışına kurulların karar verecek olması.




Yıllardır tartışılan alışveriş merkezleri yasa taslağı tepeden tırnağa değiştiriliyor. Hazırlıkları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda devam eden ve yeni yasama yılında Meclis’e getirilmesi düşünülen taslakla, artık sadece alışveriş merkezleri değil perakende sektörü de düzenlenecek. Böylece bir bakkal veya berber dükkânı da taslağın kapsamına girecek. Alışveriş merkezlerinin şehir dışına taşınması uygulamasından ise vazgeçildi. Her ilde toplumun tüm kesimlerini kapsayan kurullar oluşturulacak. Bu kurullar trafikten nüfusa, diğer AVM’lerin durumuna göre yeni açılacak alışveriş merkezine izin verecek veya vermeyecek. Şu anda ise ruhsatları sadece belediye veriyor. 

Yetkililer AVM’lerin şehir içinde kalma nedenini, “Amaç büyük firmaların küçükleri istismar ettiği alanları ortadan kaldırmaktı. Ancak Türk Ticaret Kanunu, ‘geç ödemeler maddesi’ başta olmak üzere birçok düzenlemesiyle zaten bunu gerçekleştiriyor” diye açıklıyor. AVM’ler için karar verici nitelikte kurullar oluşturulacak. Nüfus yoğunluğu, trafik yoğunluğu, şehrin gelişim odakları, ticaret potansiyeli, diğer AVM’lerle olan ilişkileri göz önüne alınarak, izin konusu değerlendirilecek. AVM kurulacak yerdeki manav, bakkal, berberin de nasıl etkileneceğine bakılacak. Kurullarda Çevre Bakanlığı ile belediyenin yanı sıra, akademisyenler, yatırımcılar, esnaf odaları, sivil toplum örgütleri yer alacak.


Küçük esnafa izin şartı


Küçük esnafla ilgili olarak da önemli düzenlemeler taslakta yer alacak. Buna göre, dükkân ve yer seçimi konusunda küçük esnaf da sıkı bir denetimin parçası olacak. Türkiye ’de işleri iyi giden esnafın yanında benzeri işi yapan birçok dükkânın açıldığını belirten yetkililer, “Bu da topluca intihar oluyor. Biz anayasada yer alan teşebbüs hürriyeti çerçevesinde, ‘Hayır oraya dükkân açamazsın’ diyemiyoruz. Ama teşvikleri bu kapsamda kullanabiliriz” diyor. Dükkân açmak için gelen esnafa “Buraya değil 2 kilometre öteye açarsan veya balıkçı değil manav kurarsan iş yapabilirsin” seçeneklerini sunacaklarını belirten yetkililer, “Eğer bu seçenekleri göz ardı edersen, vergi muafiyetlerinden, indirimlerden, teşviklerden, esnaf kredilerinden yararlanamazsın” diyeceklerini kaydediyor.


Radikal Gazetesi/Hacer Boyacıoğlu


Geri Dön