25 / 04 / 2024

Avrupa'nın en önemli fonları enerji sektörüne geliyor!

Avrupa'nın en önemli fonları enerji sektörüne geliyor!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik not uyarısı, küresel fonları etkilemiyor. Dünyanın en büyük fonları arasında yer alan Hollandalı APG ile İsviçreli Partners Group, Türkiye'ye yatırım kararını açıkladı...



Avrupa'nın en önemli fonları enerji sektörüne geliyor. 370 milyar euroluk Hollandalı AGP hidroelektrik santralı, İsviçreli Partners Group ise doğalgaza yatırım yapacak.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik not uyarısı, küresel fonları etkilemiyor. Dünyanın en büyük fonları arasında yer alan Hollandalı APG ile İsviçreli Partners Group, Türkiye'ye yatırım kararını açıkladı. Toplam aktifleri 4oo milyar euroyu aşan iki fonun Türkiye'deki gözdesi ise enerji sektörü olacak. Türkiye'ye ilk kez adım atan ve AGP olarak bilinen Hollandalı emeklilik fonu Stichting Pensioenfonds ABP, hidroelektrik santrallarına yatırım yapacağını açıkladı. Fonun Sözcüsü Harmen Geers, 5 yıllık bir plan çerçevesinde hidroelektrik projelerine yönelik yatırım yapacaklarını bilgisini verdi. 


370 MİLYAR EURO SU VAR 

Geers, maksimum yatırım değerini 75 milyon euro olarak belirleyen AGP'nin 10'a yakın santrale yatırım yapacağını söyledi. Geers, "Altyapı projelerine yönelik yatırımlarımızı artırmak niyetindeyiz. Önceliğimiz ise Norveç, İsveç gibi İskandinav ülkeleri ve Türkiye olacak" dedi. 17 milyon nüfusu olan Hollanda'daki 2.8 milyon emeklinin varlığını yöneten fonun toplam büyüklüğü ise 370 milyar euro. Dünyanın üçüncü, Avrupa'nın ise ikinci büyük fonu olan AGP'nin ExxonMobil'den JPMorgan'a, General Electric'ten CitiGroup'a, Microsoft'tan Cisco'ya kadar birçok uluslararası şirkette hissesi bulunuyor. 


İSVİÇRELİ FON STFA'YA ORTAK OLACAK

Türkiye'de enerji sektörüne odaklanan ikinci Avrupalı şirket ise İsviçre'den. Ülkenin en önemli yatırım fonları arasında yer alan Partners Group STFA'yla ortaklık kurmaya karar verdi. Ortaklıkla İsviçreli fon, STFA Yatırım Holding'in enerjideki amiral gemisi Enerya'nın hissedarı olacak. 30 milyar euroluk aktifi bulunan fonun New York'tan Mumbai'ye birçok şehirde 18 ofisi var. Türkiye'de ilk yatırımını STFA'ya yapan Partners Group'un ortak olacağı Enerya şirketi ise 11 ilin 30 yıllığına doğalgaz dağıtımını üstlenmiş durumda. 750 bin aboneye hizmet veren Enerya 600 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Enerya cirosunu 4 yılda 3 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor. 


Kerim Ülker/ Sabah 


Geri Dön