25 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli projesinde son 10 gün!

Avrasya Tüneli projesinde son 10 gün!

İstanbul’da Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçitle birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta açılacak. Dünyanın en iyi mühendislik eserleri arasında gösterilen projenin adı ise bugün sona erecek halk anketiyle belirlenecek.



İstanbul’da Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçitle birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta açılacak. Dünyanın en iyi mühendislik eserleri arasında gösterilen projenin adı ise bugün sona erecek halk anketiyle belirlenecek.


Avrasya Tüp Tüneli'nin anketi amacının dışına çıktı!


İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nde sona yaklaşıldı. Marmaray'ın kardeşi olarak tanımlanan Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık'taki açılışı öncesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, "Kıtalar Birleşiyor Alttan, İsmi Geliyor Halktan" sloganıyla anket başlattı. 5.4 kilometrelik iki katlı tünelin hem Avrupa hem de Asya Yakası'nda toplam 8 gişe bulunacak. Geçişler OGS ve HGS ile yapılabilecek. İnşaatın tamamlandığını belirten Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. Yetkilisi İnşaat Mühendis Umut Arda Dündar, "Mekanik ve elektrik, elektronik montajlar yapılıyor. Gişelerde entegrasyon çalışmaları tamamlanmak üzere" dedi. Dündar şu bilgileri verdi:


52 MİLYON SAAT TASARRUF: Projede yaklaşık 2 milyon metreküp kazı yapıldı, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. Başka bir deyişle 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı. Boğaz geçişlerinde sağlayacağı ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu sağlanacak. Araçların yaydığı emisyon miktarı (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yılda yaklaşık 82 bin ton azalacak. Aynı anda 60 taşeron firmanın çalıştığı projede günde bin 800 kişiye istihdam sağlanıyor. Yapılan harcamalarla Türkiye ekonomisine günde 1.5 milyon liralık bir iş hacmi yaratılıyor.


GEÇİŞ ÜCRETİ 17 TL: 14.6 kilometre uzunluğundaki proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasında yoğun trafikte 100 dakikada alınan yol 15 dakikaya inecek. Raylı sisteme sahip Marmaray'ın aksine Avrasya Tüneli'nden otomobiller geçecek. Günde 120 bin aracın geçiş yapacağı hesaplanırken, geçiş ücreti 17 TL olacak. Günlük ortalama 2 bin 500 mühendis, teknik eleman ve işçinin çalıştığı tünelin yüzde 99'u tamamlandı. Her iki yakanın da bağlantı yollarında trafik işaretleri, sinyalizasyon çalışmaları tamamlandı. Aydınlatma takılırken, sesi azaltan, buzlanmayı ve erimeyi önleyen asfalt kullanıldı.


KAMU KAYNAĞI YOK: Yap-İşlet Devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmal yapılan tüneli Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş., 24 yıl 5 ay süreyle işletecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmadı. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynağı Yapı Merkezi ve SK E&C temin etti.


5 DAKİKADA KITALARARASI YOLCULUK: Geçen ekim ayında ilk otomobil geçişini test eden ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan kendi kullandığı makam aracıyla Avrupa'dan Asya'ya 5 dakikada geçti. Erdoğan'a Başbakan Binali Yıldırım da eşlik etmişti.


DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK MÜHENDİSLİK BAŞARISI

Projenin en önemli aşaması 3.4 kilometrelik Boğaz Geçişi. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanıldı. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylık çalışmayı Ağustos 2015'te tamamladı. Toplam bin 674 bilezikten oluşan tünelde, olası depreme karşı dayanıklılığı artırmak için iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Bilezikler, çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında "TBM" sektöründe dünyada ilk. Bileziklerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı prekast beton segmanlar, Yapı Merkezi Prefabrikasyon Tesisleri'nde üretildi. Uluslararası sertifika kuruluşunca yapılan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yıl olduğu rapor edildi


İKİ KITA ARASINDA GÜVENLİ YOLCULUK

 

  1. Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da yer alacak.
  2. Tünel, ileri teknolojisiyle güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlayacak.
  3. Modern aydınlatma, havalandırma ve düşük eğilimli yolla konfor artacak.
  4. Tünelinde her katta iki şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak.
  5. Sis ve buzlanma durumunda kesintisiz yolculuk olacak.
  6. Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.
  7. Trafik yoğunluğu azalacak ve egzoz emisyon oranı azalacak.
  8. Tarihi yarımadanın doğusunda trafik azalacak.
  9.  Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerinin trafiği rahatlayacak.
  10. Yapısı İstanbul siluetine zarar vermeyecek.
  11. 7 gün 24 saat hizmet verecek
  12.  Sadece minibüs ve otomobiller kullanabilecek.
  13. OGS ve HGS ile ödeme yapılacak. Yolcular için ek ücret yok.
  14. Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.
  15. Tünel girişlerinde ve içinde 7/24 görev yapan İlk Müdahale Ekipleri olaylara hemen müdahale edecek.

Sabah

  1. Tünel, 7.5 büyüklüğündeki bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul'da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek.
  2. 2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.



Sabah


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


20 Aralık'ta açılacak olan Avrasya Tüneli'nin ismi için Ulaştırma Bakanlığı'nın açtığı anket bu gece yarısı sona eriyor.


İstanbul Boğazı’nın altına inşa edilen, hem tekerlekli araçların hem de metronun geçişine olanak sağlayan ‘Tüp Geçiş Projesi’ 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak. ‘Avrasya Tüneli’ olarak bilinen projeye verilecek isim için Ulaştırma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde anket başlatıldı.  Ankette isim seçenekleri bulunmuyor. 1 Aralık’ta başlayan oylama işlemi ise bugün saat 23.59'da sona erecek.Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri anket hakkında  "En çok önerilen isim 20 Aralık'ta tünelin açılış töreninde kamuoyuna açıklanacak. O güne kadar hangi isimlerin önerildiği, kaç ismin yarıştığı gibi bilgiler kamuoyuyla paylaşılmayacak. İsteyen istediği ismi önerebilir" açıklamasını yapmıştı. 


Avrasya Tüneli'nin isminin ne olacağı vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. Kamuoyunda Avrasya Tüneli olarak bilinen projenin ismi için Ulaştırma Bakanlığı'nın açtığı anket büyük ilgi görüyor. Sosyal medyada tünelin isminin Mustafa Kemal Atatürk, Abdülhamid Han ve ve Alparslan Türkeş olması için ayrı ayrı kampanyalar yürütülüyor.


100 BİN ARACIN KULLANMASI BEKLENİYOR

Yap-işlet-devret modeliyle İstanbul Boğazı’nın altına yapılan Avrasya Tüneli 14.6 kilometre uzunluğunda. Göztepe ile Kazlıçeşme arasında İstanbul Boğazı’nın 106 metre altında yapılan Avrasya Tüneli’nden günde 100 bin aracın geçeceği öngörülüyor.

Avrasya Tüneli’nde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde uygulanan Serbest Geçiş Sistemi yerine hali hazırda Boğaz Köprüsü’nde uygulanan şeritler arası ada barındıran gişe yapıları yapılacak.


OTOMOBİLLERİÇİN 4 DOLAR + KDV

Ücret toplama sadece otomatik sistemler üzerinden yapılacak ve trafik sıkışıklığına yol açabilecek nakit toplama olmayacak. Buna karşın OGS ve HGS kullanıcıları için farklı şeritler olmayacak, tüm şeritlerden geçiş için kullanılacak. Ücret otomobiller için 4 dolar artı KDV, minibüsler için 6 dolar artı KDV olacak.


Hürriyet


Geri Dön