26 / 04 / 2024

Avukatlık ücreti hesaplama 2016!

Avukatlık ücreti hesaplama 2016!

2016 yılında uygulanacak avukatlık asgari ücret tarifesi, 21 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, avukatlık ücreti nasıl hesaplanır? İşte avukatlık ücreti hesaplama 2016..



Avukatlık ücreti hesaplama 2016!

2016 yılında uygulanacak avukatlık asgari ücret tarifesi, 21 Aralık 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.


Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretinin tayin ve takdirinde, Avukatlık Kanunu ve işbu Tarife hükümleri uygulanıyor.


Taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayılması halinde; mahkemelerce, dava konusu edilen tutar üzerinden işbu Tarife gereğince hesaplanacak avukatlık ücretinin altında bir ücrete hükmedilemez. 


İşbu Tarife 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 164 üncü maddesinin dördüncü fıkrası doğrultusunda gerçekleştirilecek olan akdi avukatlık ücreti belirlenmesinde sadece asgari değerin hesaplanmasında dikkate alınır. Diğer hususlar Avukatlık Kanunundaki hükümlere tabidir.


İşbu Tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, Tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir.


Avukatlık ücreti hesaplama 2016

Kira tespiti ve tahliye davalarında ücret

(1) Tahliye davalarında bir yıllık kira bedeli tutarı, kira tespiti ve nafaka davalarında tespit olunan kira bedeli farkının veya hükmolunan nafakanın bir yıllık tutarı üzerinden Tarifenin üçüncü kısmı gereğince hesaplanacak miktarın tamamı, avukatlık ücreti olarak hükmolunur. Bu miktarlar, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenmiş bulunan ücretten az olamaz.


(2) Nafaka davalarında reddedilen kısım için avukatlık ücretine hükmedilemez.


2016 yılında uygulanacak avukatlık asgari ücret tarifesi için tıklayın



Avukatlık asgari ücret tarifesi tebliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön