23 / 04 / 2024

Avrasya tüp tünel geçişi!

Avrasya tüp tünel geçişi!

İhalesi 2008' de yapılan Avrasya tüp tünel geçişi projesinin 2015 sonunda tamamlanması planlanıyor. Yaklaşık 1.1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje 2 katlı yapılıyor...




Avrasya tüp tünel geçişi!


İhalesi 2008'de yapılan Avrasya tüp tünel geçişi projesinin 2015 sonunda tamamlanması planlanıyor. Yaklaşık 1.1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje 2 katlı yapılıyor.


Sadece lastik tekerlekli hafif vasıtaların geçeceği tünelin yapım ihalesini Türkiye'den Yapı Merkezi ile Güney Kore'den Skec-Samwhan-HasinNamkvvang-Kukdong şirketlerinden oluşan TKJV Türk-Kore Ortak Girişim Grubu kazanmıştı.


Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) ismi ile çalışmalara başlayan girişimin projeyi 55 ayda tamamlaması bekleniyor. Yaklaşık 1,1 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçirilecek olan proje, yap-işlet-devret sistemine göre 25 yıl 11 ay ve 9 gün süreyle yüklenici firma tarafından işletildikten sonra kamuya teslim edilecek.


Avrasya tüp tünel geçişi, İstanbul Boğazı'nı deniz tabanının altından geçen 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tünel ile birlikte toplam 14.6 km boyunca uzanan güzergahta, Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa ediliyor.


Lastik tekerlekli araçlar için yapılan Avrasya tüp tünel geçişi, denizin altından geçen yaklaşık 3,3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak. İki katlı ve ikişer şeridi olacak tünelin katlarından birisi giden araçlara, diğeri ise gelen araçlara ayrılacak. Sadece hafif araçlar tünelden geçiş yapabilecek. 


Avrasya tüp tünel geçişini günde ortalama 90 bin aracın kullanması öngörülüyor. Ulaştırma Bakanlığı, daha önce tünelden geçiş ücretlerini, tek yön için KDV hariç en fazla 4, çift yön için ise 8 dolar olarak belirlemişti.


Proje ayrıca, Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı ve Anadolu yakasında Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki en pratik güzergah olacak. Avrasya Tüneli'nin iki havalimanı arasında sağlayacağı entegrasyonun İstanbul'un uluslararası hava ulaşımındaki konumuna önemli katkıda bulunması bekleniyor.



Avrasya Tüneli tanıtım videosu!
Avrasya Tüneli güzergah!
Avrasya tüneli de karadan birleştirecek!
Avrasya Tüneli hangi aşamada?





Geri Dön