29 / 03 / 2024

Aydın Efeler'de konut fiyatları artıyor!

Aydın Efeler'de konut fiyatları artıyor!

Efeler'de daireler fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili değerlendirme yapan gayrimenkul danışmanları, yeni alanlar konut imarına açılmadığı takdirde sıkışıklık yaşanacağı ve önümüzdeki süreçte ev fiyatlarının daha da artacağını belirtti.



Efeler İlçesi'nde satılık ve kiralık dairelerin fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan gayrimenkul danışmanları, yeni alanlar konut imarına açılmadığı takdirde sıkışıklık yaşanacağı ve önümüzdeki süreçte ev fiyatlarının daha da artacağını belirtti. 


Efeler'de satılık ev fiyatlarının ve dairelerin kiralama bedellerinin yüksek olması, konut imarına açık arsaların azlığı, kentsel dönüşümle eski evlerin yıkılıp yerine 1+1 dairelerin yapılması gibi konuları değerlendiren gayrimenkul danışmanları. mevcut alanların konut imarına açılmadığı takdirde sıkışıklık yaşanacağı ve önümüzdeki süreçte ev fiyatlarının daha da artacağına dikkati çekti. 


Kanguru Emlak Sahibi Mahmut Yörük, konut fiyatlarının artışını arsa fiyatlarının yüksek olmasına ve mevcut alanların konut imarına açılmamasına bağlarken. Efeler Remax Pasha Gayrimenkul Danışmanlık Sahibi İlhami Karakuş ise, "Ev fiyatlarının arttığını düşünmüyorum. Ev fiyatları artmıyor; modern konutlar yapılıyor. bu konutların fiyatları da dolayısıyla klasik konutlara göre yüksek oluyor" dedi. Oltum Emlak Sahibi Ethem Yeşilyurt da fiyatların yüksek olduğunu savunanlardan.

 

Yeşilyurt da fiyatların yüksek olmasını Efeler'de yaşanan imar sıkıntısına bağladı. 

Satılık ev fiyatlarını konuştuğumuz Efeler'deki emlak sahipleri. Efeler'de imar problemi yaşandığı ve mevcut alanların konut imarına açılması konusunda hemfikir. Büyük ölçüde konut arsası açığının U A K E lî olduğunu ifade eden sektör temsilcileri. önümüzdeki dönemde konut imarlı arsaların üretilme mesi duru™ m unda Efeler'de sıkışıklığın ve dolayısıyla fiyatların da artacağını söyledi. 


İŞTEO DEĞERLENDİRMELER 

Ethem Yeşilyurt (Oltum Emlak): Satılık ev fiyatları çok arttı. Örneğin geçtiğimiz yıl 2+1 ev 110 bin liradan satılırken, bu yıl aynı özellikte bir ev 160165 bin liradan satılıyor. Ev fiyatları metrekaresine göre j değişse de geçen sene 80 bin lira olan 1 + 1 evler 95-100 bin lira gibi rakamlara satılıyor. 

Kira fiyatları da çok arttı. Bu durumu tayinlerin olmamasına bağlıyorum. Bölge bölge durum değişse de; V i fiyat artışlarının imar sıkıntısından kaynaklandığını düşünmüyorum. 


"SEKTÖR ESKİYE ORANLA DURGUN" 

Ailenin yaşayabileceği kaloriferli 3+1 kiralık bir ev 750 liradan başlıyor. Vatandaşlara Allah kolaylık versin, ülke gündemi karışık, hayat şartları zor. Faizler yüksek, alım satımlar düşük. Emlak piyasasında eskisine oranla durgunluk yaşanıyor. 

Mahmut Yörük (My Kanguru Emlak): Ev fiyatlarının yüksek olmasının birinci nedeni arsa bedellerinin yüksek olması. Bir diğer sebebi ise belediyelerin mevcut alanları imara açmaması, alternatif araziler bulundurmaması. 

Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında eski binalar yıkılıp yapılıyor. merkezde dayalı binalar yapıyor. 2+1 evlerde çok sıkıntı var. Talep var ama arz yok. yani Aydın talebi karşılayamıyor. Vatandaş 3+1.2+1 ev arıyor, henüz Eylül ayına girmedik ama elimizde ev yok. Aydın'da 1 + 1 evler çok fazla, fiyatları da metrekaresine göre yüksek. Öğrenciler 1 + 1 bir eve tek başına 500 lira vermek yerine, artık 3+1 bir eve 900 lira verip odalarını 300'er yüz liradan payMahmut Yörük laşmayı tercih ediyor. 'Emlak sektörü durgun' demek yanlış olur. Emlak sektörü hiçbir zaman durmaz, yalnızca hızı düşer" 


"UCUZ EVLERE ALDANMAYIN, MALZEMEYE DİKKAT EDİN" 

"Kaloriferli bir ev 750 liradan başlıyor. 2 bin liraya çıkıyor. Satılık evler de merkeze yakınlığına ve sitede olup olmadığına göre değişiyor. Vatandaşlar ev alırken mutlaka emlak ofislerine başvurmasını. danışıp bilgi almalarını tavsiye ederim. 

Bunun yanında evlerde kullanılan malzemelere, işçiliklerine dikkat etsinler. Ucuz ev alıyorum diye aldanmasınlar. mağdur olabilirler. Vatandaşlar evlerde kullanılan malzemelerin mutlaka güvenilir bir marka olmasına dikkat etsinler." 


"EV FİYATLARI ARTMIYOR, MODERN KONUTLAR YAPILIYOR" 

İlhami Karakuş (Remax Pasha Gayrimenkul Danışmanlık): Ev fiyatlarının arttığını düşünmüyorum. 1 buçuk yıldan bu yana Aydın'da faaliyet gösteriyoruz. Efeler'de fiyatların gözle görülür şekilde değişiklik gösterdiğini gözlemlemedik. Ev fiyatları artmıyor, eski evler yerine yeni. modern konutlar yapılıyor. Bu konutların satış fiyatları klasik konutlardan iki-üç katı kadar farklı oluyor. 

Bize göre rezidans ölçeğindeki dairelerin fiyatları da normaldir. Bu kadar lüks maili ki zemelerin kullanıldığı, titiz işçiliğin olduğu ve hizmetin verildiği dairelerin daha düşük fiyatlarla satılması hem ekonomi hem de Aydının prestiji açısından doğru değil. Çünkü aynı özellikte daireler İzmir. İstanbul gibi illerde en az üç-beş katı fiyatlarla satılıyor. 

Yeni yapılan lüks konutların fiyatlarına bakarak. 'Aydın'da konut fiyatları arttı' denilmesi doğru değil. 


"1+1 DAİRE FİYATLARI YÜKSEK" 

Zafer Mahallesi. Orta Mahalle ve Cuma Mahallesinde eski evler yıkılarak, kentsel dönüşüm çerçevesinde 1+1 evler yapılıyor ve bunlar öğrencilere, bekarlara çok yüksek fiyatlara kiralama yapılıyor. Kira getirişi yüksek olduğu için de satış fiyatları da metrekare ölçeğinde yüksek oluyor. 

Zafer Mahallesi'nde 1 + 1 bir ev ile Cumhuriyet Mahallesindeki 3+1 bir ev hemen hemen aynı fiyat olabiliyor. 1+1 fiyatları çok yüksek. bu da tamamen talebin fazla olmasından kaynaklanıyor. 

Bir süre sonra rayına oturacaktır diye düşünüyorum. Bunun dışında ev fiyatları gayet normal bir vatandaşlara yatırım amaçlı Aydın'dan ev almalarını tavsiye ediyoruz. 


"BELEDİYE İMARLI ARSA ÜRETMELİ" 

Aydın'da imarlı arsa üretimi zorunluluğu var. 

Aydın'daki boş alanlar büyük bir bölümü ya tarım alanı ya ticari imarlı. Büyük ölçüde konut arsası açığı var. 

Önümüzdeki dönemde belediyemizin yeni konut imarlı arsalar üretmesi gerekiyor. Üretmezse sıkışıklık daha da artar, fiyatlar şişebilir. 


Aydın Denge Gazetesi


Geri Dön