28 / 03 / 2024

Avrasya Tüneli havadan görüntülendi!

Avrasya Tüneli havadan görüntülendi!

Avrasya Tüneli inşaatında sona yaklaşılırken, inşaat hem içeriden hem de havadan görüntülendi. Toplam uzunluğu 14,6 kilometrelik olan güzergahın 5,4 kilometrelik bölümü, iki katlı olarak deniz tabanı altına yerleştirilecek.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve beraberindekilerle birlikte bugün Avrasya Tüneli projesini yerinde inceledi.



Avrasya Tüneli havadan görüntülendi!



Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek tünelde son durum ise hem içeriden hem de havadan görüntülendi. İçeride yoğun bir çalışma olduğu gözlendi.


Toplam uzunluğu 14,6 kilometrelik olan güzergahın 5,4 kilometrelik bölümü, iki katlı olarak deniz tabanı altına yerleştirilecek. Bu yılın sonunda açılması planlanan tünel havadan da görüntülendi.



Avrasya Tüneli havadan görüntülendi!



Havadan çekilen görüntülerde ise dev şantiye görüntülenirken, tünelin çıkışları da görüntülendi.



Yeni Şafak




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Avrasya Tüneli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


AVRASYA TÜNELİ'NİN GEÇİŞ ÜCRETİ BELLİ OLDU


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan "Avrasya Tüneli'nde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda Avrasya Tüneli'ni bitirerek İstanbullunun hizmetine sunmak. Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti 5 dolar artı KDV olacak" dedi.



Sabah


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüp Geçişi Projesi ziyareti öncesi, projenin Haydarpaşa'daki merkez ofisine geldi.


Daha sonra Anadolu Yakasından tünele giren Arslan, Avrupa Yakasına kadar geçerek incelemelerde bulundu.


Arslan, deniz yüzeyinin 106,4 metre altından geçen projenin bu anlamda bir rekoru elinde bulundurduğunu dile getirerek, tünelin 12 metrelik çapıyla da rekorun sahibi olduğunu aktardı.


"Bu rekor proje, tarihi yarımadadaki trafiğin İstanbul'u daha fazla yormadan deniz altından Anadolu'ya geçmesini sağlıyor" diyen Arslan, Anadolu'dan Avrupa'ya geçmek isteyenleri ise şehir içinden, 1,5-2 saatlik köprü trafiğinden kurtararak 15 dakikada karşıya geçmelerini sağladığını anlattı.


"En büyük depremde bile hizmet vermeye devam edecek"

Arslan, "Avrasya Tünelinde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda tüneli bitirerek İstanbul'un ve İstanbullunun hizmetine sunmak. Normalde 2017'nin temmuz ayında bitirilmesi gereken proje 7 ay erken bitirilmiş olacak. Bu tip devasa projelerde zamanından sonra bitirilme alışkanlığı var. Bu alışkanlık kırılacak." diye konuştu.


Tünelin depreme karşı dayanıklılığına ilişkin Arslan, "İstanbul gibi bir deprem şehrinde 2 bin 500 yılda bir olması olasılığı düşünülen en büyük depremde bile en ufak bir hasar olmadan hizmet vermeye devam edecek. Gerek Marmaray, gerek Avrasya Tüneli depreme dayanıklılık anlamında kimsenin şüphesi olmasın ki; en ufak bir hasar görmeden ayakta, hayatta kalacak projeler. Bu anlamda gerçekten iddialı projeler." ifadelerini kullandı.


"Günde 120 bin araç geçecek"

Tünelin günde 120 bin araca hizmet etmesini öngördüklerini, yılda 40 milyon adet ettiğini dile getiren Arslan, "Yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki proje sağlayacağı kolaylıklar sayesinde İstanbullu bu tüneli tercih edecek ve 1-2 yıl içerisinde 120 bin rakamını geçeceğiz" dedi.




