25 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli'nin delme işlemi tamamlandı!

Avrasya Tüneli'nin delme işlemi tamamlandı!

İstanbul'un trafiğini bitirecek olan Avrasya Tüneli'nde 'delme işlemi' tamamlandı. Asya ve Avrupa deniz altından birleştirildi. Proje bittiğinde otomobiller 15 dakikada karşıdan karşıya geçebilecek.



19 Nisan 2014'te, Avrasya Tüneli'nin Anadolu yakasında başlattığı tünel işlemi tamamlandı. 3 bin 340 metrelik kazı çalışması Çatladıkapı'da sona erdi. Buradaki törende bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ferhat bir aşkla dağları delmişti biz bir aşkla iki kıtayı birleştiriyoruz. Allah bu tüneli ileride kullanacak olanları muhabbetlere birbirine kavuşacaklardan eylesin” dedi.  Davutoğlu, ‘Ya Allah Bismillah’ diyerek son işlemin başlaması için makine (TBM) operatörüne telsizle bizzat talimat verirken, "Kıtaları birleştiren nesillerin torunları olarak sizlerle gurur duyuyoruz " diye konuştu. 


TAM DA EZAN OKUNURKEN BİTİRİLDİ 


Delme işlemi ikindi ezanı okunurken tamamlandı. Davutoğlu bunun üzerine, “Tünelin açılması tamamlanırken ezan başladı. Hayırlı yolculuğu ezanla bitiriyorsunuz” dedi. 

Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bakanlığın Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Fatih Turan, Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve ATAŞ CEO’su SEOk Jae Seo da katıldı.


ARALIK 2016'YA YETİŞECEK


İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ve Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergahta yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek. Projenin bitiş tarihi, Başbakan Davutoğlu ve Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın 13 Eylül 2014'te proje alanına yaptıkları ziyaret sırasında Aralık 2016'ya çekildi.


ERDOĞAN BAŞLADI DAVUTOĞLU BİTİRDİ


Günde 8-10 metre ilerleyerek bugüne gelen tünel açma işleminde özel olarak geliştirilen Tünel Açma Makinesi (TBM) kullanıldı. Asya yakasından başlayan tünel kazısı Avrupa yakasında sona erdi. Asya kıtasında Haydarpaşa şantiyesinde, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle 19 Nisan 2014 tarihinde start alan işlem 16 ay sonra bitti. Projenin tamamının 2017 yılının ilk çeyreğinde bitirilmesi planlanıyor. 


OTOMOBİLLER BOĞAZIN ALTINDA


Vatandaşlara konforlu bir ulaşım sağlayacak olan bu tünel, ikişer şeritli iki katlı olarak inşa edilecek. Tüneli yalnızca minibüs ve otomobiller kullanabilecek.


3.340 KİŞİYE KURBAN MÜJDESİ


Kazı işlemi tamamlanırken Başbakan Davutoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın kendisine söylediği dileği paylaştı. Buna göre tünelin toplam uzunluğu kadar muhtaç kişiye dağıtılmak üzere kurban kesilecek. Yani tünel uzunduğu 3.340 metre kadar kişiye kurban dağıtılacak.


15 DAKİKADA TRAFİKSİZ GEÇİŞ


Tünelin yapımının tamamlanmasıyla Göztepe-Kazlıçeşme arası 100 dakikadan 15 dakikaya inecek. Vatandaşlara güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlayacak olan bu tünel, ikişer şeritli iki katlı olarak inşa edilecek. Tüneli yalnızca minibüs ve otomobiller kullanabilecek.


Akşam


Geri Dön