24 / 04 / 2024

Avrupa'nın 2014'te doğalgaz talebi yüzde 9 azaldı!

Avrupa'nın 2014'te doğalgaz talebi yüzde 9 azaldı!

Avrupa Birliğinin (AB) 2014 doğalgaz talebi geçen yıla oranla yüzde 9 az olacak. AB doğalgaz ithalatının bu yılın ilk 6 ayındaki oranı da geçen yıla kıyasla yüzde 18 azaldı...



Avrupa Birliğinin (AB) 2014 doğalgaz talebi geçen yıla oranla yüzde 9 az olacak. AB doğalgaz ithalatının bu yılın ilk 6 ayındaki oranı da geçen yıla kıyasla yüzde 18 azaldı.   


Avrupa doğalgaz toptan satış ve dağıtım birliği Eurogas'ın verilerinden derlediği bilgiye göre, bu yılın ilk 6 ayında gerçekleşen doğalgaz talebindeki önemli düşüşün ana nedeni kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı. 


Doğalgaz talebindeki düşüşte yavaşlayan ekonomik büyüme, kömür fiyatlarındaki düşüş ve elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin artan payı, düşüşü belirleyici diğer unsurlar oldu. 


Sıcak geçen kış ayları nedeniyle AB'nin talebindeki en önemli düşüş, konut ısıtmasında kullanılan doğalgazda oldu. Ancak talepteki düşüşe rağmen, doğalgaz hala AB'nin konut ısıtmasında en çok kullanılan enerji kaynağı. 


Avrupa genelinde yavaşlayan ekonomik büyüme, geçen yıla oranla elektrik talebinin düşmesine, bu nedenle elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza talebin de azalmasına neden oldu. 


Avrupa ekonomisinin toparlamasıyla, diğer birçok enerji kaynağına oranla daha temiz ve esnek bir kanyak olan doğalgaza olan talebin tekrar yükseleceği öngörülüyor. 


AB bu yıl 417 milyar metreküp gaz tüketecek 


Bu yılın geriye kalan aylarında havaların soğumasıyla doğalgaz talebindeki düşüş azalacak. Eurogas'ın tahminlerine göre 2014'te AB'nin toplam doğalgaz tüketimi 417 milyar metreküp civarında gerçekleşecek.  


Hürses 


Geri Dön