28 / 03 / 2024

Avrupa Yakası metro projeleri!

Avrupa Yakası metro projeleri!

İstanbul Avrupa Yakası metro projelerini mercek altına aldık. İşte tüm detayları ile İstanbul’un bir ucundan bir ucuna ulaşımı saatlerden dakikalara indiren o Avrupa Yakası metro projeleri…




Avrupa Yakası metro projeleri!


Bir ev almaya karar verirken belki de en önemli kriter lokasyon. Evinizin toplu taşıma araçlarına yakınlığı özellikle İstanbul gibi bir metropolde büyük önem taşıyor. Bu, günlük yaşamda zamandan tasarruf sağlarken bir yandan da yatırımınıza değer katıyor. Bu haberimizde Avrupa Yakası ulaşım yatırımlarını mercek altına aldık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Her yerde metro, her yere metro” sloganı ile başlattığı ulaşım yatırımları sayesinde İstanbul’un bir ucundan bir ucuna ulaşım saatlerden dakikalara iniyor. 


İşte Avrupa Yakası metro projeleri…

Avrupa Yakası metro projeleri!


Yılın ilk metrosu

Yenikapı-Aksaray metrosu 2014’ün ilk metro proje. Proje ile Yenikapı Aksaray arası 0,7 kilometrelik hat uzunluğu 1 dakikalık sürede katedilebilecek. Yenikapı-Aksaray metro hattı ile Havalanı Aksaray metro hattının uzatılarak  Marmaray  ve Taksim metrosu ile entegre edilmesi planlanıyor. 


Levent’ten Rumeli’ye 6 dakika

Levent-Rumeli Hisarüstü metro hattı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 ulaşım yatırımları arasında yer alıyor. 3,3 kilometre hat uzunluğuna sahip olan metro hattı tamamlandığında Üsküdar ile Sancaktepe arası yolculuk süresi 6 dakikaya inecek. Levent-Rumeli Hisarüstü metro hattı Levent, Uygulama Oteli, Etiler ve Rumeli Hisarüstü olmak üzere toplam 4 istasyondan oluşacak. 


Mecidiyeköy’den teleferikle Çamlıca 22 dakika

2015’in ikinci ulaşım yatırımı ise Mecidiyeköy ve Çamlıca’ya. Mecidiyeköy-Zincirlikuyu-Altunizade-Çamlıca teleferik hattı ile 2 ilçe arası yolculuk süresi 22 dakikaya inecek. 10 kilometre hat uzunluğuna sahip olacak Mecidiyeköy-Çamlıca teleferik hattının Zincirlikuyu, Altunizade, Küçük Çamlıca, Büyük Çamlıca ve Cami’de istasyonları bulunacak. 


Halkalı ve Gebze’ye yüzeysel metro

Halkalı-Gebze Marmaray yüzeysel metrosu 2016 ulaşım yatırımları arasında yer alıyor. 63,5 kilometre hat uzunluğuna sahip olan çalışma ile Halkalı ile Gebze arasında 115 dakikaya yolculuk yapılabilecek. Halkalı-Gebze Marmaray yüzeysel metrosunun Halkalı, Mustafa Kemal, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy,  Yeşilyurt, Ataköy,  Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Feneryolu, Göztepe,  Erenköy,  Suadiye,  Bostancı,  Küçükyalı, İdealtepe,  Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli,  Atalar,  Başak,  Kartal,  Yunus, Pendik,  Kaynarca,  Tersane,  Güzelyalı, Aydıntepe,  İçmeler,  Tuzla,  Çayırova,  Fatih, Osmangazi ve  Gebze olmak üzere toplam 35 istasyonu olacack.


Metro  Bakırköy’e 2017’de gelecek

Bakırköy İDO-Bağcılar Kirazlı metro hattı, 2017 yılında hizmete açılacak. 9 kilometre hat uzunluğuna sahip olacak Bakırköy İDO-Bağcılar Kirazlı metro hattı ile 2 semt arasında yolculuk süresi 13,5 dakikaya inecek. Metronun Bakırköy İDO, Özgürlük Meydanı, Zuhurababa, İncirli, Haznedar, İlkyuva, Yıldıztepe, Molla Gürani ve Kirazlı olmak üzere toplam 9 istasyonu bulunacak. 


Esenyurt’a metro müjdesi

Esenyurt’a metro gelecek mi merak konusu. Esenyurt’a metro 2017 yılında gelecek. Bakırköy-Avcılar-Esenyurt, Beylikdüzü-Büyükçekmece Tüyap metro hattı ile Bakırköy’den Büyükçekmece’ye 37,5 dakikaya yolculuk edilebilecek. 25 kilometre hat uzunluğuna sahip olan projenin İncirli, Sera, Kocasinan, Zafer, Çabançeşme, Sefaköy, Cennet, Küçükçekmece, Avcılar Park, Reşitpaşa, Avcılar, Cihangir, Ambarlı, Haramidere, Yakuplu, Beylikdüzü/Esenyurt, Beylikdüzü Toplu Konutlar ve Büyükçekmece TÜYAP olmak üzere toplam 18 durağı olacak. 


Kağıthane’ye metro 2017’de gelecek

Kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte prim potansiyelini artıran Kağıthane’ye metro ne zaman gelecek merak konusuydu. Kağıthane’ye metro 2017’de gelecek. Mecidiyeköy-Kağıthane-Alibeyköy-Mahmutbey metro hattı ile Mecidiyeköy-Mahmutbey arası yolculuk süresi 27 dakikaya inecek. 18 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunun toplam 14 istasyonu olacak. Mecidiyeköy-Mahmutbey metro durakları ise şöyle olacak; Mecidiyeköy, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeyköy, Yeşilpınar, Veysel Karani, Akşemsettin, Kazım Karabelir, Yeni Mahalle, Karadeniz Mahallesi, Tekstilkent, 100 Yıl, Göztepe ve Mahmutbey. 


Yenikapı-İncirli arası yolculuk süresi 10,5 dakikaya inecek

Yenikapı-İncirli metro hattı 2018 ulaşım yatırımları arasında yer alıyor. 7 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Yenikapı-İncirli metro hattının Yenikapı, Kocamustafapaşa, Silivrikapı, Zeytinburnu, Osmaniye ve İncirli olmak üzere toplam 6 istasyonu olacak. Yenikapı-İncirli metro hattı tamamlandığında 2 semt arasında yolculuk süresi 10,5 dakikaya inecek. 


Arnavutköy’e raylı sistem

Arnavutköy’e metro ne zaman gelecek merak konusu olan bir diğer ilçeler arasında yer alıyor. Arnavutköy’e metro 2019’da gelecek. Halkalı-Arnavutköy-3.Havalimanı raylı sistem hattı ile Halkalı’dan 3.Havalimanı’na 33 dakikada ulaşılabilecek. 33 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Halkalı-Arnavutköy-3.Havalimanı raylı sistemin toplam 8 istasyonu olacak. Bugün göre Halkalı’da hareket edecek olan raylı sistem sırasıyla Halkalı Toplu Konut, Tema, Olimpiyat, Kayaşehir Merkez, Taşoluk, Arnavutköy Merkez ve 3.Havalimanı duraklarından yolcu alacak. 


5 dakikada Beşiktaş

Kabataş-Mecidiyeköy Metro hattı 2019 yılında hizmete açılacak. 6,5 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Kabataş-Mecidiköy metro hattı tamamlandığında 2 semt arası yolculuk süresi 6 dakikaya inecek. Kabataş-Mecidiyeköy metro hattının Kabataş, Beşiktaş ve Darphane olmak üzere toplam 3 durağı olacak. 


2019’un son metro yatırımı Bağcılar’a

Bağcılar (Kirazlı)-Küçükçekmece (Halkalı) metro hattı 2019’un son metro yatırımı olarak öne çıkıyor. 9,4 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Bağcılar-Küçükçekmece metro hattı tamamlandığında 2 ilçe arasında yolculuk süresi 14 dakikaya inecek. Bağcılar-Küçükçekmece metro hattı 9 istasyondan oluşacak. Buna göre Bağcılar’dan (Kirazlı) hareket eden metro sırasıyla Barbaros, Malazgirt, Mimar Sinan Caddesi, Fatih, Halkalı Merkez, Hastane, Yarımburgaz ve Halkalı duraklarından yolcu alacak. 


