26 / 04 / 2024

Avrupa yakası yüksek binalarda 60 metre farkla önde!

Avrupa yakası yüksek binalarda 60 metre farkla önde!

İstanbul'da iki yaka arasındaki en yüksek binaya sahip olma çekişmesinde Anadolu yakasının yükselişine rağmen Avrupa yakası liderliği kaptırmıyor



Avrupa yakası, bina yüksekliği konusunda yarışı hep önde götürdü. En son yapımı tamamlanan Sapphire ile Anadolu yakası ile arasındaki farkı 60 metreye yükseltti. Şimdi gözler, Anadolu ve Avrupa yakası arasında bu yarışta yeni seviyeyi kimin belirleyeceğinde...
 
Çok değil, 15 yıl öncesine kadar İstanbul'da yüksek binalar görülmezdi. Bu kuralın tek istisnası da Taksim'de 1969 yılında inşa edilen The Marmara Oteli'nin binasıydı. 96 metrelik bu yapı ile boy ölçüşebilecek yeni bir yapının yapılabilmesi için tarihin 1990'ları göstermesi gerekti. Bu dönemde Yeşilyurt'ta yapılan 97 metrelik Polat Renaissance Hotel, The Marmara'ya sadece 1 metre kadar fark atabilmişti. Yarış, birkaç metrelik farklarla, ama hep Avrupa yakasının kendi içinde oldu. 1992'de inşa edilen Sheraton İstanbul Otel'i, 100 metrelik Akbank Tower ve 110 metrelik Maya Tower izledi.

Yıl, 1993'ü gösterdiğinde ise yükseklik yarışına yeni bir kulvar kazandıracak adım atıldı. Bu yıl Sabancı'nın Levent'teki kuleleri 140 metrelik boyuyla bütün dikkatleri üzerine topladı. Ve yarış, 1993 ile 2010 yılları arasında tamamen Avrupa yakasının kendi içinde olmaya devam etti. 2000'li yılların başlarından itibaren Anadolu yakası da yükseklik konusunda adımlar atmaya başladı. Ancak, 2000 ile 2007 yılları arasında yapılan iddialı yapıların katları 20 civarını aşamazken, boyları da 60 metre civarlarında kaldı. Oysa ki, Anadolu yakası da bu yarışa erken katılmıştı. İlk kez Göztepe'de 1992 yılında 24 katlı Karum Göztepe Shopping Mall&Tower inşa edilmiş, onu altı yıl sonra 23 katlı Kalamış Residence izlemişti. En son 2007 ve 2008 yıllarında arka arkaya inşa edilen Flora Residence ve Uphill Court yükseklikleriyle sınırları ve Avrupa yakasını zorlayan isimler oldular.

Anadolu psikolojik sınırı aştı
Ancak, son bir-iki yıldır açıklanan projeler, Anadolu yakasının artık 200 metre psikolojik sınırını aştığını ortaya koyuyor. 149 metrelik İkon, 160 metrelik Uprise Elite, 169 metrelik Ağaoğlu My Towerland ve 200 metre eşiğine erişen Varyap Meridian; Anadolu yakasını yükseltecek projeler. Anadolu yakasında bu noktada iddialı adımlar atılmış olsa da Levent'te konumlanan 261 metrelik Sapphire binası, hem her iki yakanın hem de tüm Türkiye'nin galibi durumunda. Üstelik, bu yarışı çok daha ileri noktaya taşımaya hazır da görünüyor. 
 

Nagihan Arat

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.


Geri Dön