19 / 04 / 2024

Ayamama'daki 30 bin m²'lik bölüm Fatih Koleji'ne kiralandı

Ayamama'daki 30 bin m²'lik bölüm Fatih Koleji'ne kiralandı

AKŞAM'ın 'Ayamama'ya sıfır okul' haberi üzerine, İBB açıklama yaptı. Sürecin 'yasal ve hukuki olduğu' belirtildi



AKŞAM, dün 'Kusur azami, ruhsat nizami' manşetiyle, geçen sene 30 kişinin yaşamına mal olan Ayamama Deresi'nin yanı başına yapılan okul inşaatını duyurmuştu. Haberde, mevzuata göre en az 50 metre uzakta olması gereken kolejin, dereden birkaç metre uzakta bulunduğu; Atatürk Havalimanı'nın 440 metre ötesinde oluşunun da, 'kaza riski ve gürültü kriterlerine' aykırılık teşkil ettiği vurgulandı. 5'inci İdare Mahkemesi'nin, dereyle havalimanını gerekçe gösterip inşaatı durdurduğu, üst mahkemenin ise bu kararı bozduğu belirtildi.               

AKŞAM'ın haberinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı. Verilen bilgiler özetle şöyle:

- 'Hurdalığa izin yok koleje var' bölümü gerçeği yansıtmamaktadır. İlgili parsel Maliye Hazinesi adına kayıtlıdır ve 30 bin m2'lik bölümü koleje 49 yıllığına kiralanmıştır.

- Kolej, Hazine'nin verdiği yetkiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne plan tadilatı teklifinde bulunmuştur. Teklif esnasında bölge plansız alan vasfındaydı.

- Teklif 13.07.2006'da İBB Meclisi'nden oy birliğiyle geçmiştir.

- İSKİ'nin olumsuz görüşleri yoktur. İSKİ dere kenarına koruma bandı tavsiyesinde bulunmuştur. Planda dere koruma bandı konmuştur. Büyükşehir, park alanı ve yol alanı şeklinde koruma bandı düzenlemiştir. Okul koruma bandının dışında kalmaktadır.

- Plan tadilatı rutin bir kamusal talep olduğu için kabul edilmiştir.

- Sivil Havacılık görüşünde, 'Havalimanı terminal sahasında trafiğin çok yoğun olması nedeniyle yapılacak binalarda gürültü önleyici malzemelerin kullanılması şartı ile bölgede yapılan plan tadilatı uygun mütaala edilmektedir' denilmektedir. Yapı, uygun kriterleri içerdiğinden havacılık kriterleri için de olumsuzluk taşımamaktadır.

- İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, 5'inci İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması kararını kaldırmıştır. 5'inci İdare Mahkemesi, esası hakkında davanın reddine karar vermiştir.

- İmar planının yürürlüğe girmesinden itibaren hukuka aykırılık yoktur. Hukuk devletinde birey ve kurumların yasal haklarını kullanmalarından daha tabii ne olabilir?
Akşam

İlgili haber

Ayamama'da Fatih Koleji'nin binası yükseliyor!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Fatih Koleji taşkın mesafesinin dışında
İstanbul Büyükşehir Belediyes Başkanı Kadir Topbaş, Bahçelievler Çobançeşme'de inşa edilen Fatih Koleji binasının, imarlı ve taşkın mesafesinin dışında olduğunu açıkladı

Kartal Hürriyet Mahallesi'nde vatandaşlarla bir arayan gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “İstanbul'da 2 gün içinde 6 yılda Haziran aylarının toplamı kadar yağış düştü. 145-150 kg bazı noktalara yağmur düştü. Hatta bunun 45 kilogramı yarım saat içinde düştü. Görüntülenmiş Kadıköy Belediyesi'nde maalesef bu bölgede kaçak dökümlerin belgeleri de var. Biz dere ıslahını daha önce yaptık. Orada bu kadar büyük yağıştan dolayı Fenerbahçe Stadı'na geçen, Moda'yı bağlayan bir köprü var ve o köprünün bir kesitinin daralması lazım. Biraz daha yükseltilmesi lazım rahat geçilmesi için. Bu kadar büyük hezeyan olduğu zaman sıkıntı olmasın” diye konuştu. Derelerin ıslah çalışmalarının sürdüğünü ve Ayamama Deresi çevresinde 119 yer yıktıklarını ifade eden Topbaş, Bahçelievler'de dere yatağına inşa edildiği öne sürülen Fatih Koleji binasıyla ilgili de “Orası imarlıdır. İmar planlarında bu görülüyor” deyip şöyle devam etti: Orası taşkın mesafesinin dışında. Ayamama'nın ıslahı ile ilgili ve Basın Ekspers Yolunu rahatlatmak adına planlarını Bahçelievler ve bizim belediyemiz hazırlıyor. Şuanda su basman haritası çıkartıyoruz.

DENİZ VE DERELERDEN 47. 5 TON ÇÖP TOPLANDI

İstanbul'da son üç günde etkili olan şiddetli yağışlarla deniz ve derelere taşınan 47.5 ton belediye ekiplerince toplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 7 ve 8 Haziran tarihlerindeki çalışmalarda 32.5 ton, 9 Haziran'da da 15 ton çöpün toplandığı hatırlatılarak üç günde 47.5 ton çöpün toplandığı vurgulandı. Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü'nün Taşkın Raporu'na göre de; 30 dakikada metrekareye 40 mm yağışın düştüğü ve bu yağışların haziran ayı ortalasında  50 yılın rekorunun kırıldığı açıklandı.
Star

 


Geri Dön