AA



Haber PR ajansı tarafındna şu şekilde servis edildi


Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle bağlayacak olan Avrasyol Projesi’nde çalışmalar hızla ve titizlikle sürüyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şantiyeyi ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Arslan’a deniz yüzeyinden 106 metre derinlikte bulunan, Avrasyol’un en derin noktasında bilgi verildi. Bakan Arslan ayrıca Avrasyol’un Avrupa çıkış noktasındaki son tabliye üzerinde basın mensuplarına açıklama yaptı. Bakan Arslan, “Avrasya Tüneli; İstanbul’a, Tarihi Yarımada’ya yük olmaya değil, yükünü almaya geliyor” diye konuştu. Bugün itibarıyla yüzde 82’si tamamlanan Avrasyol’un 2016 Aralık ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Avrasyol ile İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Sürücülere güvenli, konforlu ve pratik ulaşım imkânı sağlanacak.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan Avrasyol Projesi’nin planlanan süreden önce hizmete girmesi için çalışmalar 7 gün 24 saat aralıksız olarak sürüyor.


Proje’nin İstanbul Boğazı altından geçen tünel ve yaklaşım yollarındaki inşaat çalışmalarının yüzde 82’si tamamlandı. Kazısı sona eren tünelin üst tabliye ve alt tabliye montajları ise tamamlandı. Klasik tünelcilik (NATM) metodu ile açılan karayolu tünellerinin de tamamlandığı proje kapsamında yol genişletme ve sanat yapıları çalışmaları sürüyor.


Arslan, deniz yüzeyinin 106 metre altında bilgi aldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 9 Haziran 2016 Perşembe günü Avrasyol şantiyesini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Arslan’a eşlik eden ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Bakan Arslan’ın Avrasyol Projesi’nin altına imza atan isimlerden biri olduğunu belirtti ve Bakan Arslan’a o dönemde imzalar atılırken çekilen anı fotoğrafını takdim etti.


Arslan, proje için özel olarak geliştirilen Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine/TBM) ile tamamlanan Boğaz Geçişi’ne Asya yakasından girdi. Arslan ve basın mensupları Avrasyol içinde bir süre yürüdükten sonra Proje’nin depreme karşı dayanıklılığını artıran sismik contaların incelemesini yaptı. Bakan Arslan, deniz yüzeyinin 106 metre altında olan Tünel’in en derin noktasında basın mensupları ve Proje çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.


Bakan Arslan, Avrasyol’un Avrupa çıkış noktasında bulunan son tabliye üzerinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan, ‘’Avrasya Tüneli rekorlar içeren bir proje. Avrasya Tüneli; İstanbul’a, Tarihi Yarımada’ya yük olmaya değil, yükünü almaya gelen Marmaray’ın kardeşidir. Ve o Avrasya ki dünya çapında ödüller almıştır. ‘Tünelciliğin Nobel’i, Oscar’ı’ ne derseniz deyin, alınabilecek en prestijli ödülleri aldı. Çevrecilik anlamında da ortaya katkı koyabilecek bir proje oldu ve bu alanda da ödüller aldı” dedi.


Konuşmasında projeyle ilgili detayları paylaşan Bakan Arslan, şöyle devam etti:

“Bu rekor proje, İstanbul’da Tarihi Yarımada’daki trafiğin İstanbul’u daha fazla yormadan denizin altından Anadolu yakasına geçmesini sağlıyor. Anadolu yakasından da köprüleri kullanmadan 15 dakikada Avrupa yakasına geçme imkanı tanıyor. Avrasya Tüneli'nde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz Aralık ayı içinde Avrasya Tüneli'ni bitirerek İstanbullunun hizmetine sunmak. Avrasya Tüneli’nden günde 120 bin araç, yılda yaklaşık 40 milyon aracın geçmesini bekliyoruz. Bu projenin getirdiği kolaylıklarla birlikte İstanbullular Avrasya Tüneli’ni çok tercih edecek ve 120 bin rakamını 1-2 sene içinde geçip, onun da üzerinde rakamlara çıkacağız. Avrasya Tüneli, 2.500 yılda bir olması olasılığı düşünülen en büyük depremde dahi en ufak bir hasar olmadan hizmete devam edecek.”


