23 / 04 / 2024

Avusturyalılar Murat Vargı'ya savaş açtı!

Avusturyalılar Murat Vargı'ya savaş açtı!

Acteeum Group, Samsun Projesi hakkında MV Holding A.Ş / Murat Vargı tarafından yöneltilen suçlamalar hakkında kamuoyu açıklaması yaptı...



İşte Acteeum Group'un konuyla ilgili yaptığı açıklama;

MV Holding ve Murat Vargı, Acteeum Group hakkında bir iftira kampanyası başlatmış bulunmaktadır. Acteeum Group, Samsun'da alışveriş merkezi yatırımcısı Atrium European Real Estate Limited (Atrium) ve otel yatırımcısı olarak da MV Holding için bir proje geliştirmektedir. Proje geliştirme için Atrium'un sahibi olduğu özel bir proje şirketi tesis edilmiştir (MEL2). Acteeum Group yöneticileri projeyi yürüten MEL2'de yönetim kurulu üyeleri olarak görev yapmaktadırlar. Bir medya kampanyası ile MV, Acteeum Group'un kendisine hileli olarak bu projenin cazip kılındığı konusunda suçlamada bulunmuş ve 40 milyon Avro zarara uğradığını iddia etmiştir.

Bu saldırıların hiç  bir dayanağı yoktur.

Somut olan şudur; MV ve MEL2 arasında 7 ay süren pazarlıklar sonucunda Mart 2008'de projenin geliştirilmesi için çok ayrıntılı ve kapsamlı bir alım satım sözleşmesi imzalanmıştır. 

Anlaşmanın bir parçası olarak MV, 2.4 milyon Avro tutarında bir meblağı otel bölümünün tapu haklarının payına düşen kısmını satın almak için ödemiştir.  MEL2 de bu tutarı projenin gerçekleşmemesi durumuna istinaden banka garantisi ile geri ödemek üzere teminatlandırmıştır. Otel projesini gerçekleştirme sorumluluğu karşılığında ise MV, MEL2 lehine 22 Milyon Avro tutarında banka garantisi vermiştir.

Bu teminatların hiçbir kısmı  kullanılmamış ve nakte çevrilmemiştir.

2008'in ikinci yarısında ekonomik krizin Türkiye'yi etkisi altına alması ve 2009'un başında tırmanmasıyla birlikte, projenin daha önce belirlenen takvimde tamamlanamayacağı anlaşılmıştır. Bu bağlamda, Şubat 2009'da yatırımcılar arasında gecikmeyi görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantıda MV'nin CEO'su Onurhan Homriş, otel projesinin bekledikleri kadar karlı olmayacağını ve projeden çekilmek istediklerini belirtmiştir. Bu sebeple yatırımcılar otel projesinin feshi için koşulların görüşmesine başlamışlardır. Bu süreçte Atrium, ortak girişim anlaşmasına paralel ve belirtildiği üzere MV'den otel ile ilgili tapu haklarını satın almayı, proje geliştirme maliyetlerini tazmin etmeyi ve teminat mektuplarını iade etmeyi önermiştir. Ancak MV, 12.4 milyon Avro tutarında ekstra tazminat talep etmiştir. Böyle bir talep ortak girişim sözleşmesi çerçevesinde mümkün olmadığı gibi, MV'nin otel yatırımını sürdürmeyi karlı bulmamasından dolayı da yersizdir. Doğal olarak Atrium tarafından reddedilmiştir.

Böyle bir ihtilafı ortak girişim sözleşmesi çerçevesinde öngörüldüğü gibi tahkim kuruluna götürerek kanuni yollarla çözümlemeye çalışmaktansa, MV sürdürdüğü medya kampanyasının yanında, Türk adaletini kendi kişisel çıkarları için kullanmaya çalışmaktadır. MV'nin Acteeum Group'da ilgili kişilere ulaşamadığına dair yaptığı asılsız suçlamalardan sonra, Türk Polisi'ne Acteeum Group tarafından dolandırıldığına dair şikayette bulunmuş, Acteeum Group ve MEL2 müdürlerini dolandırıcılıkla suçlamıştır.

Dolandırıcılık iddiası; MEL2'nin projeyi geliştirme niyetinde olmadığı ve  ortak girişim sözleşmesinin imzalandığı tarih olan Mart 2008'de Meinl European Land Limited'in yönetiminin değiştiğini veya değişmek üzere olduğunu MV'ye bildirmediğine dayanmaktadır. 

Bu suçlamalar geçersiz ve asılsızdır.

MEL2, projenin geliştirilmesi için zor pazar şartlarında çok çaba sarfetmiş ve bu süreçte çalışmaları Atrium tarafından finanse edilmiştir. MEL2, MV'nin çekilme isteği üzerine projeyi nasıl sürdürebileceğini değerlendirmekteyken, Atrium'un Samsun'da projeye yatırım ilgisi devam etmektedir.

Halka açık bir şirket olan Meinl European Land Limited'deki (Daha sonra Atrium European Real Estate Ltd. olarak adlandırılmıştır) dışardan yönetimin muhtemel feshi Mart 2008'de ortaya çıkmış ve Acteeum Group'un da durumun halka duyurulması ile birlikte aynı anda bilgisi olmuştur. MV, dışardan yönetimin değiştiği Temmuz 2008'den Atrium ile olan anlaşmazlığın başladığı Haziran 2009 tarihine kadar buna herhangi bir itirazda bulunmamıştır. Bundan başka, Meinl European Land yönetiminde MV'nin iddia ettiği şekilde herhangi bir değişiklik olmamıştır ve bu konunun ortak girişim anlaşmasıyla hiç bir ilgisi olmadığı gibi Atrium'un finansal duruşuna hiç bir olumsuz etkisi de yoktur.

MV dolandırıcılık suçlamaları yaratarak; ortak girişim sözleşme şartları ve eklerine bağlı kalmamak için hukuki zemin hazırlamaya çabalamakta, böylece Acteeum Group'un MEL2'deki yöneticilerine baskı yaparak Atrium ile olan anlaşmazlıkta MV'nin lehine davranmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Acteeum Group, MV'nin bu iş ahlakından yoksun ve asılsız suçlamalarını şiddetle reddetmekte ve günümüz Türkiye'sinde böyle bir tutumun sergilenebilmesine şaşırmaktadır. Acteeum Group olarak inanıyoruz ki; Türk adalet sistemi sorunu doğru ve gereği gibi analiz edecek ve devlet kurumları, sözleşmeden kaynaklanan özel bir ticari anlaşmazlıktan başka bir anlam ifade etmeyen bu konuda MV'nin haksız denemelerini kabul etmeyeceklerdir.

 Aynı zamanda Acteeum Group kendi hukuki pozisyonunu analiz ederek, MV'yi karalama kampanyası başlatmış olması ve adaleti sağlamak için geçerli hukuki yöntemler mevcut iken Türk Hukuk sistemini özel amaçları için kötüye kullanmaya çalışması sebebiyle dava etmeye karar vermiş bulunmaktadır. MV'nin kötü niyetli davrandığı aşikardır. Bundan böyle Acteeum Group, MV'nin icraatleri sebebiyle kendi ve çalışanları nezdinde meydana gelmiş ve oluşacak tüm zararlardan MV'yi sorumlu tutacaktır.


Geri Dön