28 / 03 / 2024

Avrasya Tüneli ve 3. köprünün son durumu ne?

Avrasya Tüneli ve 3. köprünün son durumu ne?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul trafiğine nefes aldıracak Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki son durumu açıkladı.



Karayolları Genel Müdürlüğü Avrupa ve Asya kıtalarını İstanbul Boğazı üzerinde üçüncü kez birleştirecek olan 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde hızla devam eden inşaat çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlandığım açıkladı. Avrupa yakasında Sarıyer'in Garipçe köyü ile Anadolu vakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer alması beklenen köprü 8 şeridi karayolu 2 şeridi ise raylı sistem için ayrılan ve kenar açıklıklanyla birlikte toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olacak olan toplamda 10 şeritli olacak. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metreyi bulacak. 3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en büyüğü olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak.  Marmaray  ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek rayh sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yapımı süren 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. 


BUGÜNE KADAR NELER YAPILDI? 

En ağın 923 ton olan 59 çelik tahliyeden 36'sının montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. 36 çelik tahliyelerinin montajının tamamlanmasıyla birlikte iki yakanın birleşmesine 535 metre kalmış oldu. 75 milyon m3 kazı, 38 milyon m3 dolgu çalışması yapılmış, 19 adet viyadük, 159 adet menfez, 25 adet altgeçit/dere köprüsü ve 19 adet üstgeçit tamamlanmıştır. 16 adet viyadük ile 19 adet altgeçit/dere köprüsü ve 28 adet üstgeçitte betonarme imalatlar yapılmakta, ayrıca 26 adet menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürdürülmektedir. (Riva giriş ve çıkış ile Çamlık çıkış portallan tamamlanmış, Riva tüneli kazı işleri tamamlanmıştır. 


Tünel imalatlan çeşitli aşamalarda devam etmektedir.) "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştirilecek. 3 milyar dolar yatırım bedeline sa hip projenin yapım dahil iş letmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş - Astaldi JV tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na devir edilecek. 


Türkiye'de Vakit


Geri Dön