İki kıta arasında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek

Trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek.

Avrasyol, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlayacak. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak.

Avrasyol’un iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.

Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması sağlanacak.

Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul’daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.

Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak.

Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlayacak.

Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak.

Yapısı itibarıyla İstanbul’un siluetine zarar vermeyecek.

Avrasyol’un Asya girişi Harem’de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı’da yer alacak.

Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.

Tünelde sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.

Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek iken araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.

Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.

Avrasyol, 7.5 moment büyüklüğünde bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul’da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek, 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.


Dünyaya örnek olacak mühendislik başarısı

Avrasyol Projesi, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşuyor. Proje’nin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanıldı. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylık çalışmayı Ağustos 2015 tarihinde tamamladı. Toplam 1674 bilezikten oluşan tünelde, olası büyük bir depreme karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında ‘TBM Tünelcilik’ sektöründe dünyadaki ‘ilk’ uygulama oldu. Ayrıca tüneldeki bileziklerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı prekast beton segmanlar, 100 yıl servis süresi hedeflenerek, Yapı Merkezi Prefabrikasyon Tesisleri’nde üretildi. Uluslararası sertifika kuruluşunca yapılan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yıl olduğu rapor edildi. Proje kapsamında Asya ve Avrupa yakalarındaki tünel yaklaşım yollarında düzenlemeler devam ediyor. Mevcut 6 şeritlik yollar 8 şeride çıkarılırken, U-dönüşü, kavşak ve yaya hemzemin geçitleri gibi iyileştirmeler yapılıyor.


İş güvenliğinde örnek performans

Avrasyol Projesi’nde 1800 çalışan görev alırken, inşaatta toplam 195 iş makinesi kullanılıyor. İş güvenliği ve sağlığı, proje süresince her zaman birinci planda tutuldu. Proje çalışanlarına 62 bin saat İş Güvenliği, Sağlığı ve Çevre Eğitimi verildi. İş güvenliği kurallarının eksiksiz şekilde uygulandığı Proje’de bugüne kadar ölümle sonuçlanan bir kaza yaşanmadı.


Saygın uluslararası ödüllere layık görüldü

Avrasyol Projesi, bugüne kadar birçok saygın ödül kazandı. Sahip olduğu yüksek standartlarla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği ‘En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca ITA - Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından 2015’te ilk kez düzenlenen ITA Uluslararası Tünelcilik Ödülleri’nin Büyük Projeler dalında ‘Yılın Projesi’ (ITA Major Project of the Year) ödülünü kazandı. Diğer ödüller ise şunlar:


Thomson Reuters Finance International (PFI) “En İyi Altyapı Proje Finansman Anlaşması”

Euromoney “Avrupa’nın En İyi Proje Finans Anlaşması”

EMEA Finance “En İyi Kamu-Özel Sektör Ortaklığı”

Infrastructure Journal “En Yenilikçi Ulaşım Projesi”


Kamu kaynağı harcanmıyor

Proje’nin tasarım ve inşaatını gerçekleştirecek olan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. tünelin 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesini üstlenecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmuyor. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasyol kamuya devredilecek. Proje, Yap-İşlet-Devret modeliyle, yaklaşık 1.245 milyar dolarlık finansmanla gerçekleştiriliyor. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüp Geçişi Projesi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.  Tünele girerek Anadolu Yakası’ndan Avrupa’ya geçen Arslan  İstanbul'u rahatlatacak projeleri tek tek hayata geçirdiklerini belirterek, Marmaray'dan sonra deniz altından yapılan tünelden araçların geçeceğini söyledi. Tünelin günde 120 bin araca hizmet etmesini öngördüklerini, bunun yılda 40 milyon adet ettiğini dile getiren Bakan Arslan geçiş ücretiyle ilgili gelen bir soruya "Geçiş ücretinin dövize endeksli olduğunu biliyorum. Onun açılma tarihinin güncellenmesi gerekiyor. 5 dolar artı KDV olacak. Yani 15 ila 20 lira arası olacak. 5 dolar artı KDV olarak biz söylemiş olalım" şeklinde cevap verdi. 


