28 / 03 / 2024

Ayakkabı Fuarı'nın 48'incisi düzenlendi!

 Ayakkabı Fuarı'nın 48'incisi düzenlendi!

48'incisi düzenlenen Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı 17 ülkeden 177 yabancı firma olmak üzere toplam 386 firmayı bir araya getirdi...



Ayakkabı yan sanayi üreticileri bu yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı'nda (AYSAF) buluştu. 

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) ve KOSGEB tarafından desteklenen AYSAF, CNR Expo'da 17 ülkeden 177 yabancı firma olmak üzere toplam 386 firmayı bir araya getirdi. 

Fuar açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, açılışta yaptığı konuşmada, 2001 yılında 131 milyon dolar olan ayakkabı ihracatının, 2011 yılında 411 milyon dolara ulaştığını ifade etti. 

Bu yılın ilk 8 ayında ise ayakkabı sanayi ihracatında yüzde 18'lik artış kaydedildiğini ve ulaşılan rakamın 380 milyon dolar olduğunu belirten Büyükekşi, yıl sonunda büyük ihtimalle ilk defa 500 milyon doların üzerine çıkılacağını vurguladı. 

Büyükekşi, sektörün 2023 yılındaki ayakkabı ihracat hedefinin ise 1,5 milyar dolar olduğunu, bu yıl 500 milyon dolara geçerek bunun ilk adımını atacaklarını söyledi. 

Ayakkabıcılık sektörüne de Yeni Teşvik Sisteminde 6'ıncı bölge diye adlandırılan 15 ile yatırım yapma çağrısında bulunan Büyükekşi, ''Bu bölgedeki yatırımlar hem Türkiye'nin bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldıracak hem de gerçekten yüreklerimizi dağlayan, bizi üzen terör ortamını ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir çalışma olacak'' diye konuştu. 

     

-Avrupa'da sektörde en büyük 2'inci fuar- 

     

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tan Erdoğdu da, yaklaşık 300 milyar dolar büyüklüğe ulaşan küresel ayakkabı pazarının 100 milyar dolarlık ihracatından büyük bir pay almayı hedeflediklerini dile getirdi. 

AYSAF Fuarı'nın, Avrupa'da sektörde en büyük 2'inci fuar olma özelliğini taşıdığına işaret eden Erdoğdu, fuara ilişkin şunları kaydetti: 

''Geçen yılki fuara oranla metre kare bazında yüzde 10, 338'den 386'ya ulaşan katılımcı firma sayısıyla yüzde 14'lük bir büyüme gerçekleştirdik. 25 bin metre kare alanda düzenlediğimiz fuara deri, taban, suni deri, kimya malzemeleri, yan sanayi malzemeleri ve makineden oluşan ana gruplarda 2013 trendlerine damgasını vuracak, modaya yön verecek yeni fikirleri, yeni materyal ve teknolojilerle buluşturuyoruz. 20'den fazla ülkeden profesyonel ziyaretçileri ağırlayacak fuarda, 17 ülkeden 177 firma katılımıyla uluslararası niteliğimizin altını bir kez daha çizmiş oluyoruz.'' 

     

-''İhracatımızı yüzde 21,5 artırdık''- 

     

Dünyadaki ayakkabı ticaretiyle ilgili gelişmeler hakkında da bilgi veren Erdoğdu, 2011 yılı itibariyle küresel ayakkabı üretiminin 21 milyar çifte ulaştığını ve sektörün ilk kez 100 milyar dolarlık ihracat eşiğine oturduğunu ifade etti. 

Erdoğdu, Avrupa'da yaşanan ekonomik krize ve komşu ülkelerde yaşanan kaos ortamına rağmen Türkiye ayakkabı sektörünün 2012 yılının 7 ayında ihracatını dünya ortalamasının 6,5 puan üzerinde, yüzde 21,5 dolayında artırarak 330 milyon dolarlık ihracata imza atmayı başardığını anlattı. 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yılda 2 kez ara vermeksizin 48'inci kez düzenlenen fuarın her yıl biraz daha güçlendiğini söyledi. Türk firmalarının güçlü bir performans gösterdiğini ifade eden Vali Mutlu, ''Çok daha güçlü bir ekonominin sahibi ülke temsilcileri olarak da geleceğe güvenle bakıyoruz. Bu geleceği, bölgemiz ve dünyayla birlikte kucaklamak ve daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz. Umarım bu fuar, bu işbirliklerinin de gelişmesine önemli bir kapı oluşturacaktır'' diye konuştu. 

     

-''Türkiye'de canlılık, dinamizm, iş kapasitesi ve sosyal bir ruh gördüm''- 

     

İtalya Lombardia Bölgesi Ticaret, Turizm ve Hizmetler Bakanı Margherita Peroni, İtalya ve Türkiye fuarları arasında çok sıkı bir işbirliği olduğunu, kendisinin de iki ülke arasındaki bu kurumsal ve ticari işbirliğini geliştirmek amacıyla burada bulunduğunu söyledi. 

Peroni, fuardaki İtalyan firmaların sayısını gördükçe bu ilişkinin zaten var olduğuna ikna olduğunu dile getirerek, ''Türkiye'de canlılık, dinamizm, iş kapasitesi ve sosyal bir ruh gördüm. Bu özellikler aynı zamanda Lombardia halkının da özellikleridir. Sizleri davet ediyorum, gelin ve bizleri daha yakından tanıyın'' dedi. 

TASEV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Egemen ise, sanal olarak uzayan vadelerin Türkiye'deki bütün sektörleri ilgilendirdiği gibi kendi sektörlerini de ilgilendirdiğini belirtti. 

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle açılışı gerçekleştirilen fuarı gezen konuklar, ayakkabı yan sanayine ilişkin ürünleri ve üretim makinelerini inceleyerek bilgi aldı. 48. Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı, 20-23 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. 

Bu arada, fuarın açılışına İTO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Erkesim ve CNR Holding Başkanı Ceyda Erem ile sektör temsilcileri de katıldı. 

AA   

Muhabir: Mücahid Eker 

Yayıncı: Zekeriya Gülün


Geri Dön