Edirnekapı tramvayla Veznecilere bağlanacak

Edirnekapı-Vezneciler tramvay hattı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 sonrası yatırım planları arasında yer alıyor. 3,5 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Edirnekapı-Vezneciler tramvay hattı tamamlandığında 2 semt arasında 10,5 dakikaya yolculuk yapılabilecek. Tramvay hattının toplam 2 istasyonu olacak. Biri Edirnekapı diğeri ise Vezneciler. 


Mahmutbey-Bahçeşehir arası 19 dakika

Mahmutbey-Halkalı-Bahçeşehir metro hattı 12,5 kilometre hat uzunluğuna sahip olacak. Proje tamamlandığında Mahmutbey’den Bahşeşehir’e 19 dakikada yolculuk yapılabilecek. Mahmutbey-Halkalı-Bahçeşehir metro hattının toplam 11 istasyonu olacak. Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattının durakları sırasıyla şöyle olacak; Mahmutbey, Mimar Sinan, Mehmet Akif, Halkalı/Atakent, Halkalı Toplu Konut, Tema, Hastane, Altınşehir, Resneli, Ispartakule ve Bahçeşehir.


Sultangazi Habipler-Arnavutköy raylı sistem

Sultangazi Habipler ile Arnavutköy raylı sistem ile birbirine bağlanacak. Sultangazi Habibler-Arnavutköy raylı sistem ile 2 ilçe arasında yolculuk süresi 34,4 dakikaya inecek. 11,5 kilometre hat uzunluğuna sahip olan raylı sistemin toplam 10 istasyonu olacak. İsfalt’tan hareket eden raylı sistem sırasıyla Eski Habipler, Tepeüstü, esenbahçe, Sincanlar, Fenertepe Yolu, Kayaşehir Yolu, Çamlık, Devlet Hastanesi ve Arnavutköy Merkez duraklarından yolcu alacak. 


Gayrettepe-Kemerburgaz-3.Havalimanı’na raylı sistem

Gayrettepe-Kemerburgaz-3.Havalimanı raylı sistem hattının 32 kilometre hat uzunluğu olacak. Gayrettepe-3.Havalimanı raylı sistem hattı tamamlandığında iki ilçe arasında yolculuk süresi 32 dakikaya inecek. Toplam 5 istasyondan oluşacak olan Gayrettepe-Kemerburgaz-3.Havalimanı’nın Gayrettepe, Hasdal, Kemerburgaz/Göktürk, Işıklr ve 3.Havalimanı’nda durakları olacak. 


Halkalı-Bahçeşehir-Çatalca raylı sistem hattı

Halkalı-Bahçeşehir-Çatalca raylı sistem 2019 sonrası yatırımları arasında yer alıyor. 33 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Halkalı-Çatalca raylı sistem hattı tamamlandığında Halkalı’dan Çatalca’ya kadar 33 dakikada yolculuk yapılabilecek. Raylı sistemin toplam 4 istasyonu olacak. Halkalı-Bahçeşehir-Çatalca raylı sistemin durakları ise sırasıyla Halkalı, Bahçeşehir, Hadımköy ve Çatalca. 


Basın Ekspres’e de metro geliyor

İstanbul’un son yıllarda yıldızı parlayan lokasyonları arasında yer alan Basın Ekspres’e metro 2019 sonrasında gelecek. Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli metro hattı 13 kilometre hat uzunluğuna sahip olacak. Proje tamamlandığında Ataköy-İkitelli arası yolculuk süresi 19,5 dakikaya inecek. Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli metro hattının Ataköy, Yenibosna, Çobançeşme, Kuyumcukent, Doğu Sanayi, mimar Sinan Caddesi, Evren Mahallesi, İkitelli Kavşağı, Mehmet Akif, Bahariye, Masko ve İkitelli olmak üzere toplam 12 durağı olacak. 


İncirli-Edirnekapı-Gayrettepe metro hattı

2019 yılından sonra yapılması planlanan İncirli-Edirnekapı-Gayrettepe metro hattı 12 kilometre hat uzunluğuna sahip olacak. Proje tamamlandığında İncirli-Gayrettepe arası yolculuk süresi 18 dakikaya inecek. 9 istasyondan oluşacak olan İncirli-Gayrettepe metrosu İncirli’den hareket ve sırasıyla Zeytinburnu, Cevizlibağ, Vatan, Edirnekapı, Perpa, Çağlayan, Mecidiyeköy ve Gayrettepe/Zincirlikuyu dukalarına uğrayacak. 