15 DAKİKADA KARŞIDA 

Bakan Arslan, Anadolu'dan Avrupa'ya geçmek isteyenleri ise şehir içinden, 1,5-2 saatlik köprü trafiğinden kurtararak 15 dakikada karşıya geçmelerini sağladığını anlattı. Arslan, "Projenin tarihi yarımadaya katkısı yadsınamaz. Projenin tarihi yarımadaya yük olacağını iddia etmişlerdi. Avrasya Tüneli, tarihi yarımadaya yük olmaya değil yükünü almaya gelen Marmaray'ın kardeşi" dedi. 


Yüzde 82'si tamam

Bakan Arslan, Avrasya Tünelinin Asya ve Avrupa taraflarındaki yollarıyla birlikte toplam 14,6 kilometre olacağını ve bunun 5,5 kilometrelik kısmını tünelin oluşturduğunu aktardı. Tünel inşaatının yüzde 82'si tamamlandı. Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan projenin planlanan süreden önce hizmete girmesi için çalışmalar 7 gün 24 saat aralıksız olarak sürüyor. Tünelin iki katlı inşa edilmesi yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak. 


7 ay erken bitecek

Ulaştırma Bakanı Arslan, "Hedefimiz yıl sonunda tüneli bitirmek. Normalde 2017'nin temmuz ayında bitirilmesi gereken proje 7 ay erken bitirilmiş olacak" ifadesini kullandı.


106 metre derinde açıkladı

Arslan, deniz yüzeyinin 106,4 metre altından geçen projenin bu anlamda bir rekor olduğunu dile getirerek, tünelin 12 metrelik çapıyla da rekor kırdığını aktardı. Arslan, "Proje, tarihi yarımadadaki trafiğin İstanbul'u daha fazla yormadan deniz altından Anadolu'ya geçmesini sağlıyor" dedi. 


Depremde ayakta kalır

Tünelin depreme karşı dayanıklılığına ilişkin Arslan, "İstanbul gibi bir deprem şehrinde 2 bin 500 yılda bir olması olasılığı düşünülen en büyük depremde bile en ufak bir hasar olmadan hizmet vermeye devam edecek. Bunlar, en ufak bir hasar görmeden ayakta, hayatta kalacak projeler. Bu anlamda iddialı" dedi.


Akşam  





Haber Uğur Yıldırım'ın yazısında şu şekilde yer aldı...



Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, inşaatının yüzde 82’si tamamlanan Avrasya Tüneli’nin aralıkta hizmete açılacağını söyledi. 7.5 şiddetinde depreme dayanıklı olan tünelden geçiş ücreti ise 5 dolar+KDV olacak.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'ndeki çalışmaları inceledi. Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle bağlayacak olan Avrasyol Projesi'nin aralık ayında açılacağını söyleyen Arslan, "Avrasya Tüneli'nde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda tüneli bitirerek İstanbullu'nun hizmetine sunmak. Tünelden geçiş ücreti 5 dolar+KDV olacak" dedi.


