20 / 04 / 2024

Avrupa'nın en büyük adliyesi yükseliyor

Avrupa'nın en büyük adliyesi yükseliyor

İstanbul'daki Adliye Sarayı önümüzdeki yıl hizmete giriyor. Adliyede 326 adet duruşma salonu olacak



Çağlayan'da 330 bin metrekare kapalı alanıyla Avrupa'nın en büyük adliye sarayı olan İstanbul Adliye Sarayı 2010'da hizmete girecek. Babakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Büşükşehir Belediyesi'nin yeni binasını kurmayı planladığı alanda devam eden Adliye Sarayı inşaatı hızla yükseliyor. Adliye Sarayı, Avrupa yakasında 10 adliyeyi bünyesinde barındıracak büyüklükte olacak. Adliye Sarayı Çağlayan'da emlak fiyatlarınında yükselmesine neden oldu.

Çağlayan Meydanı'nda 42 bin metrekarelik alanda inşaatı süren Adliye Sarayı yapımı için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Mayıs 2007'de ihaleye çıktı. İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nün denetiminde, ihaleyi Varyap-Varlıbaşlar A.Ş 237 milyon 960 bin TL bedelle kazandı.

Yüzde 60'ı bitti
6 ana bloktan oluşan Adliye Sarayı'nın toplam kapalı alanı ise 330 bin metrekare. Şu an 34 bin merekarelik alanın yüzde 72'sinde inşaat sürüyor. Kapalı alanların kaba inşaatının yüzde 60'ı tamamlandı ve ince işçilik çalışmalarına başlandı. Betonarme imalatların ise yüzde 72'si tamamlanırken, kat alanı olarak 200 bin metrekareyi aştı. Tuğla duvarların yüzde 35'i, yapılan duvarların da yüzde 30'unun alçı sıvası tamamlandı. Yüzde 55 dış cephe mantolaması yapıldı. İnşa çalışmaları tamamlandığında, Avrupa yakasındaki Bakırköyde'ki Adliye Sarayı'na taşınan adliyeler dışındaki adliyelerin İstanbul Avrupa Yakası Adliye Sarayı'na taşınması planlanıyor. 326 adet duruşma salonunun yer alacağı Adalet Sarayı 26 ağır ceza, 120 ceza, 180 hukuk mahkemesi ile 48 icra müdürlüğünden oluşacak. Adliye Sarayı'nda tutuklu ve hükümlülere duruşma salonlarına ayrı merdivenlerden ve hollerden ulaşma olanağı verildi.

3 bin 300 araçlık otopark
Adalet Sarayı'nda bütün ağır ceza ve ceza mahkemeleri katlarında duruşma salonlarına yakın yerlerde tutuklu-hükümlü ile avukatının görüşebileceği 75 metrekarelik 30 adet 23 metrekarelik 56 adet olmak üzere toplam 86 adet avukat görüşme odası bulunuyor. Ayrıca nezarethanelerde de 1 adet 28 metrekarelik avukat görüşme odası planlandı. Bodrum katlarda da hakim,savcı, personel, avukat ve halk için oplam 3 bin 300 araçlık otopark alanı ayrıldı. Adalet Sarayı'nda her katta avukatların duruşma zamanına kadar vakit geçirebilecekleri 31 adet 62 metrekare, 9 adet 23 merekare ve üzerinde olmak üzere toplam 40 avukat beleme odası yerleştirildi. Adalet Sarayı'nın Baro Başkanlığı bölümünde Başkanlık Sekreterlik Kalem Odası'nın yanı sıra 92 metrekarelik Avukat Bürosu Kitap Tevzi Odası, Adli Yargı Odası, Vezne Fotokopi Kalem Odası, 30 ve 50 metrekarelik iki toplantı salonu, Genel Sekreterlik Hizmetli Odası ve Çay Ofisi gibi birimler bulunacak. Ayrıca avukatlar için ofis ve servis olanakları bulunan yaklaşık 500 metrekarelik bir de kafeterya tasarlandı.

Bütün birimler bir arada
İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, şu an adliye olarak hizmet veren binalardan sadece Sultanahmet Adliyesi ve projesi 20 yıl önce hazırlanıp 2 yıl önce hizmete alınan Bakırköy'deki Adliye olduğu belirtti. Aydın, "Bunların dışındakilerin hiçbiri fiziksel olarak adliyenin ne yapısına uygun ne de vatandaşa, avukata, hakime, savcıya, personele. Bu yeni yapılanlar ise bütün birimleri bünyesinde barındıracak" dedi.
Ali KUŞ/Sabah


Geri Dön