29 / 03 / 2024

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Polikliniği yıkılmayacak mı?

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Polikliniği yıkılmayacak mı?

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Poliklinik binası 7 yıl önce alınan yıkım kararının ardından dışı boyanarak güzelleştirilmeye başlandı. Yıkım kararı olmasına rağmen hastane binasının tadilata alınması ile ilgili yetkililer herhangi bir açıklama yapmadı.



Türkiye’de 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara depreminin ardından daha sık gündeme gelen deprem konusu üzerine yapılan çalışmalarda Aydın’da yapılan incelemelerde 19 kamu binası depreme dayanıksız çıkmıştı. Devlete ait depreme dayanıksız kamu binaları arasında il 6 adet hastane binası da yer alıyordu.


Birinci derece deprem bölgesi ve fay hattı üzerinde yer alan Aydın’da depreme dayanıksız kamu binaları arasında yer alan ve yıkım kararı bulunan Atatürk Devlet Hastanesi’nin poliklinik binası yıkım kararına rağmen kararın üzerinden yaklaşık 7 yıl geçtikten sonra dış cephesinde güzelleştirme çalışmasına başlandı.

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde 2006 yılında  Ankara  merkezli bir Mühendislik Şirketi tarafından yapılan incelemeler sonucu tutulan raporda “Binanın beton kalitesinin oldukça düşük olmasından dolayı Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmenlik Hükümlerinin öngördüğü deprem yüklerini karşılayacak şekilde takviye edilmesinin ekonomik ve pratik olmayacağı, dolayısıyla yapının yıkılmasının uygun olacağı” şeklinde rapor tutulmuştu. Alınan bu karar ile yapılan ön inceleme rapor ve statik analizleri 5 Ocak 2007 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirildi. Genel Müdürlük; o dönemin Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü denetiminde yüklenici firma tarafından yapılan incelemelerin yeniden yaptırılarak, yapılan deney ve laboratuar çalışmalarının tutanak ile belgelendirilmesi ve elde edilen sonuçların ivedilikle Bakanlığa gönderilmesi talep etmişti.

Firma uzmanları 1 Ağustos 2007 tarihinde Bakanlık görevlisi bulunduğu halde, Atatürk Devlet Hastanesi poliklinik binasından alınan örneklerle ikinci kez testlere tabi tutmuş, sonuçların ilkiyle aynı çıkması sonucu binanın çürük olduğu gerekçesiyle, yıkımı gerektiği önerisinde bulunulmuştu.


OLAY MAHKEMEYE TAŞINMIŞTI

Daha sağlam çıkan hastane binası yarım asırdır hizmet verirken çürük çıkan poliklinik binasının 1993 yılında yapıldığı raporların ardından 1993 yılında binayı yapan firma hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmişti. Aradan geçen7-8 yıl zarfında gelişmeler hakkında hiçbir yetkili açıklama yapmazken bugünlerde yıkım kararı bulunan hastanenin dış cephesinde güzelleştirme çalışmalarının devam ettiği görüldü.



Hürriyet 


Geri Dön