29 / 03 / 2024

Avni Çelik ve Serdar İnan, Kanalİstanbul'u değerlendirdi!

Avni Çelik ve Serdar İnan, Kanalİstanbul'u değerlendirdi!

Başbakan'ın çılgın projesi Kanalistanbul, en çok Silivri ve Çatalca sakinlerini sevindirdi. Vatandaşlar ilk günden emlakçıları aramaya başladı. Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ve İnanlar İnşaat Başkanı Serdar İnan'da projeyi değerlendirdi...



Projeden görüntüler için tıklayınız

AVNİ ÇELİK- Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı
Boğaz'dan sağlanamayan geliri yükseltecek
Dünyanın en büyük metropollerinden birisi. Giriş en daraldığı yerde genişler. İstanbul'da birçok şey daraldı. İşte size en dar yerden genişletecek bir proje Her yönüyle daralan İstanbul'u genişletebilecek bir proje. Proje boğazın korunması açısından önemli. Ayrıca Montreux anlaşması nedeniyle Türkiye'nin Boğazdan sağlayamadığı geliri elde etmesi nedeniyle de önem taşıyacak. Yaratacağı ekonomi ve istihdam ise en önemli noktası. Başbakan kaynağın hazır olduğunu söyledi. Bu kanalın etrafında yaratacağı yeni şehir ve onun yaratacağı değer düşünülürse maliyeti de kolay realize edilir gibi gözküyor.

Serdar İnan- İnanlar İnşaat Başkanı
İstanbul'u dünya markası yapar
Projenin yapılabilecek 3 ana noktası var, birincisi İzmit Körfezi ki bu geçiş tamamen yük geçişi olur. İzmit körfezi'nin Karadeniz suyu ile temizlenmesine yardımcı olur, ayrıca İzmit Körfezi üzerinden geçecek köprüyü daha anlamlı kılar. Bu geçiş ile İzmit, Adapazarı, Yalova ve Bursa merkez olma özellikleri kazanırlar, sanayi o bölgeye kayar. İkincisi Silivri geçişi ile sanayi Trakya'ya kayar. Üçüncüsü ve Türkiye'nin dış borcunu ödeyecek potansiyele sahip geçiş ise Haliç'i Karadeniz'e bağlayacak geçiştir. Bu geçiş ile gerçek boğazdan çok daha kıymetli ikinci bir boğaz planlanacak. Bu boğaz girişi, çıkışı adaları yarımadaları, gölleriyle İstanbul'u bir dünya markası haline getirecek potansiyeli barındırıyor.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı İstanbul için yapılması planlanan 'çılgın proje'nin güzerghı merak konusu oldu. Erdoğan'ın salondan çıkarken söylediği kelime ipucu gibiydi. Erdoğan, projeyi açıkladığı salondan çıkarken, "Bak bu proje Çatalca'ya hediye ona göre" dedi. Kanalın yapılacağı bölgede oteller, kongre-fuar merkezi, konutlar ve yıllık 60 milyon kapasiteli bir havalimanı da inşa edileceğini bildiren Başbakan Erdoğan, ayrıca 300 bin tonluk gemilerin de buradan geçebileceğini söyledi. Bu plana göre Çatalca ve Silivri güzerghı yeni bir coğrafyaya dönüşecek. Özellikle Kanalistanbul'a yakın bölgelerin değeri hızla yükselecek. Bu kapsamda Silivri'nin dünyanın tanıdığı yörelerden biri olması bekleniyor. Uzmanlara göre bu tür projeler dünyada da ses getiriyor hatta turist dahi çekebiliyor. Bu da bölgelerin dünya çapında marka şehir olmasını sağlıyor. Projenin bölgeye diğer bir getirisiyse ekonomik canlılık yönünde olacak. Kanal etrafında yer alacak yeni tesisler ve konut projeleri Çatalca ve Silivri'yi ekonomi liginde bir üste taşıyacak.

50 KİLOMETRELİK KANAL OLACAK
Öte yandan kanalın uzunluğu 40 kilometreyi bulacak, derinliği 25 metre, genişliği ise 150 metre olacak. Projenin maliyetini ve tam olarak nereye yapılacağını gizli tutan Başbakan Erdoğan, "Kanalistanbul" olarak bahsettiği proje için Karadeniz ile Marmara denizi arasında yaklaşık 45-50 kilometrelik bir kanal yapılacağını açıkladı.

Arazimin değeri ne kadar oldu
Başbakan'ın Çılgın Proje'yi açıklamasının hemen ardından gözler Silivri-Çatalca hattına çevrildi. Bölgede hareketlilik ise 'özellikle de satıcılar tarafından' ilk günden itibaren başladı. Özellikle Silivri-Çatalca bölgesinde emlakçılara arazi sahiplerinden telefonlar yağarken "Arazimin değeri ne kadar oldu. Bugün 50 binden satıyordum, şimdi 100 binden satabilir miyim" gibi sorular gelmeye başladı. Turyap Silivri ofisi sahibi Onur Sevimliay, "Dünle bugün arasında aslında satış fiyatında bir farklılık yok. Ancak özellikle arazi sahipleri Başbakan'ın açıklamasının ardından emlakçıları telefon yağmuruna tuttu. Mal sahipleri astronomik rakamlar söylemeye hazırlanıyor. Alıcılardan çok arazisini satmak isteyenlerden telefon alıyoruz" diye konuştu. Sevimliay, konunun spekülasyona çok açık olduğunu da dile getirerek dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

'Arazim boğaz kenarında' diyen var
Sevimliay, "Bugünden (dün) itibaren arazisinin ya da evinin yeni Boğaz'ın kenarında olacağını düşünenlerin sayısı arttı diye konuştu. Emlak 34 şirketinden Sami Uyanık ise bölgenin 1/ 100.000'lik şehir planlarının onaylandığını ve gelişimin bu planlar üzerinden yapılacağını söyleyerek "Kısa dönemde çok şey değişecek. Birdenbire gelişecek bir proje değil. Ancak kısa dönemde çok şey değişecek. Tüm yatırımcıların gözü şu an bu bölgede. Fiyatlar şimdilik normal seyirde. Ancak özellikle satıcılar piyasa fiyatlarını çok etkiliyor" diye konuştu. Bölgede eğitim, lojistik,konut projeleri için bölgenin önemli teşvikler de verildiğini söyleyen Uyanık, bugün 600 bin kişi yaşıyorsa bu nüfus orta vadede artacak" diye konuştu. Üçüncü Havaalanı açıklamalarının ardından ise bölgede tarla vasfındaki yerlerde dönüm başına 50-60 bin TL, araziler içinse 100-150 bin TL gibi rakamlar telafuz edilmeye başlanmıştı.
Sabah/DİLEK TAŞ

 


Geri Dön