26 / 04 / 2024

Aydın SGK binası Kasım'da taşınacak!

Aydın SGK binası Kasım'da taşınacak!

Aydın İl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Destek Hizmetleri Avukatı Şebnem Kutluca, 6736 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvuruları nedeniyle tamamlanan yeni binaya taşınmanın geciktiğini belirterek, “Kasım’dan itibaren yeni binamızda vatandaşa hizmet vereceğiz” dedi.



Aydın İl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Destek Hizmetleri Avukatı Şebnem Kutluca, 6736 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvuruları nedeniyle tamamlanan yeni binaya taşınmanın geciktiğini belirterek, “Kasım’dan itibaren yeni binamızda vatandaşa hizmet vereceğiz” dedi.


Aydın SGK İl Müdürlüğü'nde devlete olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya SGK İl Müdür Vekili Tayfun Akbulut, İl Müdür Yardımcıları Hüseyin Kurt ve Mehmet Dişçi, 7 Eylül Merkez Müdürü Aydın Nasuhbeyoğlu ve kurum avukatı Şebnem Kutluca katıldı. İl Müdür Vekili Tayfun Akbulut, yaptığı sunumla yapılandırmanın kapsamı hakkında bilgi verdi.


31 EKİM SON GÜN


Devlete olan borçların ödenmesine fırsat sağlayan yapılandırmanın 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin olduğunu ve 30 Haziran 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sigorta primini, işsizlik sigortası primini, sosyal güvenlik destek primini, GSS primini, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primlerini, idari para cezalarını, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primini, SGK’nın diğer kurumlar adına tahsil ettiği damga vergisini, özel işlem vergisini ve eğitime katkı payını kapsadığını belirten Akbulut, 31 Ekim’de başvurularının sona ereceğini, yapılandırma yapan borçluların Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanacak tutarı ödeyerek gecikme zammı ödemesinden kurtulacağını ifade etti. BAĞKUR kapsamındaki sigortalılardan şartlarını tamamlamış olan ve borç nedeniyle emekli olamayanların kredi alarak borçlarını ödeme imkanın da sağlandığını vurgulayan Akbulut, “Kurumumuz sigortalılarının borçlarını yapılandırmak için yasadan yararlanarak sosyal güvenlik haklarına en kısa sürede kavuşmalarını öneriyoruz. Aydın halkına sosyal güvenlikli günler diliyoruz” dedi.


YAPILANDIRMA TAŞINMAYA ENGEL OLDU


Kurum avukatı Şebnem Kutluca yeni binaya taşınma konusuna açıklık getirdi. Yapılandırma kapsamındaki hizmetin aksamaması için yeni binaya taşınmanın geciktiğini belirten Kutluca, “Yapılandırma süresinde olduğumuz için uzama olmazsa 31 Ekim’e kadar yapılandırma devam edecek. GSS borçluları için 31 Aralık’a kadar sürecek. Yapılandırma nedeniyle yeni binamıza taşınma gecikti. Taşınmak için yapılandırma süresinin bitmesini bekliyoruz. Bina tamamlandı, tefrişi yapıldı, mobilyaları yerleştirildi. Arşivler taşınıyor. Yapılandırma bilgisayar sistemi üzerinden oluyor. Hizmetlerin aksamaması açısından yapılandırma süresinin sona ermesini bekliyoruz. Herhangi bir uzama olmazsa Kasım ayı içerisinde en geç Aralık’ta taşınacağız” diye konuştu. Kutluca, “Kurum olarak bize gelen bir talep yok. Başkanlık düzeyinde bir görüşme olup olmadığını bilmiyoruz” diyerek SGK’nın yeni binasından bir katın Aydın İŞKUR Müdürlüğü’ne kiralanacağı iddiasına da açıklık getirdi.


KUŞADASI’NDA BİNA SORUNU ÇÖZÜLÜYOR


Kutluca ayrıca, belediyelerin kuruma olan borçlarıyla ilgili 17 ilçe belediyesini ziyaret ettiklerini belirterek, tüm belediyelerle borçların yapılandırılması konusunda uzlaşma sağlandığını ifade etti. SGK’nın Kuşadası’nda kendisine ait bir binası olmadığını hatırlatan İl Müdür Vekili Akbulut, Kuşadası Belediyesi’nin kuruma olan borcundan dolayı Kipa’nın bulunduğu yerde 2 bin 500 metrekarelik bir arsayı, bina yapımı için kendilerine tahsis edeceğini açıkladı.


KAYIT DIŞINDA ÖNEMLİ MESAFE KAT ETTİK


Kayıt dışı konusunda bilgi veren Müdür Yardımcısı Mehmet Dişçi, şunları kaydetti: "Sosyal güvenlik denetmenlerinin il genelinde kayıt dışılığı denetlemesi mümkün değil. Belediyeler inşaat ruhsatlarını, emniyet jandarma otellerden eğlence yerlerinden aldıkları çalışma bilgilerini bize gönderiyor. Kurama çuvalla evrak geliyor. Ehliyet kursuna giden kişilerin meslek bilgileri de elimize ulaşıyor. Bu belgeler bize ulaşınca tek tek kontrol ediyoruz. Belirtilen kurumlarda çalışma olmadığını tespit edersek işlem başlatıyoruz. Cezai müeyyide ve teşviklerle ilgili binin üzerinde firmaya rehberlik faaliyetleri yapıyoruz. Kayıt dışılıkla ilgili mesafe kat ettik. Oto kontrol ile bunu başardık.”


AVUKATLAR İŞ TAKİPÇİLİĞİ YAPIYOR


İş takipçilerinin, vatandaşı kandırdığını iddia eden 7 Eylül Merkez Müdürü Aydın Nasuhbeyoğlu, "İş takipçilerini dışarda engellemek mümkün değil. Ancak bunu kurum içerisinde engelledik. Kişi duymak istediğini duymak istiyor. Biz ne kadar bilgilendirsek de dışardan duyduğu işine geldiği için vatandaş onlara yönleniyor. Kuruma gelen vatandaştan kimliğini isteriz, varsa eğer bir çalışması tespit ederiz. Emekli olabiliyorsa olamıyorsa kendisine söyleriz. Emekli olamayacağını öğrenen vatandaş gidip, ‘Seni, emekli ederim’ diyen şansın yanına gidiyor. Aracı kişiyle kuruma gelse de bu durum değişmez. Burada iş takipçilerini ‘niye sahtekarlık yapıyorsunuz? Vatandaşı niye kandırıyorsunuz?’ diye sorgulamak lazım. Vatandaşı kandıranlar içerisinde avukatlar da var İş takipçiliğinin yüzde 75’ini avukatlar yapıyor" dedi.


Aydın Hedev


Geri Dön