16 / 04 / 2024

Avrupalı iç mimarlar, evlerin içine bahçe kuruyor

Avrupalı iç mimarlar, evlerin içine bahçe kuruyor

Son dönemde, Avrupalı iç mimarlar, evlerin içinde bahçeler yaratmaya başladı.



Fransız 'Le Figaro Magazine' dergisi, geçen haftaki sayısında Avrupa'da son dönemde inanılmaz bir hızla artan yeni bir trendi sayfalarına taşıdı. Avrupa kentlerinde yeşil alanın azalmasıyla ortaya çıkan bu yeni akımın ismi 'Ev bahçesi'. Evde yetiştirilen bitki, çiçek ve ağaçların gittikçe popülerleştiğine dikkat çeken dergiye göre; insan, ne kadar doğadan uzaklaşırsa, o kadar çok doğaya yakınlaşmak istiyor. İşte ev bahçesi de bu radan ortaya çıkan bir sonuç! İnsanların, evlerinde çiçek ve ağaç yetiştirmesi de bu durumun bir sonucu. Bir yandan ev atmosferi daha sıcak bir havaya bürünüyor, bir yandan da bitkilerle evlerin dekorasyonu zenginleşiyor.

DEKORASYONDA YENİ BOYUT
Özellikle Fransız iç mimarlar, son dönemde dekore ettikleri evlerde; 'Flowall', 'EcoSpheres' ve 'Hortus Verde' gibi firmaların özel bitki ve tasarımlarını kullanıyor. Ev dekorasyonunda yeni bir boyut açan bu firmalar; duvarlardan tavanlara kadar birçok alanda bitkilerden farklı tasarımlar yapıyor. Ağaçlar ve çiçekler, eski anlayışta olduğu gibi sadece basit bir süs olarak kullanılmıyor. Bunun yerine evin tamamına ruh veren, dekorasyonu yönlendiren etkin birer öğe olarak karşımıza çıkıyor. 'Flowall'un sorumlularından Emmanuel Demarquet, "Evin içinde resmen bir bahçe yaratıyoruz. Bitkilerle kaplanmış duvarlar, tavanlar, merdivenler düşünün... Kendinizi yeniden doğanın içinde hissediyorsunuz. Bitkiler psikolojik olarak sizi rahatlatırken, bir yandan da evinizin havasını temizleyerek, sağlığınıza da iyi geliyor" diyor. 'EcoSpheres' firmasının yetkilileri ise, "Cam bir kasenin içinde besleyici bir sıvının ortasında bir bitkinin kök salmasına, günden güne büyümesine şahit oluyorsunuz. Bundan güzel ne olabilir ki..." diye konuşuyor.

EKVATOR EVİNİZE GELİYOR

Bitkileri, ev dekorasyonuna uygulamakta en başarılı isimse Paul Louis Duranton... Duranton ve arkadaşları, bitkileri kullanarak şaheserler meydana getiriyor. Son olarak Fransa'nın başkenti Paris'in göbeğinde tamamen ekvatorda yetişen bitkileri kullanarak bir çalışma yapan Duranton, "Bitkiler, bizim psikolojimizi, çevreyi algılayışımızı büyük derecede etkiliyor. Karanlık bir Paris sabahına, ekvatorda yetişen rengarenk çiçeklerin süslediği bir duvarı görerek gözlerinizi açtığınızı düşünün" diye herkesi hayal kurmaya çağırıyor. Sosyolog Laurent Domec ise, "Evde bitki yetiştirmek, insanı doğaya bağlıyor, evinin içini ve dışını birleştirmesini ve bu şekilde algılamasını sağlıyor" yorumu yapıyor.

- Sabah -


Geri Dön