7.5 ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIKLI

Bakan Arslan, tünelin en derin noktasında, yerin 106.4 metre altında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Avrasya Tüneli'nin İstanbul'un trafik yükünü hafifleteceğini dile getiren Arslan, "Deniz tabanının altından iki yakayı ilk kez birbirine bağlayacak karayolu tüneli, İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek. Toplam uzunluğu 14.6 kilometre olan güzergâhın 5.4 kilometrelik bölümü, iki katlı olarak deniz tabanı altına yerleştirilecek. Proje tamamlandığında ulaşım 100 dakikadan 15 dakikaya inecek" diye konuştu. Tünelin 7.5 şiddetinde bir depreme dayanıklı olduğunu ifade eden Arslan, Asya ve Avrupa kıtaları arasında zemin farkını ortadan kaldırmak için tünel içerisinde elastik özelliği bulunan iki büyük conta sistemi bulunduğunu söyledi. Avrasya Tüneli Projesi için hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi'ne göre Anadolu yakası Göztepe bölgesinde 2 adet köprülü kavşak, 1 alt geçit, 1 üst geçit, 3 yaya köprüsü inşa edilecek.


GEÇİTLER YAPILACAK

Avrupa yakasında ise sahil trafiğini rahatlatmak için 5 adet U dönüşü alt geçidi, 7 adet yaya geçidi yapılacak. 7 gün 24 saat hizmet verecek olan tünel, iki katlı yapılacak. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak. Sürücüler, tünel geçiş ücretini HGS ve OGS aracılığı ile ödeyebilecek.



Uğur YILDIRIM/Sabah




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinde geçiş ücreti belli oldu.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti 5 dolar artı KDV olacak" dedi.


Avrasya Tüneli'nde inşaat olarak yüzde 82'ye geldiklerini belirten Aslan, "Hedefimiz yıl sonunda Avrasya Tüneli'ni bitirerek İstanbullunun hizmetine sunmak" diye konuştu




Cumhuriyet




Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul'da Asya ve Avrupa kıtalarını deniz altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli'nin Aralık 2016'da açılacağı açıklandı. Tünelden yılda 40 milyon aracın geçmesi öngörülüyor. Tünelden geçiş ücreti ise 5 dolar + KDV olacak. Tünel bugün açılsa geçiş ücreti 17 TL olacak.


Sözcü



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nde incelemelerde bulunarak, tünelin Aralık ayında açılmasının hedeflendiği ve şu anki koşullarda geçiş fiyatının 5 dolar artı KDV olarak öngörüldüğünü açıkladı.


Asya ve Avrupa kıtalarını bir araya getirecek Avrasya Tüneli'ndeki çalışmalar son hızı ile devam ederken, bugün tünele ziyarette bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ CEO'su Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve beraberindekilerle tünele inerek çalışmaların son durumu ile ilgili bilgi aldı.


Denizin 106 metre altında devam eden tünelde bilgi alan Arslan, tünelin bitişinde bir açıklama yaptı. Tünelin son durumu ile ilgili bilgi veren Arslan, “Biz de Ulaştırma Bakanlığı olarak bütün çalışanlarımızla birlikte İstanbulumuzun, İstanbullumuzun ulaştırma projelerini tek tek hayata geçiriyoruz. Marmaray'dan sonra deniz altından yapılan lastik tekerlekli araçların geçişi için yapılan Avrasya Tüneli'ndeyiz. Avrasya Tünelini iki cümle ile özetlemek gerekir ise derinlik anlamında rekorlar içeren bir proje. Deniz yüzeyinde 104.6 metre aşağıdan geçen bir tünel. Çap olarak 13.7 metrelik dış çapı ile iç kaplamaları bittikten sonra şu an içinde bulunduğumuz yer anlamında 12 metrelik çapı ile rekor bir proje. Ancak, bu rekor proje başka bir şey daha sağlıyor. İstanbul'da tarihi yarım adadaki trafiğin İstanbul şehrini daha fazla yormadan deniz altından Anadolu'ya geçmesini sağlıyor. Ve Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmesi gereken trafiği de köprülerden yaklaşık bir saat mesafede şehir içerisinde gezdirmeden 15 dakikada diğer yakaya geçiriyor. Bu projenin en büyük özelliklerinden biri bu. Şu an bulunduğumuz tarihi yarımadaya katkısı yadsınamaz” şeklinde konuştu.


