28 / 03 / 2024

Avrasya Tüneli'nde bin 180 metreye ulaşıldı!

Avrasya Tüneli'nde bin 180 metreye ulaşıldı!

Avrasya Tüneli'nde bin 180 metreye ulaşıldı. Avrasya Tüneli Projesi çalışmaları, deniz tabanının altında devam ediyor. Tünelin yüzde 35'i tamamlanırken, Boğazın altında kazılması gereken 2 bin 160 metrelik mesafe kaldı.



Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) çalışmaları, deniz tabanının altında devam ediyor. Tünel uzunluğu bin 180 metreyle yaklaşık yüzde 35 oranında tamamlanırken, Boğazın altında kazılması gereken 2 bin 160 metrelik mesafe kaldı.


Anadolu Ajansı (AA), Kazlıçeşme ile Göztepe arası ulaşım süresini 15 dakikaya indirmesi planlanan Avrasya Tüneli'ni görüntüledi. 


Asya ve Avrupa'yı ilk defa deniz tabanının altından karayoluyla birbirine bağlayacak projenin çalışmaları yer altında ve yüzeyde devam ediyor. Toplam tünel uzunluğu 5 bin 400 metre olan projenin Boğazın altında kalan kısmı 3 bin 340 metre... Bağlantı yollarıyla toplamda 14 bin 600 metrelik uzunluğa sahip olacak Avrasya Tüneli Projesi’nin en derin noktası, İstanbul Boğazı'nın 106,4 metre derinliğinde yer alacak. 


Projede personel sayısı bin 310'a ulaştı


Deniz altında 3 bin 340 metrelik bölümü bulunan Avrasya Tüneli'nin bin 180 metresi (yüzde 35) tamamlanırken tünelin deniz yüzeyi altında 2 bin 160 metrelik mesafesi daha kazılacak.


Mavi ve beyaz yakalı toplam personel sayısı bin 310'a ulaşan projede, deniz tabanının altındaki tünelde tek vardiyada 40 kişi, bağlantı yolu tünellerinde ise tek vardiyada 50 kişi çalışıyor. Şantiyelerde çalışmalar 24 saat boyunca devam ediyor. Projede toplam 91 iş makinesi kullanılırken, bunun 17'si ekskavatör, 15'i vinç, 6'sı ise kamyon olarak sıralanıyor.


Tüneli 120 metre uzunluğundaki "Tırtıl" açıyor


Projenin belkemiğini ise "Tırtıl" adı verilen 120 metre uzunluğundaki dev Tunnel Boring Machine (TBM) makinesinin çalışmaları oluşturuyor. Doğal afetlere karşı dayanıklı olarak inşa edilen tünelin 13,7 metre kazı çapına sahip enini tamamen kaplayan araç, İstanbul Boğazı'nın tabanının altından toprağı kazarak iç çeperi inşa ediyor. "Tırtıl"ın, uzunluğu ve modern kazı ve segman yerleştirme biçimleriyle Türkiye'deki en üstün kazı makinesi olduğu belirtiliyor.


Yetkililer, projenin şantiyelerinde şu ana kadar, ölüme ya da ciddi yaralanmaya sebebiyet verecek bir iş kazası meydana gelmediğini kaydetti. İş güvenliği uyarı levhalarının sıklıkla kullanıldığı şantiyede personelin düzenli olarak denetlendiği belirtildi. 


Türk-Güney Kore ortaklığı 1,3 milyar dolara inşa ediyor


Temeli 26 Şubat 2011'de atılan Avrasya Tüneli’nin tasarım, inşaat ve 24 yıl 5 ay süreyle işletilmesi, Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C’nin kurduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Proje için 1,3 milyar dolar yatırım yapılacak.


Avrasya Tüneli geçiş ücreti, otomobiller için 4 dolar+KDV ve minibüsler için 6 dolar+KDV tutarı karşılığı Türk Lirası olacak. 


Avrasya Tüneli, yoğun trafiğin etkili olduğu İstanbul'da yolculuk süresini önemli ölçüde azaltarak, Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya kadar indirmeyi amaçlıyor.


AA


Geri Dön