18 / 04 / 2024

Avrasya Tüneli'nin anlaşması hakkında soru önergesi hazırlandı!

Avrasya Tüneli'nin anlaşması hakkında soru önergesi hazırlandı!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Avrasya Tüneli'nin yapım anlaşmasına ve günlük araç geçiş sayısına ilişkin yazılı soru önergesi hazırlayarak sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti..



Avrasya Tüneli nin anlaşması hakkında soru önergesi hazırlandı!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Avrasya Tüneli'nin yapım anlaşmasına ve günlük araç geçiş sayısına ilişkin yazılı soru önergesi hazırladı.


Yedekci, Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını istediği önergesinde "Çılgın proje olarak sunulan Avrasya Tüneli’nden iki ayda geçen araç sayısının 1 milyon olduğu açıklanmıştır. Yapılan anlaşma gereği günlük 68 bin araç geçişi olmazsa aradaki farkı devlet, işletmeci şirkete ödeyecektir. Avrasya Tüneli açıldıktan sonra günlük geçiş 20 bin’in altında kalmıştır." dedi.


Avrasya Tünelinin kamuya verdiği zararın ilk iki ayda 34 milyon TL’ye vardığını da ifade eden Yedekci bu bağlamda 6 soru sordu.


Yedekci'nin soruları


1. Yap-Işlet-Devret modeliyle yapılan tünel hangi şirkete kaç yıl boyunca verilmiştir?


2. Avrasya Tüneli'nin kamuya iki aylık zararı bahsedildiği gibi 34 milyon lira mıdır?


3. Avrasya Tüneli için yapılan anlaşma gereği günlük kaç aracın geçeceği neye göre belirlenmiştir? Tünel açıldığından bu yana kaç araç geçmiştir?


4. İstenen günlük araç geçişi olmazsa aradaki farkı devlet işletmeci şirkete ödenmesi niçin anlaşmaya dahil edilmemiştir? Bu ödenecek fark neye göre belirlenmiştir? Bu farkın Kamu Hâzinesinden ödeneceği doğru mudur?

5. Dövizin yükselmesi nedeniyle Tünel geçişlerinde Dolar üzerinden 

yapılan anlaşmayı Türk Lirasına çevirmeyi düşünmekte misiniz?


6. Avrasya Tünelinden otomobil başına ve minibüs başına kaç lira alınmaktadır?





Geri Dön