Rumeli Hasarüstü’ne teleferik 

Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Sahil arası ulaşım teleferik ile sağlanacak. 1 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Sahil teleferik hattı tamamlandığında yolculuk süresi 4 dakikaya inecek. Teleferik hattının bir ucu Rumeli Hasarüstü diğer ucu ise Aşiyan Sahil olacak. 


Eyüp-Piyer Loti-Miniatürk teleferik hattı

Eyüp-Piyer Loti-MiniaTürk teleferik hattının uzunluğu 2 kilometre olacak. İlk durağı Eyüp olacak sırası ile Piyer Loti ve Miniatürk’e uğrayacak. Proje tamamlandığında Eyüp’ten miniatürk’e 6,5 dakikaya ulaşılabilecek.


Beyoğlu’na havaray

Beyoğlu, Şişhane’ye havaray ile bağlanacak. 5,8 kilometre hat uzunluğuna sahip olan havaray projesi tamamlandığında Beyoğlu-Şişhane arası yolculuk süresi 11,5 dakikaya inecek. 


Eminönü’den Alibeyköy tramvayla 29 dakika

Eminönü-Eyüp-Alibeyköy (Haliç Çevresi) tramvay hattı ile Eminönün’den Alibeyköy’e 29 dakikada ulaşılacak. Tramvay’ın toplam hat uzunluğu 9,6 kilometre olacak. 


Şirinevler-Mahmutbey (Tavukçu Deresi) tramvay hattı

7,8 kilometre hat uzunluğuna sahip olan Şirinevler-Mahmutbey(Tavukçu Deresi) tramvay hattı ile Şirinevler-Mahmutbey arası yolculuk süresi 23,5 dakikaya inecek. 


Gayrette’den Söğütlüçeşme’ye 15 dakika

Gayrettepe-Söğütlüçeşme metro hattı 10 kilometre hat uzunluğuna sahip olacak. Proje tamamlandığında Gayrette’den metroya binen bir insan 15 dakika sonra Söğütlüçeşme’de olacak. 


Şişhane-Kabataş raylı sistem hattı

Şişhane-Kabataş raylı sistem hattı ile 2 semt arası yolculuk süresi 2,5 dakikaya inecek. 2019 sonrası yatırım planları arasında yer alan Şişhane-Kabataş raylı sistem hattının uzunluğu 1,7 kilometre olacak. 


Beylikdüzü’ne raylı sistem

Esenyurt-Beylikdüzü- Avcılar raylı sistem hattı ile Esenyurt-Avcılar arası yolculuk süresi 25,5 dakikaya inecek. Raylı sistemin hat uzunluğu 17 kilometre olacak. 


Büyükçekmece-Esenyurt raylı sistem hattı

Büyükçekmece-Esenyurt raylı sistem 2019 yılı sonrasında hizmete açılacak. 10,5 kilometre hat uzunluğuna sahip olacak olan raylı sistemle Büyükçekmece-Esenyurt arası yolculuk süresi 16 dakikaya inecek. 


Büyükçekmece (TÜYAP)-Silivri raylı sistem hattı

Büyükçekmece (TÜYAP)-Silivri raylı sistem hattı 2019 sonrasında hizmete açılacak. 32,5 kilometre uzunluğunda olacak olan raylı sistem ile Büyükçekmece-Silivri arası yolculuk süresi 49 dakikaya inecek. 


2019 sonrası diğer ulaşım yatırımları  ise şöyle; 

Beşiktaş-Sarıyer raylı sistem hattı( 2 semt arası yolculuk süresi 22 dakika)

Hacıosman-Çayırbaşı metro hattı(4 dakika)

Zeytinburnu-Kadıköy metro hattı (61 dakika)

4.Levent-Gültepe-Çeliktepe-Levent havaray (11 dakika)

Sefaköy-Kuyumcukent-Havalimanı havaray hattı (14,5 dakika)


Anadolu Yakası metro projeleri hakkında bilgi edinmek için tıklayınız


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön