25 / 04 / 2024

Ayamama en son mayıs ayında temizlendi!

Ayamama en son mayıs ayında temizlendi!

Ayamama en son mayıs ayında temizlendi. İSKİ'nin su havzalarındaki kaçak binalara istediği yıkım, kâğıt üzerinde kaldı



Sel felaketinde İstanbul'da 29 kişinin ölümüyle ilgili sorumlular aranırken, İSKİ hem Radikal'in 11 Eylül'deki `Felaketin sorumlusu İSKİ' başlıklı manşet haberine gönderdiği yanıtta hem de CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Hüseyin Sağ'ın soru önergesine verdiği cevaplarda önemli itiraflarda bulundu. Buna göre Ayamama Deresi en son mayıs ayında temizlenmiş. Oysa yağışların yoğunlaştığı sonbaharda da derede temizlik yapılması gerekiyordu. İSKİ'nin CHP'li Sağ'a verdiği yanıtsa kaçak yapılara karşı belediyelerin duyarsızlığını ortaya koydu. İSKİ, kaçak yapılar konusunda belediyeyi uyardığı halde, yapılara göz yumulmuş.

Radikal sordu, ortaya çıktı
Radikal, 11 Eylül'de İSKİ Genel Müdürlüğü'ne sorularını gönderdi. Sorulardan biri de Ayamama Deresi'nin temizliğinin ne zaman yapıldığıydı. İSKİ'nin yanıtı şöyle oldu:
"Kurumumuz, bugüne kadar dere ıslah yetkisi olmamasına rağmen sel baskını riski taşıyan derelerde ıslah ve temizlik çalışmalarını yürütmektedir. Temizlik yapılan derelerde kaçak olarak dökülen eşya, moloz gibi dere kesitinin daralmasına sebep olan kirleticiler uzaklaştırılmakta, yağışlarla birlikte gelen katı malzeme temizlenerek derelerin akışkanlığı sağlanmaktadır. Bilhassa yağışlı dönemler başlamadan önce dereler gözden geçirilerek temizlik yapılmaktadır. Ayamama Deresi'nde de en son 1 Şubat 2009-30 Mayıs 2009 arasında temizlik ve kesit düzenleme çalışmaları yapılmış, 6 bin 750 metreküp teressübat çıkarılmıştır. (Bu yanıta göre  son temizlik mayısta yapılmış. Yağışın fazla olduğu sonbaharda ya da öncesinde derede temizlik yapılmadı. Bu temizlik yapılmadığı için de Ayamama'da beş noktada bentler oluştu ve bu da su taşkınının şiddetini artırdı.)
İSKİ yine soru üzerine dere yataklarındaki çarpık yapılaşmalarla ilgili görevini şu cümleyle açıkladı:
"İmar faaliyetleri ilçe belediyeleri tarafından hazırlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylanarak yürürlüğe giren imar planları çerçevesinde yapılır. Kurumumuz hazırlanan imar planlarının altyapı ve havza yönünden inceleyerek görüş bildirmekle mükelleftir."

Havzalarda 5 bin bina
İSKİ bu bildirimlerinden birini Ayamama Deresi için yapmıştı. Ancak bu kez de yerel belediyenin duyarsızlığı ortaya çıkmıştı. İBB Meclisi'nin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ'ın Ekim 2008'de yine Ayamama Deresi'nde yaşanan sel baskınının ardından verdiği soru önergesini yanıtlayan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural Ocak, 12 Ocak 2009 tarihli cevabında şunları söylüyordu:
"Koruma alanlarında yapılan yapıların İSKİ tarafından bizzat yıkılması sağlandı. Orta ve uzun mesafeli koruma alanlarındaysa 5216 sayılı kanun çıkmadan önce ilçe belediyeleri tarafından imar planlarına göre ruhsatlar verildi ve yapılar inşa edildi. Yetki, 2004 yılında kanunun çıkmasının ardından da İstanbul Büyükşehir'e geçti. Vural'ın yanıtına göre 2005'ten sonra havzalarda tespit edilen legal ve illegal yapılan sayısı 5 bin 315. Bu yapıların büyük bir kısmı İSKİ mevzuatlarına göre kaçaktı ancak belediyeler bu yapılara ruhsat vermişti. Vural yanıtında şöyle dedi: "Dolayısıyla `Yapı ruhsatı' bulunan bir yapının yıkımı söz konusu olmamaktadır. Yıkım için yapı ruhsatının iptali gerekir. Açılan davaların neticelenmesine kadar söz konusu inşaatlar bitirilmekte ve iskân edilir duruma gelmektedir."

`Dava açıp bekliyoruz'
İSKİ Genel Müdürü Vural, Sağ'a cevap yazısında İçme Suyu Havza Yönetmeliği uyarınca 24 imar planı değişikliğine itiraz edildiği ve imar planlarının iptalleri için de dava açıldığını belirterek şu bilgileri verdi:
"İlçe belediyelerinin verdiği ruhsatların iptali için toplam 280 dava açıldı. İmar planlarının iptali konusunda da Anadolu Yakası'nda 38, Avrupa Yakası'nda da 27 dava açıldı. 30 plan iptal edildi, 11 planın yürürlüğü durduruldu, 24 dava  devam ediyor. 2005-2008 arasında 959 kaçak yapı yıkıldı. Önergeye konu olan taşkın problemi Ayamama Deresi'nin Güneşli Kavşağı ile Sefaköy Kavşağı arasındaki ıslahı olmayan kısmında meydana geldi. Bu güzergâhta dere duvarlarını güçlendirmek amacıyla yapılan ilave duvarlar ve kaçak dökümler yetersiz olan dere kesitini daha da daraltmakta ve taşkın riski oluşturmaktadır. Islah çalışmalarının idaremizce tamamlanabilmesi için, dere güzergâhı boyunca bulunan yapıların ivedilikle yıkılarak kamulaştırma işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir."
Serkan OCAK/Radikal


Geri Dön