18 / 04 / 2024

Ayaş-Sapanca hattı İpekyolu'na dönmeye hazırlanıyor!

Ayaş-Sapanca hattı İpekyolu'na dönmeye hazırlanıyor!

Ankara-İstanbul arasındaki en kısa ve eğlenceli alternatif olma özelliğini günümüzde de koruyan Ayaş-Sapanca hattı, İpekyolu döneminin parlak günlerine dönmeye hazırlanıyor



Evliya Çelebi'nin Seyahatname rotası olan, Roma yolunun geçtiği, Kral yoluna ev sahipliği yapan ve hepsinden önemlisi İpek Yolu'nun ana karayolu güzergâhlarından olan Ayaş-Sapanca hattı, turizmde hak ettiği yere gelmesi için bütüncül olarak ele alınıyor ve tanıtılıyor. Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Taraklı, Geyve ve Sapanca'yı içine alan turizm koridoru yeni yüzüyle macera sever ziyaretçilere kapılarını açıyor.  Ankara  ve İstanbul arasındaki en kısa ve en eğlenceli alternatif olma özelliğini de taşıyan yolun yeniden canlandırılması için turistik haritalar, turizm rehberleri, afiş ve panolar görücüye çıkıyor. Selçuklu, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin kültürü, mimarisi ile Ahilik gibi geleneklerin günümüzde de canlılığını koruduğu koridor, yerli ve yabancı seyyahları yepyeni bir keşif için bekliyor. İyileştirilen ulaşım altyapısı seyahati hızlandırırken, korunan ve restore edilen eserler, geleneksel mutfak kültürü ve el sanatları gezginlerin tarihi geçmişi yeniden yaşamasını sağlıyor. Taraklı'nın "cittaslowyavaş kent" unvanı alması, Mudurnu'nun UNESCO Kültür Mirası geçici listesine girmesi Ayaş- Sapanca İpekyolu'nu taçlandırıyor. 


Bakanlık desteği


Ankara Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Arasında Kapsamlı İşbirliği Türkiye Turizm Stratejisi ile Ankara Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bölge Planları'nda yer alan, Ayaş-Güdül- Beypazarı-Nallıhan-Mudurnu-Göynük- Taraklı-Geyve ve Sapanca ilçelerini kapsayan hat, kültür ve turizm koridoru olarak belirlenmişti. 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca başlanan çalışmalara Ankara Kalkınma Ajansı ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve İpekyolu Belediyeler Birliği (İpek-Bir) tarafından devam edilmiş ve 2011 Aralık'ında Abant'ta yapılan geniş katılımlı çalıştayın sonuçlarını içeren final raporu ve eylem planı hazırlanmıştı. 


Çin'deki fuarda tanıtılacak


Ankara Kalkınma Ajansı 8-11 Eylül tarihleri arasında Çin'de düzenlenecek olan "CIFIT 2015 Uluslararası Yatırım, Ticaret ve İpekyolu Ekonomi Kuşağı Fuarı"nda, Ayaş-Sapanca İpekyolu Turizm Koridoru çalışması kapsamında; Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Taraklı, Geyve ve Sapanca'yı içine alan turizm koridorunu tanıtmayı amaçlıyor. Bu amaçla, yapılan broşür ve haritalar sadece tarihi İpek yolu güzergâhının nerede olduğunu işaret etmekle kalmıyor, yöresel hediyelikler, gezilip görülecek noktalar ve her seyyahın merakı olan yöresel yemekler için de rehberlik ediyor. Ne yiyeceğinizden, nerede konaklayacağınıza kadar her türlü ayrıntıyı içeren broşürler adeta bir rehber görevi görüyor. Ayrıca, bölgenin kapsamlı bir tanıtım filmi de fuarda ziyaretçiler ile paylaşılacak. Ayaş-Sapanca İpekyolu Turizm Koridoru çalışması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, "Bu çalışmayla ana ulaşım bağlantıları, il merkezlerinden uzak kalan ve ekonomisinde tarımın ağırlıklı olmasından ötürü hak ettiği seviyeye gelemeyen ilçe ekonomilerinin turizmle yepyeni bir çehreye kavuşması, böylelikle genç vatandaşlarımızın zorunlu göç hareketlerinin önlenmesi ve ilçelerin tarih boyunca olduğu gibi yeniden önemli birer ticaret merkezi haline gelmeleri hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı. 


Sabah Ankara


Geri Dön