28 / 03 / 2024

Avukat Kadir Kurtuluş tasarlamış olduğu Kira Getirili Arsa ve Mikro Yatırımcı Modeli'ni açıkladı!

Avukat Kadir Kurtuluş tasarlamış olduğu Kira Getirili Arsa ve Mikro Yatırımcı Modeli'ni açıkladı!

Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş, yatırımcılar için çok önem kazanmakta olan Kira Getirili Arsa ve Mikro Yatırımcı Modeli'ni nasıl tasarladığını, ihtiyacın nereden doğduğunu ve modelin nasıl çalışmakta olduğunu açıkladı.




Sektöre yepyeni modeller kazandıran ve bu modellere yönelik hukuki altyapıları tasarlayan gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş, yatırımcılar için çok önem kazanmakta olan Kira Getirili Arsa ve Mikro Yatırımcı Modelini nasıl tasarladığını, ihtiyacın nerden doğduğunu ve  modelin nasıl çalışmakta olduğunu açıkladı. 



‘’Birilerine sorun daha çok kazanç sağlamak için arsa mı alırsın konut mu? Gelen cevap kesinlikle arsa olmasına rağmen özellikle orta kesim arsa almaktan korkuyor. Çünkü arsa;


Riskli ve çabuk ulaşılabilir değil

Uzun yıllar getirisi olmayabilir

Uzun araştırmalar gerektiriyor

Hukuki araştırma gerektiriyor

Güvenilir çözüm ortağı bulmak zor

Satma yolları/kanalları yok/zayıf !

İstediğiniz zaman satılmayabilir

İmar ve diğer süreçleri takip etmek zor

Tek bir bireyin tek başına iyi bir arsayı alacak parası yok!



Oysaki KGA yani Kira Getirili Arsa Modeli’nde konut alır gibi arsa alacaksınız. Hem arsa almanın getirdiği büyük kazançtan faydalanacak hem de konut almanın getirdiği kira avantajını arsa alırken de yaşayacaksınız.



Örneğin gayrimenkul yatırımları konusunda duayen Tebernüş Kireççi ‘’Kira gelirine ihtiyacınız yoksa önceliğiniz arsa ve arazi yatırımı olsun’’ demektedir. Kendisi çok da haklıdır çünkü arsa uzun vadede getirisi çok yüksek bir yatırım aracıdır. Fakat buna rağmen insanlar neden gidip arsa satın alamıyor ? Çünkü bir bunalım döneminde tüm varınızı yoğunuzu arsaya yatırdığınızda parasız kalmamak için elinizde bulunan arsayı nakite çevirmek, çok uygun fiyata elden çıkarmak gerekebiliyor, Bu da zarar demek.



İşte tam bu noktada arsa yatırımını konut yatırımı gibi parça parça gelir getirecek bir modele çevirmeye ihtiyaç vardır. Bu model de bizim tasarlamış olduğumuz Kira Getirili Arsa yani KGA’dır.



Peki nasıl çalışıyor bu KGA yani Kira Getirili Arsa modeli?



ARGE çalışmaları sonrası, yatırımcı tarafından satın alınan arsaya yatırılan mevduatın, eğer bu mevduatla konut alınsaydı bu mevduatın getireceği kadar kiranın, ya da bu mevduat bankaya yatırılsaydı getirmiş olacağı faizin, yatırımcı kira bedeli alıyormuş gibi yatırımcıya ödenmesidir. Kira bedeli ileride arsa satıldığında arsanın getirisinden düşülecektir. Eğer yatırımcı kira bedeli almayı tercih etmezse kira bedeli ödenmeyecektir. KGA yani Kira Getirili Arsa modelinin danışmanı ve yürütücüsü olarak görevimiz yatırım ve karlılık için en doğru lokasyonda en karlı arsayı, titizlikle yürütülen bir ARGE çalışması sonucunda bulmak. Bulunan arsayı;



Geliştirmek

Projelendirmek

Ve bu arsaya katma değer ekleyerek yatırımcıyı bir gayrimenkul yatırımı ile ulaşabileceği maksimum kara ulaştırmaktır.



Tüm bunları yaparken de hukukçu olmamızın verdiği bilgi ve uzmanlıkla bu modellerin alt yapısı, yatırımcıların her biri yasal yollarla güven altına alınacak bir hukuki ağ ile örülmüştür.

KGA yani Kira Getirili Arsa modeli beraberinde Mikro Yatırımcı Modeli denen bir model de doğurmaktadır. Yüksek getirisi olan büyük arsalara bir yatırımcının tek başına sahip olması zordur. Mikro Yatırımcı Modeli orta sınıftaki orta gelirli yatırımcıları bir araya getirerek büyük sermayeler oluşturur ve büyük getirisi olan arsaları KGA Modeli ile satın alır. 



Arsa yatırımı Türkiye’de ve dünyada zenginlerin ve büyük sermayelerin tekelindedir. Bakıldığında bu tekelin yönettiği toplam para 10 birim iken, farkında bile olmadığımız orta sınıfın toplam büyüklüğü bunun yüzlerce katı kadardır. (Sermayesi 1 birim olan 1000 adet orta düzey gelirli yatırımcı düşünün, toplam gelirleri 1000 birim !) Artık her şey de demokrasi, herkese demokrasi demenin vakti gelmiştir.Yatırımda da demokratik olacağız.  Orta sınıf şunu bilmeli ki bugün dünyanın en zengini orta sınıftır. Tüm büyük marka ve şirketler odak noktasını orta sınıfa yöneltmiştir. Super Lüks araba üreten büyük firmalar bile ürün portfoylerini geliştirerek/değiştirerek orta sınıfa inmeye çalışmaktadırlar. Neden gayrimenkul sektöründe de yeni bir ürün geliştirilmesin? İşte o yeni ürün KGA yani Kira Getirili Arsa ! 



Dolayısıyla yapmamız gereken şey Mikro Yatırımcı Modeli ile insanları bir araya getirip, yüksek mevduatlı yatırım piyasasını, büyük yatırımcıların tekelinden kurtarmaktır. Tabi burada bir ortaklık söz konusu olduğu için projeye ilişkin ciddi bir hukuki altyapı çalışması yapılmıştır, nihayetinde 20 milyon sermayeli bir GYO ya da GYF kurulmayacak fakat onların hantal yapısından daha hızlı ve işler bir mikro yatırım grubu kurulacaktır. Biz gayrimenkul hukuku alanındaki uzmanlığımızın da verdiği avantajdan faydalanarak bu Kira Getirili Arsa Modelini oluşturan Mikro Yatırımcılarla ilgili kimin karar mekanizması olacağından ,vergi yönetimine, mülkiyet ve karlılık dağılımına kadar en ince hesaplamaları dahi yaparak bu modellere ilişkin tüm hukuksal süreçleri kurduk ve bu yatırım yöntemini düzenli, prensipli bir şekilde uygulamayı amaçlamaktayız. Artık yeni dünya orta sınıfın omuzlarında yükselecek! ‘’

Avukat Kadir Kurtuluş


Geri Dön