19 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli defterini dolar üzerinden tutabilecek!

Avrasya Tüneli defterini dolar üzerinden tutabilecek!

Bakanlar Kurulu, Avrasya Tüneli'ni inşa eden şirketin defterlerini Türk Lirası dışında başka bir para birimiyle tutabilmesine izin verdi. Ancak şirket Maliye'ye TL üzerinden beyanname verecek.



Bakanlar Kurulu, Avrasya Tüneli'ni inşa eden şirketin defterlerini Türk Lirası dışında başka bir para birimiyle tutabilmesine izin verdi. Karar uyarınca, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ, işlemin gerçekleştiği günün Merkez Bankası döviz alış kurunu esas alarak TL ile gerçekleştirdiği işlemleri dolar cinsinden defterlerine kaydedebilecek. Ancak şirket Maliye'ye TL üzerinden beyanname verecek. Normalde Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin defterlerini Türk parasıyla tutmaları zorunluluğu bulunuyor. Ancak, 2004 yılında yapılan yasa değişikliğiyle, Bakanlar Kurulu'na; "ödenmiş sermayesi 100 milyon doları geçen ve sermayesinin en az yüzde 40'ı Türkiye'de mukim olmayanlara ait şirketlere defter ve belgelerini Türk para birimi dışında başka bir para birimi üzerinden tutma izni verme yetkisi" tanındı. Bu yetki çerçevesinde daha önce de bazı şirketlere Bakanlar Kurulu tarafından benzer izin verilmişti.


Habertürk


Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ, yaptığı işlemlerde defter kayıtlarını 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk Lirası dışında başka bir para birimiyle de tutabilecek. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ'nin, "Türk para birimi veya başka bir yabancı para birimiyle yaptığı işlemlerde, işlemin gerçekleştiği günün Merkez Bankası döviz alış kuruyla ilgili para birimine çevrilmesi, iktisadi işletmeye dahil kıymetler ile vergi matrahlarının kayıt yapılan para birimine göre tespit edilmesi, beyannamelerin (verilmesi gereken ayın ilk gününün kuruyla) Türk parasına çevrilerek verilmesi ve hesap dönemi bitmeden kullanılan para biriminin değiştirilememesi" koşullarıyla defter kayıtlarını 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk Lirası dışında başka bir para birimiyle tutabilecek. 


Dünya



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bakanlar Kurulu, Avrasya Tüneli’ni inşa eden şirketin defterlerini Türk Lirası dışında başka bir para birimiyle tutabilmesine izin verdi.


Karar uyarınca, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ, işlemin gerçekleştiği günün Merkez Bankası döviz alış kurunu esas alarak TL ile gerçekleştirdiği işlemleri dolar cinsinden defterlerine kaydedebilecek. Ancak şirket Maliye’ye TL üzerinden beyanname verecek. 


BAKANLAR KURULU'NDAN BENZER İZİN VERİLMİŞTİ


Normalde Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin defterlerini Türk parasıyla tutmaları zorunluluğu bulunuyor. Ancak, 2004 yılında yapılan yasa değişikliğiyle, Bakanlar Kurulu’na; “Ödenmiş sermayesi 100 milyon doları geçen ve sermayesinin en az yüzde 40’ı Türkiye’de mukim olmayanlara ait şirketlere defter ve belgelerini Türk para birimi dışında başka bir para birimi üzerinden tutma izni verme yetkisi” tanındı.


Bu yetki çerçevesinde daha önce de bazı şirketlere Bakanlar Kurulu tarafından benzer izin verilmişti.


Vatan


Geri Dön