19 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli'nin güvenlik sorunu mecliste!

Avrasya Tüneli'nin güvenlik sorunu mecliste!

İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Avrasya Tüneli Projesi'nin güvenlik sorununa ilişkin soru önergesi hazırladı. Özcan sorularının Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını istedi..



Avrasya Tüneli nin güvenlik sorunu mecliste!


İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Avrasya Tüneli Projesi'ne ilişkin soru önergesi hazırladı. Özcan sorularını Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a iletti.


Avrasya Tüneli Projesinin güvenlik sistemleriyle ilgili tereddütlerin söz konusu olduğu söyleyen Özcan "Özellikle Ahırkapı - Acıbadem arasında bulunan ve Boğazın altından geçecek olan tüp geçidin yeterli havalandırma sistemine sahip olup olmadığı tartışılmaktadır." dedi.


Tünelin yüksekliğinin büyük araçların girmesine müsaade etmemesinin olası bir yangın anında itfaiye araçlarının giremeyeceği anlamına geldiğini belirten Özcan bu gibi durumlarda müdahalenin güçleşeceği yönünde kaygılar oluştuğunu belirtti. 


Bu doğrultuda tünelde nasıl bir havalandırma yönteminin kullanılacağını, tünelde yaşam odaları olup olmayacağını sordu.


Özcan'ın soruları


1.  Tünelde nasıl bir havalandırma yöntemi kullanılacaktır?


2.   5400 metre uzunluğundaki tünelde egzoz gazlarının tahliyesi için toplam kaç adet havalandırma bacası olacaktır?


3.   Dünyadaki benzer projelerle geliştirilmiş tünel geçişlerinde kaç metrede bir ve kaç metre çapında dikey havalandırma bacası bulunmaktadır? Bu konuda dünyada takip edilen bir standart ya da yönetmelik söz konusu mudur?


4.   Bu kadar uzun bir tünelde trafik kontrolü nasıl yapılacaktır?


5.   Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde tünel içerisinde toplam kaç araç bulunacak ve bu araçlardan kaç m3 egzoz dumanı çıkacaktır?


6.   Tünele yapılan havalandırma bacalarının tahliye kapasiteleri ne kadardır? Dakikada kaç m3 gaz tahliye etme becerileri vardır?


7.   Tünelde yaşam odaları bulunacak mıdır?


8.   Havalandırma bacalarının atmosfer yükseklikleri ne kadar olacaktır?


9.     Olası bir yangın durumunda müdahale planı nedir? Hangi şekilde ve hangi malzemelerle yangına müdahale edilecektir?


10.  2014 yılında Bomonti-Dolmabahçe tünelinin Bomonti’den Dolmabahçe yönüne hizmet veren tüpünde yaşanan trafik sıkışıklığında aniden içerisinin egzoz dumanı ile dolduğu ve sürücülerle ve yolcuların yandaki ikiz tünele geçerek hayatlarım kurtardıkları yönünde bilgiler vardır. Bu bilgiler doğru mudur? Bomonti-Dolmabahçe tünelinde ikiz tünele geçiş şansı varken, ikiz tünele kaçış şansı olmayan ve yaşam odası bulunmayan Avrasya Tüneli’nde böyle bir trafik sıkışıklığı ve egzoz gazı yoğunlaşması durumunda ne olacaktır?



Geri Dön