26 / 04 / 2024

Avukat Dimitris Geldis, Yunanistan vatandaşlarının mülklerinin peşine düştü

Avukat Dimitris Geldis, Yunanistan vatandaşlarının mülklerinin peşine düştü

İstanbul'dan Göç Etmek Zorunda Kalan Yunanistan Vatandaşlarının Mülklerinin Peşine Düşen Avukat Dimitris Geldis, Umudunu 1955 Tarihli Telefon Rehberine Bağladı



Geldis, Önce Terk Edilmiş veya Devlete Geçmiş Yunanlı Evlerini Tespit Edecek, Sonra da Devlete Karşı Tazminat Mücadelesi Başlatacak.
 
İstanbul'dan göç etmek zorunda kalan Yunanistan vatandaşlarının mülklerinin peşine düşen avukat Dimitris Geldis, umudunu 1955 tarihli telefon rehberine bağladı. Geldis, önce terk edilmiş veya devlete geçmiş Yunanlı evlerini tespit edecek, sonra da devlete karşı tazminat mücadelesi başlatacak.   
 
YUNANİSTAN'da, İstanbul'da yaşamış Yunanlıların servetleri için umutlar 55 yıllık telefon rehberine bağlandı.

2000 yılında ölen Polikseni Fokas-Pistikas'ın Yunanlı vârislerinin AİHM'de kazandıkları davanın avukatı Dimitris Geldis, son İstanbul seyahatinden beraberinde 1955 yılına ait telefon fihristi ile döndü. Makedonia Gazetesi'ne “Fihristte binlerce Yunan ismi ve kaldıkları adresler var. Pek çok sokağın adı değişti. Ancak bu telefon rehberi yine de iyi bir başlangıç” diyen avukat Geldis, İstanbul'daki Yunan gayrimenkullerinin 12 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden ailelerinin İstanbul'da serveti olduğuna dair telefonlar aldığını kaydeden Geldis, işe İstanbul'da sayıları bin kadar olduğu sanılan terk edilmiş ve iskân edilmeyen evlerden başlayacağını belirtti.

Tazminat isteyecek

Yunanlı avukat, ikinci aşamada Türk devletinin el koyup üçüncü şahıslara sattığı evler için tazminat ödenmesini planladığını söyledi.

Geldis, Hürriyet'e “Rehber çok yardımcı olacak. Sokakların adından başka numaralar da değişmiş olmalı. Bu zorlukları tanıkların ifadeleriyle aşabiliriz” derken, Türkiye'de Yunanlılara ait malların araştırılmasına izin verilmediğini iddia etti.

Polikseni davasından ilham aldı

Yunanistan doğumlu Polikseni Foka-Pistikas, 1943 yılında 11 yaşında iken İstanbul'da yaşayan Türk vatandaşı Apostolos- Elisavet Pistikas çifti tarafından evlatlık edinildi.

1981'de üvey babası, 1987'de de üvey annesi ölünce, Polikseni'ye bugünkü rakamlarla 23-25 milyon euro kadar menkul ve gayrimenkul servet kaldı. Dört yıl sonra akli melekelerini kaybettiği teşhisiyle Zeytinburnu'ndaki Balıklı Rum Hastanesi'ne sevk edildi.

Polikseni'nin Yunanistan'da yaşayan kardeşlerinin (Evangelos ve Yiannis Fokas) vasi tayin edilmeleri talebi kabul edilmedi. 1997 yılında Polikseni'nin vasiliği iptal edilerek tüm gayrimenkulleri hazineye devredildi.

Polikseni'nin 2000 yılında ölmesi üzerine kardeşleri, iki yıl sonra AİHM'ye başvurdu. AİHM geçen 29 Eylül'de verdiği kararda gayrimenkullere el konulmasının yasal olmadığına karar verdi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Rumların umudu 55 yıllık rehber

Yunan avukat Dimitris Geldis'in İstanbul'dan getirdiği 1955 yılına ait telefon rehberi, Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan Rumların geride bıraktıkları servetleri için umut oldu

İstanbul'da yaşamış Yunanlılar servetleri için umutlarını 55 yıllık telefon rehberine bağladı.
2000 yılında ölen Polikseni Fokas-Pistikas'ın Yunanlı vârislerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) kazandıkları davanın avukatı Dimitris Geldis, son İstanbul seyahatinden 1955 yılına ait telefon rehberiyle döndü.
Makedonia gazetesine “Fihristte binlerce Yunanın ismi ve kaldıkları adresler var. Pek çok sokağın adı değişti. Ancak bu telefon rehberi yine de iyi bir başlangıç” diyen avukat Geldis, İstanbul'daki Yunan gayrimenkullerinin 12 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Dünyanın çeşitli ülkelerindenki Yunanlardan ailelerinin İstanbul'da serveti olduğuna dair telefonlar aldığını kaydeden avukat Geldis, işe İstanbul'da sayıları 1000 kadar olduğu sanılan terk edilmiş ve iskân edilmeyen evlerden başlayacağını kaydetti.
Yunanlı avukat, ikinci aşamada Türk devletine el koyup üçüncü şahıslara sattığı evler için tazminat ödetmeyi planladığını söyledi.
Kuzey Yunanistan'da Katerini şehrinde avukatlık yapan Geldis, Radikal'in sorularını cevaplandırırken de “Rehber çok yardımcı olacak. Sokakların adından başka numaralar da değişmiş olmalı. Bu zorlukları tanıkların ifadeleriyle aşabiliriz” dedi.
Geldis ‘Türkiye'de Yunanlılara ait mallarını araştırmamıza izin verilmiyor' iddiasında da bulundu.

Polikseni davası
Yunanistan'da doğan Polikseni Foka-Pistikas, 1943 yılında 11 yaşındayken İstanbul'da yaşayan Türk vatandaşı Apostolos- Elisavet Pistikas çifti tarafından evlatlık edinildi. 1981'de üvey babası, 1987'de de üvey annesi ölünce, Polikseni'ye bugünkü rakkamlarla yaklaşık 25 milyon avro menkul ve gayrimenkul servet kaldı.
Dört yıl sonra akli melekelerini kaybettiği teşhisiyle Zeytinburnu'ndaki Balıklı Rum Hastanesi'ne sevk edildi.
Yunan vatandaşı Polikseni'nin Yunanistan'da yaşayan kardeşlerinin (Evangelos ve Yiannis Fokas) vasi tayin edilmeleri talebi kabul edilmedi.
1997 yılında Polikseni'nin Hazine'ye devredildi.
2000 yılında ölen Polikseni'nin kardeşleri iki yıl sonra AİHM'ye başvurdu. AİHM geçen 29 Eylül'de verdiği kararda Hazine'nin Polikseni'nin gayrimenkullerine el koymasının yasal olmadığına ve mülkiyet hakkının korunmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne Ek 1 No'lu Protokol'ün 1. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Oybirliği alınan kararda Türkiyeli yargıç Işıl Karakaş'ın da imzası vardı.
Radikal


Geri Dön