Avrasya Tüneli'nin dünya çapında ödüller aldığını vurgulayan Arslan, “Bugün Anadolu yakasında yeraltına iniyorsunuz. Denizin 106 metre altından 5 buçuk kilometre tüneli kat ederek Avrupa yakasına çıkıyorsunuz. Bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Şu an tünelin yüzde 82'si tamamlandı. Hedefimiz bu yılın sonunda Avrasya Tünelini bitirerek İstanbullunun ve İstanbul'un hizmetine sunmak. Bunu özellikle altını çizerek çok çok önemsediğimizi vurgulayalım. Zira normal süresinde 2017'nin Temmuz ayında bitirilmesi gereken bir proje, yaklaşık 7 ay önce bitirilmiş olacak” diye konuştu.


Avrasya Tüneli'nin en büyük depreme dayanıklı halde yapıldığını hatırlatan Arslan, “Az önce sismik contaların olduğu yerde size de açıklama yaptık. Fiziki olarak küçük şeyler gözüküyor ama fonksiyonları o kadar büyük ki İstanbul gibi bir deprem şehrinde, 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı düşünülen en büyük depremde dahi en ufak bir hasar olmadan hizmete devam edecek. Gerek Marmara tüneli gerek Avrasya Tüneli depreme dayanıklılık anlamında, bir deprem anında en ufak bir hasar görmeden ayakta kalacak projeler” dedi.


Avrasya Tüneli'nin yılda 120 bin araca hizmet etmesinin beklendiğini belirten Bakan Arslan, tünelin Aralık ayında açılmasının hedeflendiği ve şu anki koşullarda geçiş fiyatının 5 dolar artı KDV olarak öngörüldüğünü açıkladı.


İKİ KITA ARASINDAKİ YOLCULUK 15 DAKİKAYA İNECEK


Avrasya Tüneli'nin yapımının tamamlanmasıyla;


• Trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek.


• Avrasyol, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlayacak. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak.


• Avrasyol'un iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.


• Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması sağlanacak.


• Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.


• Trafik yoğunluğunun azalmasıyla egzoz emisyon oranı azalacak.


• Tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlayacak.


• Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak.


• Yapısı itibarıyla İstanbul'un siluetine zarar vermeyecek.


• Avrasyol'un Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da yer alacak.


• Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.


• Tünelde sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek.


Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek iken araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.


• Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkanı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.


• Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip İlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.


• Avrasyol, 7.5 moment büyüklüğünde bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul'da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek, 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.




Zaman




Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Anadolu Yakası’ndan tünele giren Arslan, Avrupa Yakasına kadar geçerek incelemelerde bulundu. Arslan, deniz yüzeyinin 106.4 metre altından geçen projenin bu anlamda bir rekoru elinde bulundurduğunu dile getirerek, tünelin 12 metrelik çapıyla da  rekorun sahibi olduğunu aktardı.


“Bu rekor proje, tarihi yarımadadaki trafiğin İstanbul’u daha fazla yormadan deniz altından Anadolu’ya geçmesini sağlıyor” diyen Arslan, Anadolu’dan Avrupa’ya geçmek isteyenleri ise şehir içinden, 1.5-2 saatlik köprü trafiğinden kurtararak 15 dakikada karşıya geçmelerini sağladığını anlattı.


7 ay erken bitiyor

Arslan, “Normalde 2017’nin Temmuz ayında bitirilmesi gereken proje 7 ay erken bitirilmiş olacak” diye konuştu.Tünelin günde 120 bin araca hizmet etmesini öngördüklerini, yılda 40 milyon adet ettiğini dile getiren Arslan, tünel geçiş ücretine ilişkin bir soru üzerine, “Geçiş ücretinin dövize endeksli olduğunu biliyorum. Onun açılma tarihinin güncellenmesi gerekiyor. 5 dolar artı KDV olacak. Yani 15 ila 20 lira arası olacak. 5 dolar artı KDV olarak biz öylemiş olalım” diye konuştu.



Milliyet


Geri Dön